Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Από Μηχανής θέατρο, ανοίγει τις πόρτες του

Το Από Μηχανής θέατρο, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τη νέα σεζόν ανανεωμένο και δραστήριο. Την αθηναϊκή σκηνή του Μεταξουργείου, που ίδρυσαν η Ασπασία Κράλλη και ο Χρήστος Βαλαβανίδης το 1995, αναλαμβάνει το καλλιτεχνικό ζευγάρι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Μυλωνάς Δημήτρης Μυλωνάς με τη σύζυγο του ηθοποιό Άννα Ελεφάντη.

Σύμφωνα με τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση που θα κρατάει τα ηνία του θεάτρου για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, στόχος είναι το Από Μηχανής να γίνει «ένας χώρος πολυσυλλεκτικού εναλλασσόμενου ρεπερτορίου και συνεργασιών, ένα θέατρο ομαδικότητας και σύμπραξης». Για τη φετινή σεζόν το θέατρο Από υποδέχεται εικοσιπέντε παραγωγές στις δύο ανακαινισμένες ξεχωριστές σκηνές του: την κάτω, χωρητικότητας 140 θέσεων και την επάνω χωρητικότητας 130 θέσεων.

Η πρεμιέρα του ρεπερτορίου γίνεται στην Κάτω Σκηνή με το εξαίσιο ερωτικό ποίημα «Άσμα Ασμάτων» σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου (6/10) και με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, τον οποίο καλείται να «σμιλέψει» ο Χρήστος Σουγάρης. Τον τραγικό ήρωα υποδύεται ο Χριστόδουλος Στυλιανός και την Αθηνά η Νίκη Σερέτη (11/10). Την Επάνω Σκηνή εγκαινιάζει το έργο «Οι μαθητές του Ουμπερτο Πρίμο» από την ομάδα Όνειρο που συνεργάζεται με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (14/10), ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα ξεκινήσει η θεατρική μεταφορά του διηγήματος «Ο γάμος του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Όλιας Λαζαρίδου.

Στις 31 Οκτωβρίου ξεκινάει η πολυσυζητημένη παραγωγή «Ράφτη κυριών» του Ζορζ Φεϊντό με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη στον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κάτω σκηνή. Τη σκηνοθεσία της γαλλικής κωμωδίας υπογράφει ο Δημήτρης Μυλωνάς και παίζουν επίσης μεταξύ άλλων οι Μαρία Χάνου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλο και Γιάννης Σαμψαλάκης Επίσης ο κ. Μυλωνάς θα σκηνοθετήσει δύο ακόμα έργα. Πρόκειται για το βραβευμένο με Pulitzer Prize for Drama και Tony Award for Best Play (2001) κοινωνικό δράμα «Proof» του Ντέιβιντ Όμπερν που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία όταν είχε μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, καθώς επίσης και τη σκηνική διασκευή «Μάκμπεθ Λαίδη Μάκμπεθ» όπου το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Μάκμπεθ αποδίδεται από δύο μόνο ηθοποιούς, τον Μελέτη Ηλία και την Άννα Ελεφάντη.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συμπράξεις του Θεάτρου είναι οι «Βάτραχοι Project» σε μία εκδοχή εσωτερικού χώρου, αποδοσμένη από τέσσερις ηθοποιούς (Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Χρήστος Κοντογεώργης,Μιχάλης Πανάδης) και σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου (16/4), το «Boomerang» του Μπερνάρ ντα Κόστα σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη, με τους Ασπασία Κράλλη και Δημήτρη Μυλωνά στους κεντρικούς ρόλους (2/4) και την stand up κωμωδία «My Story» με τον Σωτήρη Μεντζέλο σε ένα απολαυστικό one man show (11/11).

Για τους μικρούς φίλους το θέατρο προτείνει την παράσταση «Ένα εξωτικό στην πόρτα μου» από την διακεκριμένη ομάδα «Κοπέρνικος», σε σκηνοθεσία Γκάυ Στεφάνου (27/11). Τέλος, στα προσεχή σχέδια του Από Μηχανής είναι η διοργάνωση της «Θεατρικής πλατφόρμας 2018» ένα φεστιβάλ με στόχο τη δημιουργία μιας φιλόξενης πλατφόρμας πάνω στην τέχνη του θεάτρου που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του νεοσύστατου θεσμού έχει αναλάβει ο θεατρικός συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης.

Ξένια Στούκα

xstouka@e-typos.com