ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αντώνης Σαμαράκης – Ο αιώνιος έφηβος»: 7ο διεθνές μαθητικό συνέδριο λογοτεχνίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα:«Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος», για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια

Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 10 έως τις 14 Απριλίου 2019.

Στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές 19 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Πόλης, της Λευκωσίας και της Ίμβρου.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Ο Αντώνης μου» θα πραγματοποιήσει η Ελένη Σαμαράκη, σύζυγος του Αντώνη Σαμαράκη.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν θεατρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, συζητήσεις, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Θεατρικό αναλόγιο «Tο Λάθος» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Ο Σαμαράκης συναντά τον Χίτσκοκ και τον Τζορτζ Όργουελ, σε αυτό το προφητικό πολιτικό µυθιστόρηµα, όπου οι ψυχολογικές σχέσεις των ηρώων φτάνουν τη δραματική δύναμη ορισμένων σελίδων του Σαρτρ ή την εφιαλτική υφή των έργων του Κάφκα.
Σκηνοθετική επιμέλεια – Σύνθεση κειμένου: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γαλανός, Δημήτρης Πιατάς, Σταύρος Ράγιας

• Ο παράλληλος Αντώνης – Παρουσιάζει η Εύη Κυριακοπούλου, Δημοσιογράφος
Για τον Αντώνη Σαμαράκη μιλούν οι: Γιώργος Νταλάρας, Ερμηνευτής, Γιάννης Ξανθούλης, Συγγραφέας, π. Πολύευκτος Σιμωνοπετρίτης, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Ποιητής, Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας

• Θεολογική Σχολή της Χάλκης – Συζήτηση με θέμα: «Αντώνης Σαμαράκης. Πάντα επίκαιρος».
Συμμετέχουν: Φώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΑ, Περικλής Παγκράτης, Συγγραφέας, Διευθυντής περιοδικού «Πόρφυρας», Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham, Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας και εκπρόσωποι των μαθητών
Συντονίζει η Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.

• Οι συγγραφείς συνομιλούν με τους μαθητές
Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Νίκος Δαββέτας, Μάνος Κοντολέων, Θωμάς Κοροβίνης, Τέσυ Μπάιλα, Γιάννης Ξανθούλης, Γιάννης Πάσχος, Ελένη Πριοβόλου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Χρήστος Χωμενίδης.

• «Ζωγράφειος Αγών»: Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα: «Στις γειτονιές της Πόλης» – Ανακοίνωση βραβείων. Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».

Κριτική επιτροπή: Κατρίν Βελισσάρη, Πρόεδρος, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.

• Έκθεση «Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος» – Βιβλιοθήκη Ζωγραφείου Λυκείου.
Η έκθεση «Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος» παρακολουθεί τη ζωή και το έργο του με βάση την Αυτοβιογραφία του και υλικό από ελλαδικές και κυπριακές εφημερίδες.

Συντονισμός της έκθεσης: Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Τμήμα Ζωγραφικής, Γ΄ Εργαστήριο και Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
Επιμέλεια και έρευνα: Δρ. Κατερίνα Παπαζαχαρία, Δρ. Κυριάκος Ιακωβίδης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου .

• Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Ελλάδας:
Δεξίωση από την κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Ξενάγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα
Αθήνα – Κωνσταντινούπολη
Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κριτικού

Πρόκειται για το 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας. Τα προηγούμενα συνέδρια για τον
Α. Παπαδιαμάντη (2012), τον Κ. Π. Καβάφη (2013), τον Γ. Σεφέρη (2014), τον Γ. Βιζυηνό (2015) , τον Ο. Ελύτη (2016) και τον Γ. Θεοτοκά (2018), πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Αμερικής καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Για την επιτυχία του συνεδρίου συνεργάστηκαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί. Ακολουθούν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Oμότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κώστας Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις – Πάφου, Θοδωρής Γκόνης, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας, Φώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΑ, Κωνσταντίνος Καραβίδας, Διδάσκων ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Φιλολογίας του ΠΙ, Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας, Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Τραγουδοποιός, Ευδοξία Κουτρουμπάκη, Φιλόλογος, Εύη Κυριακοπούλου, Δημοσιογράφος, Αγγελική Λούδη, Ερευνήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΙΝΣ, Αλέξανδρος Μπαζούκης,
Δρ. Φιλολογίας, Τέσυ Μπάιλα, Συγγραφέας, Ξένη Μπαλωτή, Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV), Ιστορικός Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Μάριος – Κυπαρίσσης Μώρος, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Ξανθούλης, Συγγραφέας, Περικλής Παγκράτης, Συγγραφέας, Διευθυντής Περιοδικού «Πόρφυρας», Γιώργος Παπαναστασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Πάσχος, Συγγραφέας, Ελένη Πριοβόλου, Συγγραφέας, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Ποιητής, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια, Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham, Ιφιγένεια Τριάντου – Καψωμένου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΠΙ, Ασπασία Χασιώτη,
Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

2ο ΓΕΛ Τρίπολης, 5ο ΓΕΛ Καβάλας, Γυμνάσιο Πύλου, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ελληνικό Λύκειο Ίμβρου, Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο «Άξιον», International School of Athens, Campion School, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Ακροπόλεως, Παγκύπριον Γυμνάσιον, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, St. Catherine’s British School

Περισσότερα για το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:
www.zografeio.mandoulides.edu.gr

Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας

Το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr

Επισυναπτόμενο θα βρείτε και το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ethnos.gr, Εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», makthes.gr, Τύπος Θεσσαλονίκης, typosthes.gr, Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM, Ραδιόφωνο FOCUS – 103,6 FM

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ, Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, Εφημερίδα ΗΧΩ, LIVEMEDIA.GR

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Γιάννης Δεμιρτζόγλου: Διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης,
T. 0090 5326125712

Άσπα Χασιώτη: Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη,
T. 6945 263523 / 0090 5068525888

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο Υ

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
17:00 – 17:30 Προσέλευση – Εγγραφή συνέδρων
17:30 – 18:30 Χαιρετισμοί
Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου
Ασπασία Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Αικατερίνη Μαντουλίδου, Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων
Θανάσης Ψυχογιός, Εκδότης
Γιώργος Παπαλιάρης, Πρόεδρος Κοινότητας Σταυροδρομίου
Στράτος Δολτσινιάδης, Εκπρόσωπος Ιδρυτή Ζωγραφείου Λυκείου
Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του «Ζωγράφειου Αγώνα»
Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου Νέστορος
Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

ΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΑΘΠ Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ Ελένη Σαμαράκη
Ο Αντώνης μου

19:00 – 19:30 Το Λάθος
(Θεατρικό αναλόγιο από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας)
Ο Σαμαράκης συναντά τον Χίτσκοκ και τον Τζορτζ Όργουελ, σε αυτό το προφητικό πολιτικό µυθιστόρηµα, όπου οι ψυχολογικές σχέσεις των ηρώων φτάνουν τη δραματική δύναμη ορισμένων σελίδων του Σαρτρ ή την εφιαλτική υφή των έργων του Κάφκα. Το «Λάθος» δεν έχει «εθνικά» χαρακτηριστικά. Η χώρα δεν κατονοµάζεται. Η εξουσία που την κυβερνά είναι «το καθεστώς». Η µυστική υπηρεσία ασφαλείας της είναι η «ειδική υπηρεσία» και στρατηγείο της «το κεντρικό». Τα όργανά της είναι «ο προϊστάµενος», «ο ανακριτής» και «ο µάνατζερ» και το θύµα τους είναι «ο άνθρωπος του Καφέ Σπορ». «Το σχέδιο» είναι η µηχάνευση του καθεστώτος, για να παγιδεύσει τον άνθρωπο του Καφέ Σπορ.
Αρκεί ένας κόκκος ανθρωπιάς, για να βραχυκυκλώσει την αμείλικτη τελειότητα του καθεστωτικού Σχεδίου και του μηχανισμού της εξόντωσης;
Σκηνοθετική επιμέλεια – Σύνθεση κειμένου: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γαλανός, Δημήτρης Πιατάς, Σταύρος Ράγιας
19:30 Πρόσληψη και επιρροές στο «Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη
Συνομιλούν ο Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας και η Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.

20:00 Δεξίωση

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

09:00 – 09:15 Θέματα της πεζογραφίας του Σαμαράκη
Κώστας Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
09:15 – 09:30 Ο Σαμαράκης και το πολιτικό καθήκον του παρεμβατικού συγγραφέα
Κολλέγιο Αθηνών (παρουσιάζουν οι μαθητές: Α. Βαρβαρίγος, Μ. – Α. Βλαχογιάννη, Χ. Γκιουνέσογλου, Ε. Ευαγγελοπούλου, Α. Καπίρης, Αι. Κεχαγιά, Κ. Σωτηροπούλου – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Α. Ιωάννου, Οικονομολόγος, Γ. Σακκά, Φιλόλογος)
09:30 – 09:45 Ο Αντώνης Σαμαράκης και η γραφή της διαμαρτυρίας
Κολλέγιο Ψυχικού (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ά. – Ν. Γρίβα,
Γ. Καλόφωνος, Α. – Μ. Κανελλοπούλου, Ε. Μάνεση – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ν. Βελεγράκης, Φιλόλογος, Α. Γιαλελή, Φιλόλογος)
09:45 – 10:00 Ο διηγηματογράφος Αντώνης Σαμαράκης
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας
10:00 – 10:15 Η αξία του ανθρώπου και του ανθρωπισμού στα διηγήματα του Αντώνη Σαμαράκη
Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή (παρουσιάζουν οι μαθητές:
Π. Γούσης, Ν. Δαβουλάρη, Τ. Θερμογιάννη, Θ. Κρόμπα, Α. Καραμανλή, Α. Λυμπεροπούλου, Μ. Μανιάτη, Μ. Σταθακοπούλου, Φ. Φλωράκη – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Φ. Σιταρά, Φιλόλογος, Κ. Τζίκας, Φιλόλογος)
10:15 – 10:30 Σταθερές της μεταπολεμικής συνθήκης στα διηγήματα του Α. Σαμαράκη: Από το «Ζητείται Ελπίς» στην «Κόντρα»
Αλέξανδρος Μπαζούκης, Δρ. Φιλολογίας
10:30 – 10:45 Τα διηγήματα του Α. Σαμαράκη και η ηρωοποίηση των αντι-ηρώων
Λύκειο Ακροπόλεως (παρουσιάζουν οι μαθητές: Α. Κεντώνης,
Μ. Παγιάση, Ά. Παπαβασιλείου, Μ. Τσαγγαρίδου, Μ. Τσαγγαρίδης,
Ι. Χρυσοβιτσιώτη – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μ. Αμερικάνου, Φιλόλογος, Εύ. Γεωργίου, Φιλόλογος, Σ. Χαραλάμπους, Διευθυντής)
10:45 – 11:15 Διάλειμμα
11:15 – 11:30 Η γυναίκα στο έργο του Αντώνη Σαμαράκη
Ευδοξία Κουτρουμπάκη, Φιλόλογος
11:30 – 11:45 Δίνουμε φωνή στις γυναίκες στο έργο του Σαμαράκη
Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή (παρουσιάζουν οι μαθητές:
Δ. Γιαμάνογλου, Μ. Κιοσκέρ, Δ. Μπαρνακζής, Ε. Μπαρνακζή – Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ε. Αγγέλη, Φιλόλογος)

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ, ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ

11:45 – 12:00 Η τέχνη του παραθέματος και η φωνή της διαμαρτυρίας στον Αντώνη Σαμαράκη
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
12:00 – 12:15 Η φωνή της διαμαρτυρίας στον Σαμαράκη: μανιφέστα, προκηρύξεις, επιγραφές
Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου (παρουσιάζουν οι μαθητές:
Σ. Βλαζάκης, Ει. Δημουλάκη, Κ. Κόκορος, Ί. – Κ. Μπαράκου, Δ. Μπάτζιος, Δ. Παπαγγελή, Α. Σταμούλου, Ε. Φαλιδούρη, Ν. Φιλελέ, Ου. – Χ. Χαβιαροπούλου – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Α. Κουτίνη, Φιλόλογος,
Α. Τσικνιά, Φιλόλογος)
12:15 – 12:30 Το «Λάθος» του Σαμαράκη και η δεκαετία του 1960
Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham
12:30 – 12:45 (Ξανα)διαβάζοντας το «Λάθος» του Σαμαράκη
Campion School (παρουσιάζουν οι μαθητές: Α. Αναστασιάδη,
Ά. Αναστασάκη, Δ. Βελίκα, Ν. Ιγνατιάδης, Ο. Ντούλιας, Ά. Πρεβεζάνου,
Ό. Σιωζοπούλου, Ν. Τουπάι – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: S. Atherton, Διευθυντής, Ευ. Ανδριανάκη, Σύμβουλος Β΄Λυκείου, Α. Ζωγράφου, Φιλόλογος, Β. Μεϊντανά, Φιλόλογος)
12:45 – 13:00 Ο συγγραφέας της κοινωνικής αποστολής και της εξέγερσης
Τέσυ Μπάιλα, Συγγραφέας
13:00 – 13:15 Αντώνης Σαμαράκης: Από την επικαιρότητα και την οικουμένη στην αγκαλιά της Πύλου
Γυμνάσιο Πύλου (παρουσιάζουν οι μαθητές: Γ. Διονυσοπούλου,
Κ. Ζόμπολα, Σ. Κυριαζάκου, Φ. – Χ. Μυλωνά, Μ. Πετρουλάκη – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Α. Μακρή, Φιλόλογος, Ευ. Παπαχρήστου, Φιλόλογος,
Π. Τσαγκλής, Φυσικός)
13:15 – 14:30 Διάλειμμα – Γεύμα
14:30 – 14:45 Το πνευματικό δίδαγμα του Σαμαράκη στον σύγχρονο κόσμο
Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Τραγουδοποιός
14:45 – 15:00 Διερεύνηση, ανάδειξη και σχολιασμός – ερμηνεία – ανάπτυξη συμβολικών φράσεων με επιτομικά φιλοσοφικό χαρακτήρα και φράσεων με αποφθεγματική μορφή και περιεχόμενο
Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο «Άξιον» (παρουσιάζουν οι μαθητές: Α. Αλή Ογλού, Ά. Μακρίδου, Μ. Μαρκοπούλου, Χ. Καρατζογλίδης, Η. – Κ. Ροδίτης, Β. Τσαβαλιάς – Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μ. Αλατά, Φιλόλογος)

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

15:00 – 15:15 Άνθρωπος και ιστορία στο έργο του Αντώνη Σαμαράκη
Ελένη Πριοβόλου, Συγγραφέας
15:15 – 15:30 Η στάση του ανθρώπου απέναντι στο ιστορικό γεγονός μέσα στο έργο του Σαμαράκη
Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία (παρουσιάζουν οι μαθητές:
Π. Βιδάλη, Έ. Γαλάνη, Μ. Γιαννοπούλου, Δ. Δασκαλάκης, Δ. Κηπουρού,
Κ. Λαμπάρα, Α. Λούκος, Ρ. Μαλούχος, Δ. Μπούρα, Κ. Παπαδόπουλος,
Β. Τσούρτης – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χ. Ζαφειρόπουλος, Φιλόλογος,
Χ. Κυραϊλίδης, Διευθυντής, Ν. Ντυμένου, Φιλόλογος, Φ. Τσάκου, Φιλόλογος, Χ. Χαρά, Φιλόλογος)
15:30 – 15:45 Α. Σαμαράκης – H. Arendt: Η απλούστευση της σκέψης ή γιατί το «Λάθος» έχει μέλλον
Ξένη Μπαλωτή, Δρ. Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV)
15:45 – 16:00 Ο Σαμαράκης και η Κύπρος
Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις – Πάφου
16:00 – 16:15 Τα αυταρχικά καθεστώτα στο έργο του Σαμαράκη
Παγκύπριον Γυμνάσιον (παρουσιάζουν οι μαθητές: Κ. Λούμπας, Κ. Μιχαηλίδης, Χ. Παπαβασιλείου, Α. Παπασάββας, Ε. Σρέτερ, Θ. Τσιοπανής, Α. Χμάντι, Μ. Χριστοφίδης – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Σ. Ιωάννου, Διευθύντρια, Σ. Καραμαλλάκη, Φιλόλογος, Ά. Χριστοδούλου, Φιλόλογος, Γ. Χριστοδούλου, Φιλόλογος)
16:15 – 16:45 Διάλειμμα

Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ

16:45 – 17:00 Η γλώσσα της μεταπολεμικής πεζογραφίας: Αντώνης Σαμαράκης
Αγγελική Λούδη, Ερευνήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΙΝΣ
17:00 – 17:15 Η κωμική ουσία της γλώσσας: Ο Αντώνης Σαμαράκης και η καθαρεύουσα
Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (παρουσιάζουν οι μαθητές:
Κ. Αθανασιάδης, Α. Γραβάνη, Ευ. Δαουλτζή, Ι. Κερμανίδης, Ι. Λασπίδου, Θ. Μαλλίδου, Δ. Παναγούλα, Αι. Παπαπαύλου, Δ. – Ε. Παυλίδου,
Δ. Σαμολαδά, Ε. Σιδέρη, Αι. Συμεωνίδου, Σ. Τσακαλίδου, Κ. Τσάνι – Λούιντ, Χ. Τσιούμα, Γ. Τσιουτσιουλίτου , Ε. – Α. Χατζηγιαννίδου – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ι. Ρίγγας, Φιλόλογος, Ε. Τσουβαλάς, Φιλόλογος, Ά. Φωκά, Φιλόλογος)

Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Ο ΠΟΛΥΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

17:15 – 17:30 Ο κινηματογραφικός Σαμαράκης
Κωνσταντίνος Καραβίδας, Διδάσκων ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Φιλολογίας του ΠΙ
17:30 – 17:45 «Το ποτάμι» του Σαμαράκη: από το χαρτί στην οθόνη
International School of Athens (παρουσιάζουν οι μαθητές:
Αι. Αμανατίδη, Η. Γριμανέλη, Μ. Καμάρη, Α. Μπαλάσκα, Μ. Τεστόνι,
Α. Φανερωμενίτη, Μ. – Χ. Φρονίστα, Μ. Χαντζή – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Λ. Κεφαλληνού, Φιλόλογος, Ευ. Σίντου, Φιλόλογος)

ΣΤ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Ο ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

19:30 Ο παράλληλος Αντώνης
Παρουσιάζει η Εύη Κυριακοπούλου, Δημοσιογράφος
Για τον Αντώνη Σαμαράκη μιλούν οι:
Γιώργος Νταλάρας, Ερμηνευτής
Γιάννης Ξανθούλης, Συγγραφέας
π. Πολύευκτος Σιμωνοπετρίτης
Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Ποιητής
Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
Ζ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

09:00 – 09:15 Θεολογικές πτυχές της ποίησης του Αντώνη Σαμαράκη
Μάριος – Κυπαρίσσης Μώρος, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
09:15 – 09:30 Η ποιητική της προσευχής στην ποίηση του Αντώνη Σαμαράκη
5ο ΓΕΛ Καβάλας (παρουσιάζουν οι μαθητές: Αι. Δέδε, Ει. Κακουλίδου,
Κ. Κοντοπούλου, Μ. Κουνατίδης, Σ. – Αι. Κυριακούδη, Χ. Κουτράκη,
Μ. Λαΐου, Σ. Λιάρος, Β. Ντάντος, Α. Τσακιρίδης – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ε. Ταρσίνη, Θεολόγος, Α. Τσιρογιαννάκη, Φιλόλογος)
09:30 – 09:45 Αγιογραφικά «μότο» στην ποίηση του Αντώνη Σαμαράκη
Ελληνικό Λύκειο Ίμβρου (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ευ. Βάντσου,
Φ. Μήτσας, Σ. Παναγιωτίδης, Κ. Σαμπρής, Φ. Χαραλαμπίδης – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μ. Ιωαννίδου, Καθηγήτρια Αγγλικών, Α. Κώστα, Φιλόλογος)
09:45 – 10:00 Ο ποιητής Αντώνης Σαμαράκης
Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
10:00 – 10:15 Τραγουδώντας Αντώνη Σαμαράκη
2ο ΓΕΛ Τρίπολης (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ι. Ανδριανοπούλου, Κ. Αμπντουλλά, Ο. Βράτιμος, Μ. – Αι. Γαλιώτου, Α. Θανοπούλου, Ι. Θανοπούλου, Π. Κοκκώνη, Φ. Κολιοπούλου, Μ. Κολλάρα, Φ. Κόντου, Ε. Μαντρέγια, Χ. – Χ. Μητροπούλου, Μ. Πινού, Ρ. – Μ. Τσιώτη, Α. Τσάνι, Χ. Χαλκιάς – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ε. Βέρρου, Φιλόλογος, Φ. Βέργος, Κοινωνιολόγος, Υποδιευθυντής, Ευ. Δημοπούλου, Οικονομολόγος, Μ. Χαρμαντά, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής)
10:15 – 10:45 Διάλειμμα

Η΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ. Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΦΗΒΟΣ

10:45 – 11:00 Τα κεντρικά θέματα που διατρέχουν τα διηγήματα της συλλογής «Ζητείται Ελπίς»
Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας
11:00 – 11:15 Οι αντιδράσεις σύγχρονων εφήβων στη θεματική του Αντώνη Σαμαράκη
St Catherine’s British School (παρουσιάζουν οι μαθητές: Α. Αντωνέλλου, Ρ. Ασωνίτη, Π. Δημητρακόπουλος, Ι. Διαμαντάρα, Α. Καββαδία,
Ν. Κάκκου, Ι. Καλλίτση, Σ. Μεταξά, Ι. Παλαιοκρασσά, Ι. Πασχαλίδης,
Α. Σιδερή, Δ. Σμιθ – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σ. Αδαμοπούλου, Φιλόλογος, Α. Νασιούλα, Φιλόλογος)
11:15 – 11:30 Το αγωνιστικό πρότυπο του εφήβου στο μυθιστόρημα «Εν ονόματι» του Αντώνη Σαμαράκη
Ιφιγένεια Τριάντου – Καψωμένου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος ΠΙ
11:30 – 11:45 Μια κάποια περίπτωση ζωής
Γιάννης Πάσχος, Συγγραφέας
11:45 – 12:00 Ύμνος για έναν άγγελο
Ζωγράφειο Λύκειο (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ει. Αβτζή, Ι. Καραγκούνη, Α. Κελεπούρη, Κ. Μασιάλας, Β. Νταλιάνη, Β. Φουσκολαγουδάκης – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σ. Μητσάκα, Φιλόλογος, Μ. Τσοκώνα – Φραγκοπούλου, Φιλόλογος)
12:00 – 13:30 Διάλειμμα – Γεύμα
13:30 Αναχώρηση για Αγία Σοφία και Sultanahmet
14:00 Ξενάγηση στην Αγία Σοφία και στην περιοχή Sultanahmet
17:00 Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου – Φανάρι:
Ε΄ Στάση Χαιρετισμών «Ακάθιστος Ύμνος», προεξάρχοντος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου

19:00 Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Ελλάδας
Δεξίωση από την κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενο
της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
Ξενάγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα
Αθήνα – Κωνσταντινούπολη
Επιμέλεια ‘Έκθεσης: Ίρις Κριτικού
20:30 Ζάππειο Λύκειο
Στον μεγάλο δημιουργό
Από τους μαθητές του Ζαππείου Λυκείου Χ. Μιχαηλίδη και Ε. Συρίγο – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ρ. Μπεκιάρη – Παντελάρα, Φιλόλογος, Κ. Τσεβίκ – Μπαιβερτιάν, Φιλόλογος
20:45 Με τον τρόπο του Α. Σ.
Από τη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Σκηνοθετική επιμέλεια – Σύνθεση κειμένου: Ξένια Μπούμη

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
Ι΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ. ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ

09:00 Αναχώρηση από βαπορόσκαλα Kabatas για Χάλκη
10:00 Άφιξη στη Χάλκη – Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
11:00 – 11:30 Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Παρουσίαση της Συλλογής του Αντώνη Σαμαράκη
Στο εργαστήριο ιδεών του Αντώνη Σαμαράκη: Τεκμήρια για τη ζωή και τη δράση του από τη Συλλογή του στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Μαρία Βλασσοπούλου, Δρ. Ιστορίας, Βιβλιοθήκη της Βουλής – Προϊσταμένη Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων
Aντώνης Σαμαράκης: Σελίδες Αλληλογραφίας
Ευτυχία Aναστοπούλου, Ιστορικός Ελληνικού Πολιτισμού – Υπάλληλος της Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων
11:30 Συζήτηση με θέμα: «Αντώνης Σαμαράκης. Πάντα επίκαιρος»
Συμμετέχουν: Φώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΑ, Περικλής Παγκράτης, Συγγραφέας, Διευθυντής περιοδικού «Πόρφυρας», Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham, Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας
και εκπρόσωποι των μαθητών
Συντονίζει η Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.
14:00 Άφιξη στην Πρίγκηπο – Γεύμα
16:30 Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου
18:00 Περιήγηση στον Βόσπορο
20:00 Επίσκεψη στην Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος και στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών
20:30 Δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
10:00 Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου – Φανάρι
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

• «Ζωγράφειος Αγών»

Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα: «Στις γειτονιές της Πόλης» – Ανακοίνωση βραβείων

Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».
Κριτική επιτροπή: Κατρίν Βελισσάρη, Πρόεδρος, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια

• Οι συγγραφείς συνομιλούν με τους μαθητές
Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Νίκος Δαββέτας, Μάνος Κοντολέων, Θωμάς Κοροβίνης, Τέσυ Μπάιλα, Γιάννης Ξανθούλης, Γιάννης Πάσχος, Ελένη Πριοβόλου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Χρήστος Χωμενίδης. Συντονίζει η Εύη Δημητρίου, Φιλόλογος.

• Έκθεση «Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος» – Βιβλιοθήκη Ζωγραφείου
Η έκθεση «Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος» παρακολουθεί τη ζωή και το έργο του με βάση την Αυτοβιογραφία του και υλικό από ελλαδικές και κυπριακές εφημερίδες. Συντονισμός της έκθεσης: Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Τμήμα Ζωγραφικής, Γ΄ Εργαστήριο και Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
Επιμέλεια και έρευνα: Δρ. Κατερίνα Παπαζαχαρία, Δρ. Κυριάκος Ιακωβίδης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις – Πάφου

• Απεκδύοντας την αλήθεια
Με διάθεση προσέγγισης του Αντώνη Σαμαράκη η φοιτήτρια του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης, Παναγιώτα Φιλημέγκα, δημιούργησε εικαστικό ρούχο – λάβαρο. ‘Έμπνευσή της «Το Ποτάμι» (από τη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται Ελπίς»), το ποτάμι που από πηγή ζωής καλείται να γίνει τόπος θυσίας.
Έμπνευση, επιμέλεια, καθοδήγηση: Ομάδα PieTa: Βενετία Κουτσού, Ενδυματολόγος – Σχεδιάστρια, Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης, Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Εργαστηριακή Συνεργάτης Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
Κώστας Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις – Πάφου
Θοδωρής Γκόνης, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας
Φώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΑ
Κωνσταντίνος Καραβίδας, Διδάσκων ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Φιλολογίας του ΠΙ
Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας
Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Τραγουδοποιός
Ευδοξία Κουτρουμπάκη, Φιλόλογος
Εύη Κυριακοπούλου, Δημοσιογράφος
Αγγελική Λούδη, Ερευνήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΙΝΣ
Αλέξανδρος Μπαζούκης, Δρ. Φιλολογίας
Τέσυ Μπάιλα, Συγγραφέας
Ξένη Μπαλωτή, Δρ. Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV)
Μάριος – Κυπαρίσσης Μώρος, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Γιάννης Ξανθούλης, Συγγραφέας
Περικλής Παγκράτης, Συγγραφέας, Διευθυντής Περιοδικού «Πόρφυρας»
Γιώργος Παπαναστασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Γιάννης Πάσχος, Συγγραφέας
Ελένη Πριοβόλου, Συγγραφέας
Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Ποιητής
Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια
Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham
Ιφιγένεια Τριάντου – Καψωμένου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΠΙ
Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας
Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Oμότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Χιονία Βλάχου – Μπλιάτκα, Δημοσιογράφος
Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου
Δάμων Κομβόπουλος, Φιλόλογος Ζωγραφείου Λυκείου
Αικατερίνη Μαντουλίδου, Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Γιώργος Παπαλιάρης, Πρόεδρος Κοινότητας Σταυροδρομίου, Πρόεδρος Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος
Γιάννης Πάσχος, Συγγραφέας
Γιάννης Ρίγγας, Φιλόλογος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Özcan Şabudak, Υποδιευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου
Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων
Ε. Μαντουλίδη

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Μελίνα Αντωνιάδου – Κώτσια, Φανή Γεωργίου, Ελευθερία Γιοβάννη, Καλλιόπη Καπαώνη, Ζωή Τουράτσογλου, Ελισσάβετ Τσιρανίδου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Στη Διεύθυνση Παιδείας της Πόλης
Στη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου
Στον Σεβασμιότατο Γέροντα Μητροπολίτη Πριγκηπονήσων κ. Δημήτριο
Στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο
Στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Προύσης, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ελπιδοφόρο
Στην κ. Ελένη Σαμαράκη
Στην Πρόεδρο της Κοινότητας Πριγκήπου κ. Αγνή Νικολαΐδου
Στην Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Κυριών Μεγάλου Ρεύματος κ. Λωξάνδρα Δημοπούλου
Στον Ιδρυτή του Ζαππείου Λυκείου κ. Νίκο Κεφάλα
Στην Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής του Ζαππείου Λυκείου κ. Βασιλική Πετρίδου
Στις Διευθύνσεις του Ζαππείου
Στον Υπεύθυνο Επικοινωνίας και Προβολής κ. Χριστόφορο Μπακόλα
Στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Μαγγίνα
Στην εταιρία Gurme Gida και στους κ. Βέρα & κ. Δημήτρη Γιώτεφ

ΧΟΡΗΓΟΙ
CNI ENERGY AE
ΕΡΤ
KNAUF
INTERAMERICAN
EUROBANK
Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος
Κοινότητα Σταυροδρομίου
Εκδόσεις ΑΙΩΡΑ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
KOSKA
PINAR
CHIPITA – 7 DAYS
Hotel CORINNE
Hotel TROYA
Hotel Pera Palace
Ταξιδιωτικό πρακτορείο ATHOS HELLAS
BLACK OWL COFFEE

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ/ΕΡΤ3
ΕΘΝΟΣ
ΕΘΝΟΣ.GR
Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΑΠΕΜΠΕ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ/makthes.gr
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/typos.gr
FOCUS FM

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
LIVEMEDIA
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφημερίδα ΗΧΩ
Ραδιόφωνο ΗΧΩ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Επιμέλεια προγράμματος: Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Ασπασία Χασιώτη
Σχεδιασμός επικοινωνιακού υλικού: Θανάσης Γεωργίου

Ιστοσελίδα συνεδρίου: www.zografeio.mandoulides.gr
Διαδικτυακή μετάδοση: www.livemedia.gr.