ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tσίπρας: Πρόταση μομφής για τον νέο πτωχευτικό νόμο με…ένδεια επιχειρημάτων

Χρήστος Ιωάννου

Σήμερα το πρωί ξεκινά, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό νόμο.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σήκωσε άμεσα το γάντι που πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, στην προσπάθειά του να «εργαλειοποιήσει», πέραν της πανδημίας, και το μείζον ζήτημα της προστασίας της Α’ κατοικίας.

«Επειδή η κυβέρνηση είναι πάντοτε διαθέσιμη στο Κοινοβούλιο και εμείς διακοπές δεν κάνουμε κανένα Σαββατοκύριακο, θα θυσιάσετε το Σαββατοκύριακό σας.

Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις για το περιεχόμενο της πρότασης μομφής και για τον Πτωχευτικό Κώδικα από αύριο, και εκεί δεν θα υπάρχουν άλλες υπεκφυγές», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης από το βήμα της Βουλής, και δεν άφησε ασχολίαστο το timing στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα μείζον πολιτικό και κοινοβουλευτικό όπλο.

«Το πιο οξύ είναι η πρόταση μομφής που μπορεί να καταστεί φάρμακο, αλλά όταν είναι καταχρηστική μπορεί να καταστεί φαρμάκι», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, θυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής ενώ ήταν γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμενόταν μέσω διαγγέλματος να ανακοινώσει νέα μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά και ότι η ελληνοτουρκική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Απευθυνόμενος δε στον κ. Τσίπρα, που για άλλη μία φορά επέλεξε να ρίξει αλλού τις ευθύνες του αδιεξόδου του, ο κ. Γεραπετρίτης κατέληξε:

«Ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούγεται στην κοινωνία δεν είναι ότι υπάρχει εμπάργκο από ΜΜΕ, όπως θεωρείτε, στο πλαίσιο ενός κυνηγιού μαγισσών, αλλά επειδή δεν έχετε την κοινωνική ευθύνη να σταθμίζετε τα όπλα σας».

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάργηση της προστασίας της Α’ κατοικίας, που όμως είναι γνωστό σε όλους -και κυρίως στους δανειολήπτες- ότι έχει πάψει να υφίσταται από τον Φεβρουάριο του 2019, με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίως για αυτό το λόγο, εξαιρετικά σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. «Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τον Αλ. Τσίπρα, γιατί μας έχει συνηθίσει σε τέτοια εκφορά λόγου. Δεν τιμά ο λόγος του τους δημόσιους λειτουργούς της χώρας», είπε ο κ. Σταϊκούρας, καταλογίζοντας θράσος στον Αλ. Τσίπρα να τοποθετείται από το βήμα της Βουλής κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Σε αντίθεση με τα όσα άκρως παραπλανητικά υποστήριξε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής για να στηρίξει το αίτημά του, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ και οι τραπεζίτες διαφωνούν με διατάξεις του νέου πτωχευτικού.

«Είχε πει ο Αλ. Τσίπρας ότι όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα, εκτός κι αν τους κάνουν εκτός Ελλάδας. Είχατε πει “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και ήρθε ο Ε. Τσακαλώτος και είπε ότι είναι καλοί για τις τράπεζες και για κοινωνικούς και για οικονομικούς λόγους.

Είχατε πει για νέα σεισάχθεια και καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάνατε 25.672 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και ξεκαθάρισε ότι προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται από τον Φεβρουάριο του 2019 με την υπογραφή του Αλ. Τσίπρα…

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών με αφορμή τον Πτωχευτικό Κώδικα, καθώς, όπως υποστήριξε, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται το σχετικό νόμο.

«Σας ζητάω, κύριε υπουργέ, να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όχι μόνο δεν επισπεύστηκαν, αλλά λόγω της πανδημίας αναστάλθηκαν διαδικασίες ρευστοποίησης και πτώχευσης. Εσείς εδώ πράττετε το αντίθετο.

Οχι μόνο δεν αναστέλλετε, αλλά επισπεύδετε, αλλάζοντας και τον Πτωχευτικό Κώδικα για να χρεοκοπούν φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά. Σας ζητώ να το αποσύρετε έστω και τώρα. Ή μάλλον σας δίδω μία ευκαιρία να μην εγγράψετε το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου», είπε αρχικά ο Αλ. Τσίπρας και ανακοίνωσε την πρόταση δυσπιστίας.

«Στο βαθμό όμως που επιμένετε -και, απ’ ό,τι βλέπω, επιμένετε-, είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα.

Ανακοινώνω λοιπόν στο Σώμα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι, με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο-έκτρωμα. Το νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Το νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Το νόμο που, μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των Μνημονίων, έρχεται να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέκρουαν κάθε σύνδεση της κίνησης του κ. Τσίπρα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρόεδρός του.

Ελεγαν ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει στη Βουλή για να στηρίξει ένα νόμο που δεν προστατεύει την περιουσία των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε νοικάρηδες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Και έλεγαν, ακόμα, μη έχοντας προσδοκίες διάσπασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συμπολίτευσης, ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Τσίπρας αναγκάζει και τους βουλευτές της Ν.Δ. να στηρίξουν με την ψήφο τους αυτό το νόμο, μένοντας έκθετοι έναντι των ψηφοφόρων τους.

Φώφη Γεννηματά: Είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη

«Την ώρα που είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας και δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία, την ώρα που αφήνει τους αδύναμους στο έλεος των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού.

Επιβεβαιώνεται πως ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της Δεξιάς. Είναι προφανές πως εμείς δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στην κυβέρνηση ούτε σε κανένα μέλος της», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά την πρόταση μομφής του κ. Τσίπρα κατά του κ. Σταϊκούρα.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σας ενδιαφέρει: Έως και 700 ευρώ το επίδομα θέρμανσης – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Tinad

Βουλή: Το ανέκδοτο του Τσίπρα για τις επιστολές και η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη για το ρούτερ

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας στη Βουλή: Η κατάσταση είναι δραματική και εκτός ελέγχου

Μιχάλης Μάρδας

Νέα επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Αλέξης Τσίπρας: «Αυτή η τραγωδία πρέπει να μας προβληματίσει όλους»

Δημήτρης Ντόγκας

Νέα κίνητρα από Σταϊκούρα για προσέλκυση ξένων φορολογούμενων στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας: Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Tinad

Οι «έμποροι ελπίδας» επιστρέφουν…

Kon