Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «Σεξ Λεξικόν» κατακτά το Ναύπλιο

Δέσποινα Σαββοπούλου

Είναι πολύ ωραίο όταν σύγχρονα έργα γραμμένα από νέους, φέρελπεις Έλληνες συγγραφείς, περνούν στην ακόμα νεότερη γενιά και ανεβαίνουν στο σανίδι από φοιτητές τμημάτων θεατρικών σπουδών ελληνικών πανεπιστημίων.

Αυτή τη δικαίωση βρήκε και το έργο του καλού συναδέλφου δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου «Σεξ Λεξικόν- Η Επιστήμη του Έρωτα»», που έχει παρουσιαστεί με επιτυχία για δύο χρόνια στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου, αλλά και σε άλλες πόλεις. Το ξεχώρισαν οι φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το αγκάλιασαν με τη δική τους έμπνευση και το ανεβάζουν τη Δευτέρα 27 Μάϊου στις 22:00 στο θέατρο Τριανόν, στο Ναύπλιο, στο Φεστιβαλάκι 2019, σε σκηνοθεσία Μαλίνας Τζίνου, με την ομάδα DuoTheatreGroup.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρική Παραγωγή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου- Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων-ΔΟΠΠΑΤ.

Ο Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος υπογράφει μια vintage κωμωδία για την πρώτη φορά ενός ζευγαριού. Μας μεταφέρει στην Ελλάδα του 1978, όπου δύο ερωτευμένοι δεκαεπτάχρονοι σχεδιάζουν να οδηγήσουν τη σχέση τους στην κορυφαία στιγμή της, να κάνουν, δηλαδή, έρωτα για πρώτη φορά, ξεπερνώντας τη συστολή τους, αλλά και τις στερεοτυπικές κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής.

«Σύμβουλος» στην πορεία τους προς την ολοκλήρωση της σχέσης τους, ένα παλαιομοδίτικο λεξικό του σεξ. Οι ηθικοπλαστικές απόψεις του οπισθοδρομικού λεξικού αποπροσανατολίζουν τους δύο νέους, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια τρυφερή κωμωδία με vintage αισθητική και καταιγιστικό ρυθμό, ενώ γίνονται αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των διαφορετικών τους απόψεων για την πολιτική, την κοινωνία και τις σχέσεις, αλλά και να δοκιμαστούν τα όρια της δικής τους σχέσης.

Ας δούμε όμως τι λέει στο eleftherostypos o Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος λίγο πριν το ανέβασμα του έργου του στο Ναύπλιο:

«Αιφνιδιάστηκα ευχάριστα όταν ο Γιάννης Αδελιανάκης, φοιτητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, ο οποίος και πρωταγωνιστεί στην παράσταση, μου ζήτησε πολύ ευγενικά, στο πλαίσιο του μαθήματος της θεατρικής παραγωγής, ζητώντας μου ουσιαστικά την άδεια, να ανεβάσουν το «Σεξ Λεξικόν» στο Τριανόν στο Ναύπλιο. Ανταποκρίθηκα με χαρά καθώς διαπίστωσα με πόσο σεβασμό προσεγγίζουν το έργο.

Η πρόταση είναι πολύ τιμητική καθώς προέρχεται από νέους ανθρώπους σπουδαστές ενός ελληνικού Πανεπιστημίου που ασχολείται με τις θεατρικές σπουδές και είναι πολύ θετικό ακριβώς το γεγονός ότι ένα σύγχρονο νεοελληνικό έργο ανεβαίνει από ένα Θεατρικό Τμήμα Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια πήγα να δω μια πρόβα της ομάδας στο Ναύπλιο και επέστρεψα με ακόμα πιο καλή διάθεση και συναισθήματα. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης, φοιτητές της ομάδας DuoTheatreGroup ήταν πολύ ευγενικοί, υπεύθυνοι, με συστολή και σεβασμό απέναντι στο έργο και την παράσταση. Είχαν όλοι δουλέψει με επαγγελματισμό, η σκηνοθετική προσέγγιση της Μαλίνας Τζίνου ήταν διαφορετική, ενώ μάλιστα είχαν ενσωματώσει στην παράσταση και βίντεο που είχαν γυρίσει σε μπαρ της πόλης για το πάρτυ του Τάκη και της Κάτιας. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις πως η συνθήκη της πρώτης φοράς στον έρωτα, μπορεί να εμπνέει ανθρώπους διαφορετικών γενεών. Τότε έμαθα ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν έρθει στην Αθήνα και είχαν δει το έργο όταν παιζόταν στην Αθήνα, οπότε και το ξεχώρισαν. Είχαν μάλιστα αγοράσει και το βιβλίο με το έργο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους.».

Ποια είναι η συνέχεια και το μέλλον για το «Σεξ Λεξικόν»;

«Το «Σεξ Λεξικόν» δεν έχει ολοκληρώσει τον δρόμο του. Γίνονται ήδη επαφές για να παιχτεί την επόμενη θεατρική σεζόν στην Αθήνα με άλλους ηθοποιούς. Μάλιστα το έργο έχει μεταφραστεί και διασκευαστεί στα αγγλικά και βρίσκεται στα χέρια Άγγλου παραγωγού για να ανέβει στο Λονδίνο, ενώ έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις για να γίνει κινηματογραφική ταινία.»

Να σημειώσουμε ότι το «Σεξ Λεξικόν – Η Επιστήμη του Έρωτα» του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου, δημοσιογράφου βραβευμένου με το Βραβείο Μπότση και αποφοίτου του Studio Θεατρικής Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου, έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2016 στο θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου, παίχτηκε για δυο σεζόν με επιτυχία στην Αθήνα, παίχτηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Καστοριά και στην Κύπρο και στις 27 Μαΐου 2019 θα παρουσιαστεί στο Ναύπλιο.

Σημείωμα σκηνοθέτη Μαλίνας Τζίνου:

Πρώτη φορά!!! Χμμμ… Όταν το σκέφτομαι αμέσως μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα δύο ανθρώπων με ιδρωμένες παλάμες, κοκκινισμένοι από το άγχος και ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι που επιτέλους θα ζήσουν την απόλυτη εμπειρία ερωτικής πράξης, δηλαδή πιο λαϊκά… του σεξ! Η Κάτια και ο Τάκης είναι το πρότυπο αυτών των ανθρώπων σε μια εποχή που η άγνοια της συγκεκριμένης κατάστασης ήταν σχετικά μεγάλη, οπότε το άγχος και ο ενθουσιασμός τους ήταν ακόμη πιο έντονος… Σωτήρας τους; Ένα λεξικό! Μια ιδιαίτερη στιγμή, ίσως κωμική, ίσως τραγική, ίσως και τα δύο… Έλα να θυμηθούμε τα παλιά…

Σημείωμα ομάδας Duo:

Η DuoTheatreGroupδημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρική Παραγωγή, με σκοπό να παρουσιάσει την παραγωγή «ΣεξΛεξικόν-Η επιστήμη του Έρωτα» στο Φεστιβαλάκι 2019 το Μάϊο στο Θέατρο Τριανόν.

Τη DuoTheatreGroupαποτελούν επτά φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΑ.ΠΕΛ.

Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία: ΜαλίναΤζίνου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανθή Μαδίτση

Σκηνογραφία: Γιάννης Αδελιανάκης

Μουσική επιμέλεια: Ανθή Μαδίτση

Επιμέλεια φωτισμού: Ελένη Παϊσου

Πέγκυ Καραπάνου

Ηθοποιοί: Άννα Λιλλελάρη

Γιάννης Αδελιανάκης

Χώρος διεξαγωγής: Θέατρο Τριανόν

Ημερομηνία παράστασης: 27/05/2019

Ώρα: 22:00 μ.μ

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)