ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φρεγάτες: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Ελεύθερος Τύπος και το Eleftherostypos.gr σας φανερώνουν όλα όσα είναι στο σκοτάδι.     

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φρεγάτες

Πάσχα στο χωριό: Τι περιμένει το Μαξίμου για να ανοίξει τα διόδια

Σύσκεψη με αντικείμενο την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για την ενίσχυσή του με τέσσερις νέες φρεγάτες πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία και, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επρόκειτο για εσωτερική σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας δεν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα των φρεγατών. Σημειώνεται πως η αξιολόγηση των συνολικά οκτώ προσφορών που έχουν κατατεθεί και η σχετική βαθμολογία που έλαβε κάθε μια από αυτές από την πλευρά των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αποτέλεσμα τριών παραμέτρων: του βεληνεκούς των όπλων που θα φέρουν και της εμβέλειας δράσης τους, της ανθυποβρυχιακής τους ικανότητας και προστασίας, και της δυνατότητάς τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία εναέριες απειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το επιχειρησιακό σκέλος στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η γαλλική, η γερμανική και η ολλανδική πρόταση, έχοντας πολύ μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους, με τη μια να υπερτερεί ή να υστερεί της άλλης σε επιμέρους τομείς που εξετάστηκαν. Από εκεί και έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιπες προτάσεις, μεταξύ άλλων και η αμερικανική, η οποία σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέχρις ώρας τουλάχιστον, δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει τους αρμόδιους επιτελείς του Π.Ν. Σε κάθε περίπτωση, η εξέταση των προτάσεων και η όποια τελική απόφαση πρόκειται να λάβουν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, πέραν των αμιγώς επιχειρησιακών, όπως τα χρονοδιαγράμματα, τις πληρωμές, τον τύπο της σύμβασης, τα ναυπηγεία και το καθεστώς χρηματοδότησης. Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν., ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

 

Εγκαίνια παιδοψυχιατρικής κλινικής από Κικίλια

Τη μοναδική παιδοψυχιατρική δομή στην Πελοπόννησο, την Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη. Τη δημιουργία της επιχορήγησε το υπουργείο Υγείας τον Νοέμβριο του 2019 με το ποσό των 200.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Τα παιδιά και οι ψυχικά ασθενείς αποτελούν για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Το ξενοδοχειακό κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας πρέπει να είναι τέτοιο που να μπορεί να υποδεχθεί τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά και οι υγειονομικοί μας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές καθώς και οι διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες να μπορούν να εργάζονται σε έναν τέτοιο ποιοτικό χώρο υψηλού επιπέδου και να αποδίδουν καλύτερα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας: «Με το RRF, το τεράστιο πρόγραμμα το οποίο έχει καταφέρει η κυβέρνησή μας να φέρει στη χώρα για τους επόμενους μήνες και χρόνια, δίνεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αναβαθμίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πάνω από μια δεκαετία αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών».

Μήνυμα Δένδια για την «ημέρα ρώσικης γλώσσας»

Μήνυμα για την ημέρα ρωσικής γλώσσας ανήρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Ημέρα Ρωσικής Γλώσσας: Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, αλλά και με τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, που επινόησαν το κυριλλικό αλφάβητο, όπως υπενθύμισε ο ομόλογός μου Σεργκέι Λαβρόφ στην πρόσφατη συνάντησή μας στο Σότσι», ανέφερε η ανάρτηση του κ. Δένδια.

Αίτημα στον Σχοινά για διαθρησκειακό κέντρο στη Ξάνθη

Ενθουσιασμένος από τις συναντήσεις που είχε στην Ξάνθη, με τον μητροπολίτη Παντελεήμονα και τον τοποτηρητή της Μουφτείας Μπιλάλ Καρά Χαλίλ και με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας (τρεις μουσουλμάνους και δύο χριστιανούς) δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο μητροπολίτης τού πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και ο τοποτηρητής της Μουφτείας τον καλωσόρισε εκ μέρους των μουσουλμάνων της Ξάνθης και του επέδωσε ένα κείμενο με θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έγινε αποδέκτης αιτήματος να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τη δημιουργία Διαθρησκειακού Κέντρου.

Οι συναντήσεις έγιναν στο σπίτι όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις, το οποίο λειτουργεί ως Πολυχώρος Τέχνης. Εκεί, τον υποδέχθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Εφραιμίδης και ο δήμαρχος Εμμανουήλ Τσέπελης. Ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του κτιρίου Μιχάλης Πουσπουρίκας τον ξενάγησε στο χώρο, του έδειξε ντοκουμέντα από τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα. Μετά τις συναντήσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν περπάτησε στην παλιά πόλη της Ξάνθης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο. Νωρίτερα, είχε εγκαινιάσει την Πύλη Ενημέρωσης για ευρωπαϊκά θέματα (Europe Direct) στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.

 

ΕΙΠΑΝ

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σοβαρή αντιπολίτευση και μακάρι να έκανε το ίδιο ο κ. Μητσοτάκης όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση

 

 

ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ

Πολύ σοβαρή. Ζητάει ονομαστική ψηφοφορία και αποχωρεί από την Ολομέλεια

      

Το hashtag της ημέρας: #κέρκυρα

@Χ_afanisou

Ρε σεις, τουριστική περίοδο ανοίξαμε ή κυνηγετική;

@Pris0nDirector

Ξέρουμε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό ενάντια στα καλάσνικοφ;

@QuestoMagico

Λέω να βγω μια βόλτα… να βάλω αλεξίσφαιρο; Α, να βάλω… οk.

Διαβάστε περισσότερο ΠΑΡΑΤΥΠΟ ΕΔΩ

Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γιατί έφυγε τελικά ο Χάλαρης από τον ΕΦΚΑ;

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Μπακογιάννης στους αιθέρες και ο ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τι ζητά η Εκκλησία από τη κυβέρνηση για τη Μ. Εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όλα αλλιώς για τη φύλαξη δημοσίων προσώπων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τι… ξεσκονίζει ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στη Βουλή μεταφέρεται η κόντρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Μυρσίνη… ξαναχτύπησε!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τελικά ο Τσίπρας έκανε γκάφα ή απλά λέει ψέμματα χωρίς ντροπή;

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα πυρά του Αλιβιζάτου σε Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και οι νέοι τραμπουκισμοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom