ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τάκης Θεοδωρικάκος για ΑΣΕΠ: Το  νέο μοντέλο διορισμών – Για ποιους προβλέπεται «μπόνους»

Τηλεδιάσκεψη Θεοδωρικάκου με Ολομέλεια του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και η αξιοκρατία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε με φοιτητές των τμημάτων Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και με απoφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία του νόμου που εισηγείται το ΥΠΕΣ για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, πως αφορά, κυρίως, στους νέους και πως κάνει πιο αξιοκρατική τη διαδικασία με την οποία γίνονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Μάλιστα, εξήγησε ότι σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι το ΑΣΕΠ, πέραν της αντικειμενικότητας που το χαρακτηρίζει στα 25 χρόνια ζωής που μετράει χάρη στο νόμο Πεπονή (2190/1994), να εμπλουτιστεί και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως αυτό της αξιοκρατίας.

Ο μηχανισμός

Με τα νέα δεδομένα, το κράτος θα προγραμματίζει τον ετήσιο αριθμό των προσλήψεων και ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο θα γίνεται μέσα από εξετάσεις πανελλαδικού τύπου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα (π.χ. τίτλοι σπουδών) θα εξετάζονται σε κοινά θέματα, αναλόγως της θέσης που διεκδικούν, αποδεικνύοντας έτσι, εμπράκτως, τις γνώσεις τους.

Επίσης, μέσα από τις γραπτές εξετάσεις θα προκύπτει ποιες είναι οι δεξιότητές τους σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη θέση που καλούνται να υπηρετήσουν και ποιες είναι οι πλευρές της εργασιακής αποτελεσματικότητάς τους.

Επιπλέον, προβλέπεται ένα είδος «μπόνους» για όσους διαθέτουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό τίτλο συναφή με τη θέση την οποία διεκδικούν.

Ταυτόχρονα, για την επιτάχυνση των προσλήψεων προωθείται η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ και η διαλειτουργικότητά του με τους άλλους τομείς του κράτους, ώστε να γίνεται σχεδόν, αυτόματα, η συλλογή των τίτλων που απαιτούνται για τις προκηρυσσόμενες θέσεις.

Το μεγάλο «στοίχημα», σύμφωνα με τη γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη, είναι «το σύνολο των υπαλλήλων που θα προβλέπει ο προγραμματισμός προσλήψεων κάθε Σεπτέμβριο για το επόμενο έτος να έχει τοποθετηθεί, ύστερα από τις πανελλαδικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, όντως, το επόμενο έτος στις θέσεις του».

Οι νέοι αποτίμησαν θετικά το σχεδιασμό του ΥΠΕΣ για το νέο ΑΣΕΠ, ενώ διερωτήθηκαν για τη δυνατότητα ανέλιξης που θα δίνεται στο Δημόσιο.

Σε αυτό ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως θα πρέπει να εξεταστεί με ποιο τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής μιας πιο ουσιαστικής αξιολόγησης.

«Εσείς μπορείτε να κάνετε πράξη τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα και το πνεύμα κοινωνικής προσφοράς. Πιστεύω πολύ στη γενιά σας. Ισως το κάνω διότι θέλω να πιστεύω στο μέλλον της πατρίδας μου. Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς εσάς», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της νέας γενιάς.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στον πρόσφατο προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Εκανε λόγο για «εξοργιστικό συμβάν για μία δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα», τονίζοντας ότι αναμένει την άμεση σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων.

Το περιστατικό καταδίκασαν και οι συνομιλητές του, υποστηρίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές είναι όνειδος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός κοινοποίησε, με αφορμή σχετική ερώτηση, την πολιτική βούληση για νομοθέτηση ενεργών συμβουλίων νέων στους δήμους όλης της χώρας, αρκεί να διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλήθος νέων.

Εκσυγχρονισμός

Στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει με κόμματα, θεσμικούς φορείς, νεολαία, συνδικαλιστές και προκατόχους του πρώην υπουργούς, εν όψει του νομοσχεδίου που αφορά στις αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, χθες είχε τηλεδιάσκεψη και με την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην οποία συμμετείχε και η γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, προέκυψαν η κοινή βούληση και η συναντίληψη για αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συστήματος προσλήψεων. Αλλαγές, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ενδυναμωθεί, ακόμα περισσότερο η αξιοκρατία, αλλά και να επιτευχθεί μεγαλύτερη ταχύτητα στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ώστε να βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ μετείχαν στην επιτροπή για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Θεοδωρικάκος: Απαιτείται εγρήγορση, ενότητα και πειθαρχία από όλους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία

Ανδρέας Ντίνης

Θεοδωρικάκος: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι ζήτημα ελευθερίας και πολιτισμού

Ανδρέας Ντίνης

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Μπαράζ προσλήψεων μέχρι το τέλος του χρόνου – Όλες οι νέες θέσεις σε δήμους, φορείς και ΔΕΚΟ

Δημήτρης Ντόγκας

Θεοδωρικάκος: Η διαχείριση του κορωνοϊού δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση

Ανδρέας Ντίνης

Τα 12 SOS για τις προσλήψεις στο Δημόσιο με το νέο ΑΣΕΠ – Τι σημαίνουν οι αλλαγές Θεοδωρικάκου

Μιχάλης Μάρδας

Η αναμόρφωση του νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο- Πότε το αδιάβλητο είναι και δίκαιο

Δημήτρης Ντόγκας

Θεοδωρικάκος: Τις επόμενες ημέρες η ρύθμιση για 120 δόσεις στα χρέη ιδιωτών προς τους δήμους

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του lockdown – Τι λένε κυβέρνηση και επιστήμονες

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος για lockdown: Είναι λάθος να μιλάμε για τα Χριστούγεννα – Δίνουμε μάχη για τις ζωές

Μιχάλης Μάρδας