Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου μιλά στον Ελεύθερο Τύπο

Ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου μιλά στον Ελεύθερο Τύπο

ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ

Ενας από τους καλλιτεχνικούς «στόχους» ή μάλλον «επιθυμίες» του, όπως με διορθώνει ο χαρισματικός Μάκης Παπαδημητρίου, είναι να κάνει μια παράσταση για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου…

Έχοντας περάσει από τα πανεπιστημιακά έδρανα του τμήματος Φυσικής, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει βάλει προσεχώς στο πρόγραμμά του να κάνει μια παράσταση που να συνδέσει τη θετική επιστήμη με το θέατρο. Η συζήτηση με τον Μάκη Παπαδημητρίου, που φέτος θα τον συναντάμε στο Θέατρο Βρετάνια σκηνοθετώντας και παίζοντας στο έργο «Αν υπάρχει, δεν το ’χω βρει ακόμα» του Νικ Πέιν, θυμίζει κάτι από τον κόσμο του τρομερού παιδιού του βρετανικού θεάτρου, εκεί όπου η κουβέντα μας πάει να βαρύνει, μια ατάκα δίνει άλλο νόημα στην εξέλιξή της.

Μετά τους πετυχημένους «Αστερισμούς», ο Μάκης Παπαδημητρίου επιλέγει να αναμετρήσει ξανά τις δυνάμεις του με ένα έργο του Βρετανού συγγραφέα. Αυτή τη φορά τέσσερα πρόσωπα, ο Τζορτζ, η γυναίκα του η Φιόνα, η κόρη τους Αννα και ο θείος Τέρι «συνθέτουν» το μικρόκοσμο με το σύμπαν, φέρνοντας στο φως πώς η κατάσταση του πλανήτη και η κατάσταση μιας οικογένειας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και καθορίζουν η μία την άλλη.

Γιατί επιλέξατε για δεύτερη φορά να μεταφέρετε επί σκηνής το σύμπαν του Νικ Πέιν;

Μου άρεσε πολύ το έργο. Πρόκειται για ένα δραματικό έργο με κωμικά ξεσπάσματα.

Πώς θα περιγράφατε τον Τζορτζ, τον ήρωα που υποδύεστε;

Ο Τζορτζ είναι ένας περιβαλλοντολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου που προσπαθεί να χαρτογραφήσει τα αποτυπώματα του άνθρακα από την καθημερινή χρήση του. Είναι πολύ αφοσιωμένος στη δουλειά του, γεγονός που τον κάνει να αποξενώνεται από την οικογένειά του και την κόρη του, Αννα, η οποία μεγαλώνει χωρίς την πατρική φροντίδα. Στο έργο επίσης συναντάμε τη Φιόνα, τη γυναίκα του, μια καθηγήτρια που ανακαλύπτει ότι η κόρη της πέφτει θύμα εκφοβισμού. Η Αννα, η κόρη τους, είναι ένα υπέρβαρο έφηβο κορίτσι, θύμα bullying στο σχολείο της. O Τέρι είναι ο αδερφός του Τζορτζ, ο μόνος άνθρωπος που δείχνει αληθινό ενδιαφέρον για το θλιμμένο κορίτσι.

Βρήκατε κοινά με τον ήρωα που υποδύεστε;

Δύσκολη ερώτηση. Το μοναδικό κοινό με τον Τζορτζ είναι το ενδιαφέρον μου για την επιστήμη.

Γιατί επιλέξατε το Θέατρο Βρετάνια, μία από τις μεγάλες σκηνές της Αθήνας;

Δεν είπα θα σκηνοθετήσω στο Βρετάνια. Ενας κοινός φίλος με έφερε σε επαφή με τον παραγωγό Κάρολο Παυλάκη. Δουλεύω πάντα με τον ίδιο τρόπο είτε σκηνοθετώ ή παίζω σε θέατρο 50 είτε σε 1.000 θέσεων.

Με τι κριτήρια επιλέγετε κάθε φορά τις δουλειές σας;

Οι άνθρωποι με κερδίζουν. Ολα τα άλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Διαβάζετε κριτικές;

Οχι. Οπως επίσης δεν μπορώ να κρίνω εγώ τον εαυτό μου.

Σας φοβίζει η αποτυχία;

Οχι. Ολοι έχουμε δικαίωμα στην επιτυχία και στην αποτυχία. Ρισκάρεις. Δεν υπάρχει συνταγή για την επιτυχία.

Είχατε δηλώσει παλαιότερα ότι το σινεμά είναι η μεγάλη σας αγάπη. Συνεχίζετε να το πιστεύετε;

Αγαπώ το σινεμά περισσότερο από το θέατρο και πολύ περισσότερο από την τηλεόραση. Η διαδικασία του κινηματογράφου μού αρέσει πολύ περισσότερο.

Στην ερώτηση «Αξίζει να σωθούμε αν δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε;», που θέτει το έργο, εσείς τι απαντάτε;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που με απασχολεί. Γνωρίζω ότι είναι φιλοσοφικό το ερώτημα αλλά στην τελική: Ποιος αποφασίζει αν θέλουμε να σωθούμε και ποιος μας εξασφαλίζει αν θα αλλάξουμε; Επίσης, ποιος αποφασίζει τι θα αλλάξουμε;

Τι σας εξοργίζει σήμερα;

Η τηλεοπτική βλακεία. Δεν ανοίγω τηλεόραση, αγανακτώ με αυτά που προβάλλονται.

Ποια είναι η άποψή σας για τη θεατρική σκηνή σήμερα;

Εμένα μου αρέσει που υπάρχουν πολλές παραστάσεις στην πόλη. Θα μου άρεσε, βέβαια, περισσότερο αν σε όλες αυτές τις παραστάσεις οι συντελεστές πληρώνονταν. Στην υπερπληθώρα έργων όμως σημαντικό κριτήριο για να βγουν συμπεράσματα είναι κάθε πότε παίζονται αυτές οι παραστάσεις. Θεωρώ ότι δεν είναι πλειοψηφία οι παραστάσεις που τρέχουν όλη τη χρονιά από Τετάρτη έως Κυριακή. Οσο για τις απλήρωτες πρόβες, θεωρώ ότι από τότε που σταμάτησαν οι επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο δεν πληρώνονται οι πρόβες.

Υπάρχουν ρόλοι που θα θέλατε να παίξετε;

Οχι. Δεν έχω απωθημένα όσον αφορά στους ρόλους και ούτε κάνω έργα για τους ρόλους.

Σκηνοθεσία ή υποκριτική;

Υποκριτική. Δεν κρίνω αν το κάνω καλά, αλλά μ’ αρέσει περισσότερο να παίζω. Αν μια χρονιά δεν σκηνοθετήσω και δεν θα παίξω, δεν θα είμαι άνεργος σκηνοθέτης, θα είμαι άνεργος ηθοποιός.

Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

Παίζω στην ταινία «Η αναζήτηση της Λόρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλα και σε λίγες ημέρες ανεβαίνει η παράσταση.

Info
«ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΔΕΝ ΤΟ ’ΧΩ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΑ»
του Nick Payne
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάκης Παπαδημητρίου
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μάκης Παπαδημητρίου, Μαρία Λεκάκη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Δημήτρης Πασσάς
ΠΟΥ: Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7)
ΠΟΤΕ: Από 11/10
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη και Κυριακή: 19.30. Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 21.00. Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 18.00
ΤΗΛ.: 2103221579

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]