ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το ξανασκέφτηκαν οι πρυτάνεις για την βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Ελεύθερος Τύπος και το Eleftherostypos.gr σας φανερώνουν όλα όσα είναι στο σκοτάδι.     

Aναδίπλωση πρυτάνεων για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

«Πράσινο φως» για τη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμιαΣε διευκρινίσεις μετά τις… εύλογες απορίες που προκάλεσε η ανακοίνωσή τους προχώρησαν οι πρυτάνεις. Πριν από λίγες μέρες, η ανακοίνωση των διοικήσεων των ΑΕΙ αναγνώστηκε ως ένα κείμενο αντίθεσης σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας που προβλέπουν βάση εισαγωγής και μείωση του αριθμού εισακτέων. Την έκπληξή του γι’ αυτή την ανακοίνωση εξέφρασε και ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Αγγελος Συρίγος. Λίγη ώρα αργότερα, οι πρυτάνεις προχώρησαν σε διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι η Σύνοδος επιβεβαιώνει την παλαιότερη θέση της για την αναγκαιότητα καθορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής φοιτητών/τριών στα ακαδημαϊκά τμήματα με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα με τρόπο ώστε να ενισχύεται η αυτονομία των πανεπιστημίων.

Υπογράμμισαν όμως ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων με τον αριθμό εισακτέων. Στην επίμαχη ανακοίνωση, οι πρυτάνεις είχαν εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις για τη μείωση εισακτέων, σημειώνοντας ότι αυτή θα επηρεάσει κυρίως τα περιφερειακά Ιδρύματα.

Τοποθέτηση που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση που υπερασπίζονταν εδώ και χρόνια δημόσια αλλά και μέσω των προτάσεών τους προς το υπουργείο Παιδείας, που σε μερικές περιπτώσεις ζητούσαν ακόμα και το 50% των εισακτέων από αυτούς που όριζε τελικά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Κι ενώ για τη βάση εισαγωγής τα «πνεύματα ηρέμησαν» μετά τις διευκρινίσεις, αγκάθι στο διάλογο πανεπιστημίων και πολιτικής ηγεσίας παραμένει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, με το μέλος του Προεδρείου της Συνόδου και πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη να κάνει λόγο σε δηλώσεις του για «δυσλειτουργία με την παρουσία αστυνομικών μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς αυτοί θα λογοδοτούν μόνο στον αρχηγό τους, στις αστυνομικές αρχές».

ΚΟΥΙΖ:Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται στην ηγεσία σύγκρουση «σε όλα τα μέτωπα» βλέποντας τα ποσοστά να παραμένουν χαμηλά στις δημοσκοπήσεις;
Η δραχμή του 1832 «τα σπάει»

Ο Φοίνικας του 1828 και η πρώτη δραχμή του 1832 αποδεικνύονται τα δημοφιλέστερα μέχρι στιγμής νομίσματα, που περιλαμβάνονται στη συλλογή 14 νομισμάτων της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Η προσιτή τους τιμή φαίνεται πως είναι το μεγάλο ατού, πέραν βέβαια του υψηλού συναισθηματικού συμβολισμού που μεταφέρουν. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των συλλεκτών και για τα αργυρά νομίσματα, ενώ για την πλήρη συλλογή που περιλαμβάνει 4 χρυσά, 8 αργυρά και τα 2 διμεταλλικά υπάρχει σειρά προτεραιότητας. Να πούμε πάντως πως η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την υλοποίηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή.

Δεύτερο μήνυμα Μητσοτάκη για Μπεκατώρου

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο διάστημα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου που σόκαραν το πανελλήνιο. Κατά την επίσκεψή του στο υπ. Εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Ενα θέμα βαρόμετρο που ήρθε στην επικαιρότητα με τόσο μεγάλη ένταση είναι το ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, το οποίο η γενναία Σοφία Μπεκατώρου ανέδειξε με έναν τρόπο που -πιστεύω- ότι μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους. Σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση -είναι η σύμβαση 190- της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Νομίζω είναι μία σημαντική θεσμική συμβολή της Πολιτείας που έμενε ανενεργή και τώρα γίνεται πράξη».

Συνεργασία του ελληνικού με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας στη Βουλή: Ψηφίστηκαν επί της αρχής επέκταση στα 12 ν.μ. και Rafale

Τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησαν ο α’ αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτας Κακλαμάνης με την ομόλογό του, Μαλτέζα ευρωβουλευτή κ. Roberta Metsola, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες τι πρωί. Τα κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν η πολιτική των εμβολιασμών στην Ε.Ε. και η πορεία οικονομικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε αρχικώς την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην πορεία εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 στην Ε.Ε., οι οποίες οφείλονται τόσο στο ρυθμό εφοδιασμού όσο και στο ρυθμό έγκρισης νέων εμβολίων. Η κ. Metsola από πλευράς της τάχθηκε δε υπέρ του διαβατηρίου εμβολιασμού, καλώντας τον κ. Κακλαμάνη να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση υποστηρικτών της ιδέας αυτής στα εθνικά Κοινοβούλια. Εκτενής συζήτηση σε ιδιαιτέρως εποικοδομητικό κλίμα έγινε για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Ανοιξε η συζήτηση στην Ε.Ε. για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού άνοιξε τη συζήτηση στην Ευρώπη», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «βιάστηκε ξανά να καταγγείλει τον πρωθυπουργό, αγνοώντας την πραγματικότητα, για μια πρόταση που αναπόφευκτα θα απασχολήσει την Ευρώπη, είναι σαφέστατα υπέρ των συμφερόντων της χώρας και θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο»: «Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, “οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός τυποποιημένου και διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους. Οι ηγέτες θα καθορίσουν σε επόμενο διάστημα σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται αυτό το πιστοποιητικό”», τόνισε ο Χρ. Ταραντίλης.

«Βόμβα» Φλωρίδη για επανίδρυση της Κεντροαριστεράς

Σαν… βόμβα έσκασε στα αυτιά του ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη για ανάγκη απόλυτης επανίδρυσης στο χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Radio North 98 έκανε λόγο για «ελλειμματικές ηγεσίες» που συμβάλλουν στη στασιμότητα. «Πιστεύω στην απόλυτη επανίδρυση του χώρου», τόνισε ο κ. Φλωρίδης απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές του ΚΙΝ.ΑΛ. «Επανίδρυση σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβει πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία τα τελευταία χρόνια, ότι οι παλιές αναλύσεις δεν μας βοηθάνε, ότι είναι ξεπερασμένες από τα πράγματα». Στη συζήτηση περί ηγεσιών, ο κ. Φλωρίδης επέκτεινε την ανάγκη ανασύστασης και στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΙΠΑΝ

ΠΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν θα βγάλουμε το σκασμό

 

ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ

δεν έκανα εντυπωση;

                                                             

Viral βίντεο: Έλληνας χόρεψε ζεϊμπέκικο στην χιονισμένη Κόκκινη Πλατεία 

Ο Αλέξανδρος Τσοποδίζης, Έλληνας τραγουδιστής ποντιακής καταγωγής ο οποίος διαμένει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, σε ένα από τα ταξίδια του στην Ρωσία αψήφησε το κρύο, πέταξε το μπουφάν και χόρεψε ζεϊμπέκικο στην Κόκκινη Πλατεία, με το βίντεό του να γίνεται viral . Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Αθήνα μου» του Κωνσταντίνου Αργυρού ο κ. Τσοποδίζης, έδειξε στους Μοσχοβίτες τι θα πει ελληνική ψυχή!

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

 

Το hashtag της ημέρας: #πρυτάνεις

@ManosVoularinos

Οι πρυτάνεις που δεν θέλουν αλλαγές στα ΑΕΙ δεν πρέπει να απελπίζονται. Μπορούν πάντα να δουλέψουν στην Οξφόρδη όπου οι συνθήκες είναι πάνω-κάτω ίδιες με αυτές των ελληνικών πανεπιστημίων και δεν υπάρχει και αστυνομία.

@domesticus_pf

Στο δημόσιο αγγλικό πανεπιστήμιο που σπούδασα, υπήρχε security. Αστυνομία δεν υπήρχε γιατί οι φοιτητές σέβονταν το χώρο, τους καθηγητές και τους συμφοιτητές τους. Οπως δεν υπήρχαν φοιτητικές κομματικές οργανώσεις. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να γίνουμε «Ευρώπη»… 

@giannMak

Η Φώφη λέει ότι τα πανεπιστήμια (βλέπε πρύτανης) μπορούν και πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Γιατί, Φώφη μου, δεν το κάνουν τόσα χρόνια; Γιατί δεν προφυλάσσουν τους συναδέλφους τους από ξυλοδαρμούς; Γιατί καταστρέφεται η δημόσια περιουσία; Γιατί…; Γιατί…;

 

Διαβάστε επίσης

Η επιστροφή Αβραμόπουλου στα γαλάζια ψηφοδέλτια και η μουτρωμένη Μελάνια!

«Και τους κυνηγούς θα αγαπήσουμε, και τους ψαράδες θα λατρέψουμε και όλα θα τα κάνουμε!»

Και εδώ ο Παπάς και εκεί ο Παπάς – Ο Καλογρίτσας επανήρθε με νέες καταγγελίες

Το σκίτσο της ντροπής, ο δάσκαλος που ήταν λεβεντιά και ο αιωνόβιος Κρητικός

Μετά την Μπεκατώρου σκάνε και άλλες… βόμβες

Η αναφορά του Μητσοτάκη σε μία λαμπρή αλλά άγνωστη ιστορία

Αποκάλυψη: Ακόμη δεν ορκίστηκε και άρχισε τα καψώνια στον Ερντογάν ο Μπάιντεν

Ο αψύς Σφακιανός πήρε το όπλο του!

Ο Τσιόδρας είναι «άρρωστος» και άλλες ιστορίες με δράκους…

Πώς ο Βορίδης… πετσόκοψε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή!

«Νίκο γύρνα γιατί θα φαρμακωθώ…»

Το πρωτοσέλιδο του Ε.Τ. που είναι ευαγγέλιο για τον Μητσοτάκη!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τι ζητά η Εκκλησία από τη κυβέρνηση για τη Μ. Εβδομάδα

Μιχάλης Μάρδας

Όλα αλλιώς για τη φύλαξη δημοσίων προσώπων

Μιχάλης Μάρδας

Τι… ξεσκονίζει ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου

Μιχάλης Μάρδας

Στη Βουλή μεταφέρεται η κόντρα

Μιχάλης Μάρδας

Η Μυρσίνη… ξαναχτύπησε!

Μιχάλης Μάρδας

Τελικά ο Τσίπρας έκανε γκάφα ή απλά λέει ψέμματα χωρίς ντροπή;

Μιχάλης Μάρδας

Τα πυρά του Αλιβιζάτου σε Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και οι νέοι τραμπουκισμοί

Μιχάλης Μάρδας

Η Ακρίτα, το Άουσβιτς και η Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Ποιοι εκθέτουν τον Τσίπρα;

Μιχάλης Μάρδας