Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

45 μάστοροι κι 60 μαθητάδες σε μιούζικαλ

45 μάστοροι κι 60 μαθητάδες σε μιούζικαλ

Δέσποινα Σαββοπούλου

Διαχρονικά ελληνικά δημοτικά τραγούδια γίνονται για πρώτη φορά μιούζικαλ με την υπογραφή του Δημήτρη Μαραμή. Ο φέρελπις δημιουργός, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με τον πρωτοποριακό του Ερωτόκριτο, που παρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Ηρώδειο, τώρα βάζει τον πήχυ ακόμα ψηλότερα και επιστρέφει με κάτι που ακουμπά στην παράδοση.

Καταθέτει το δεύτερο έργο του στον χώρο της μουσικοθεατρικής σκηνής, το σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ Οι Στοιχειωμένοι, που βασίζεται στα αυθεντικά αριστουργήματα της ελληνικής δημοτικής ποίησης, Το γιοφύρι της Αρτας, Του νεκρού αδελφού και το πρωτότυπο Το στοιχειό της Χάρμαινας, σε ποίηση του Σωτήρη Τριβιζά.

Το έργο αποτελεί παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και ανεβαίνει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1 Μαρτίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου.

Να σημειώσουμε ότι πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μουσικού θεάτρου γίνονται μιούζικαλ τα συγκεκριμένα ελληνικά δημοτικά τραγούδια. Στους Στοιχειωμένους η μουσική γλώσσα του Δημήτρη Μαραμή χαρακτηρίζεται από μία συνεχόμενη κι έντονη χορευτική μουσική, που ποικίλλει από διαφορετικούς κι εναλλασσόμενους ρυθμούς και χαρακτηρίζεται από ακατάπαυστη ροή πλούτου μελωδιών.

Ο μελωδιστής συνθέτης αυτή τη φορά αντλεί έμπνευση από την ελληνική μουσική παράδοση, αλλά και από την ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, γεννώντας ένα πρωτότυπο και προσωπικό μουσικό ιδίωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγει ενορχηστρωτικά κυρίως ξύλινα και χάλκινα πνευστά αλλά κι ερμηνευτές με κριτήριο τα γήινα χρώματα των φωνών τους και την αμεσότητα της τραγουδιστικής τέχνης του καθενός.

«Θεματολογικά οι Στοιχειωμένοι πραγματεύονται μια ανθρωποθυσία (Γιοφύρι της Αρτας), τη διαδεδομένη δοξασία για τους βρικόλακες (Νεκρού Αδελφού) κι έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, που οδηγεί στην αυτοκτονία και παραπέμπει στη λαϊκή δοξασία για τα «στοιχειά», για τις ψυχές δηλαδή των νεκρών, που δεν βρίσκουν ανάπαυση μετά τον θάνατο (Στοιχειό της Χάρμαινας)», σημειώνει ο Δημήτρης Μαραμής.

«Τα τραγούδια αυτά, που απαντούν επίσης σε διάφορες παραλλαγές σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων αλλά και σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συνδέουν τον άνθρωπο με τους αρχέγονους φόβους και τις αρχέγονες δοξασίες του και αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στη σύγχρονη και την παλαιότερη εποχή. Και τα τρία τραγούδια συνδέονται μεταξύ τους με κοινούς εκφραστικούς τρόπους και κοινές θεματικές και μας δίνουν μια εικόνα μιας προβιομηχανικής κοινωνίας, φτωχότερης ασφαλώς σε υλικά αγαθά αλλά πλουσιότερης σε ποίηση και μαγεία».

Τους ρόλους ερμηνεύει ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών από τον χώρο του έντεχνου τραγουδιού και του μουσικού θεάτρου:

Αργυρώ Καπαρού (Μάνα), Θοδωρής Βουτσικάκης (Κωσταντής), Βασιλική Καρακώστα (Γυναίκα του Πρωτομάστορα), η πρωτοεμφανιζόμενη Ελένη Δημοπούλου (Αρετή, Λενιώ), Βασίλης Δημακόπουλος (Πρωτομάστορας), Λητώ Μεσσήνη (Πουλί), Σταμάτης Πακάκης και Νίκος Ζιάζιαρης (Στοιχειά, Μάστοροι και Ανεμοι).

Συμμετέχει μουσικό σύνολο από δεξιοτέχνες μουσικούς το οποίο θα διευθύνει ο συνθέτης του έργου Δημήτρης Μαραμής. Σκηνικά – κοστούμια Νίκη Ψυχογιού.

Info:

«Οι Στοιχειωμένοι» του Δημήτρη Μαραμή,
28/2, 1/3. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη,
Εισιτήρια 9-45€ τηλ. 210 72 82 333,
megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public.
Πληροφορίες: 210 72 82 333.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

«Καταιγίδα» μουσικών δράσεων σε αρχαιολογικούς χώρους για νύχτες μαγικές

Tinad

Συναγερμός στην Εθνική Λυρική Σκηνή: Κλείνουν οι εγκαταστάσεις για 10 ημέρες λόγω κρούσματος κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

H λυρική σκηνή ανοίγει αυλαία παρά την καραντίνα – Εμβληματικές παραστάσεις εντελώς δωρεάν

Μιχάλης Μάρδας

Λυρική Σκηνή: 20.000 δωρεάν εισιτήρια για γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ

Tinad

Οι τραγουδιστές της Λυρικής μένουν σπίτι, αλλά τραγουδούν ακόμη και… από το μπάνιο [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Η Γιάννα Αγγελοπούλου άφησε υπέρογκο φιλοδώρημα σε πλανόδιο πωλητή [βίντεο]

Στέργιος Πουλερές

Ματαιώνεται η συναυλία της Τζέιν Μπίργκιν στο Ηρώδειο

Evanthia Karra

Ελληνικό Φεστιβάλ: Όλοι οι καλοί χωρέσανε σε Ηρώδειο και Πειραιώς

Evanthia Karra

Ο Βέρντι θα κάνει… ποδαρικό

Evanthia Karra