Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση διαλύει τη ΔΕΗ, χρειάζεται στρατηγικός επενδυτής

Σε μια στιγμή που το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται στην οικονομία, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκαλεί η μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενισχύεται και από τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2017, η ηγεσία της Ν.Δ. εντείνει την προσπάθεια να αναδείξει και να επικοινωνήσει όχι μόνο τη συνολική αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και το δικό της προγραμματικό λόγο. Το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με το οποίο δηλώνει πεπεισμένη ότι μπορεί να θέσει ισχυρές βάσεις για αναστροφή της πορείας της χώρας.

Με τη βεβαιότητα πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει γυρίσει την πλάτη οριστικά στη σημερινή κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα απευθύνεται ολοένα και περισσότερο στην ελληνική κοινωνία με το δικό της θετικό μήνυμα που αφορά στην ετοιμότητά της να αναλάβει τη διακυβέρνηση και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που μπορεί να δώσει ρεαλιστικές λύσεις σε όλους τους τομείς και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Το μήνυμα δεν περιορίζεται στην οικονομία με αιχμή την αναγκαιότητα αλλαγής του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων και των κρατικών δαπανών. Η γαλάζια ηγεσία διαμηνύει την αποφασιστικότητά της να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και σε όλους τους επιμέρους τομείς, με κεντρικό στόχο ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την προσέλκυση επενδύσεων.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης της Ν.Δ. για την ενεργειακή πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα αυτό αναφερόμενος στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

«Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει καμία κατεύθυνση ούτε στα θέματα ενέργειας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το μηδενισμό ως αντιπολίτευση και έχει μηδενική πολιτική στα ενεργειακά ως κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, απειλεί να κάνει τεράστια ζημιά στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες που τις υποδηλώνει, με τον πιο τρανταχτό τρόπο, το αδιέξοδο στο οποίο πάει να παγιδευτεί η ΔΕΗ», τόνισε ο αρχηγός της Ν.Δ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δυστυχώς, διαλύει τη ΔΕΗ, αδρανοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό στην ενέργεια και καθηλώνει τη χώρα, κάτι που βάζει όλη την Ελλάδα σε κίνδυνο. Εμείς ερχόμαστε να ελευθερώσουμε τη δυναμική του κλάδου της ενέργειας. Είναι μεγάλη και παραμένει αναξιοποίητη», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και διαβεβαίωσε πως η Ν.Δ. διαθέτει και το σχέδιο και το ανθρώπινο δυναμικό για να το επιτύχει.

«Η ενέργεια μπορεί και πρέπει να γίνει καταλύτης για την αναπτυξιακή της χώρας. Μπορούμε να το πετύχουμε. Εχουμε δικό μας σχέδιο. Εχουμε με το μέρος μας τους ανθρώπους που γνωρίζουν πώς θα το υλοποιήσουν. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πώς μπορεί να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας ειδικά στη ΔΕΗ υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση», καθώς οι «οφειλές ανεβαίνουν, η μετοχή κατρακυλάει και τα προβλήματα ρευστότητας είναι τεράστια». Και αφού υπογράμμισε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί «είναι τραγικοί και ζημιώνουν τους πολίτες και βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας», χαρακτήρισε «επείγουσα προτεραιότητα» την εξυγίανσή της, υποδεικνύοντας «τέσσερα σταθερά βήματα»:

«Πρώτον, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρίας. Ενα από αυτά είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Δεύτερον, να συναφθεί σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών. Και αυτό αποτελεί μια αναγκαστική κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της.

Τρίτον, κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι οι άνθρωποί της. Δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μέσα από μια νέα διοικητική δομή και με αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Και τέταρτον, η ΔΕΗ πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει δώσει πολλές μάχες – Θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για δημογραφικό: Συρρικνωνόμαστε – Αυτές είναι οι πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ισχύουν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ – Δίνουμε μάχη να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ με δόσεις και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου: Σε δόσεις η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και διπλασιασμός του κοινωνικού μερίσματος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom