Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φουντώνουν» οι εσωκομματικές αντοδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το χειρισμό Μουζάλα στο προσφυγικό

Ισχυρές τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν και πάλι να προκαλούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος δυσφορούν ολοένα και εντονότερα με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, οι οποίες αφενός διαγράφουν το «ηθικό πλεονέκτημα» του παρελθόντος που έθετε σε προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφετέρου αναδεικνύουν ότι το κόμμα έμαθε να ακολουθεί πιστά τις εντολές των Βρυξελλών και να χρησιμοποιεί το χρήμα ως μέσο πιέσεων και εξαγοράς.

Το τραγελαφικό είναι ότι τα ίδια στελέχη είναι ανάμεσα σε εκείνα που, ενώ παλαιότερα κατήγγελλαν με άνεση τον καπιταλισμό, γνώριζαν ταυτοχρόνως πολύ καλά το χρώμα του χρήματος και σήμερα πασχίζουν για συνεννόηση με τους θεσμούς. Θεωρούν όμως σκόπιμο να υπάρχουν και κάποια «αντίβαρα» που θα ανακουφίζουν τους ψηφοφόρους του κόμματος για να λένε ότι «κρατάμε τις αντιστάσεις» εκεί όπου οι αντίπαλοί μας θα «τα έδιναν όλα».

Η δυσφορία περιορίζεται προς το παρόν μέσα σε κλειστά γραφεία και εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Ο κ. Μουζάλας πέτυχε να αναδείξει εαυτόν σε πρόσωπο-κλειδί του πληρώματος που κατάφερε να στρίψει το σκάφος έπειτα από εκείνο το πρώτο διάστημα που έπλεε σε πελάγη ευτυχίας και «ακτιβιστικής αντιευρωπαϊκής δράσης». Οι εντολές ήταν ξεκάθαρες και ζητούσαν να κρατηθούν όσο γίνεται μακρύτερα οι πρόσφυγες, ακόμη και αν αυτό μπορεί να προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στη ζώνη εγκλωβισμού τους.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχθηκε η ζώνη αυτή να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου με αντάλλαγμα το 1 δισεκατομμύριο ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το χειρότερο; Δεν έκαναν τίποτε για να οργανώσουν τις συνθήκες στα νησιά, ώστε ούτε οι πρόσφυγες να κινδυνεύουν ούτε και οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται ή να αναζητούν λύσεις σε ακροδεξιές λογικές. Ασχολήθηκαν όμως εντατικά με διορισμούς ημετέρων σε χιλιάδες θέσεις εργασίας που άνοιξαν και ανοίγουν με χρήματα της Ευρώπης (των μονοπωλίων), απευθείας αναθέσεις για προμήθειες και παροχή υπηρεσιών. Τα στόματα των διαφωνούντων άρχισαν να κλείνουν και έμειναν κλειστά μέχρι πρόσφατα που τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν και καθώς άρχισε να εμπεδώνεται η αίσθηση πως «το παιχνίδι είναι ούτως ή άλλο χαμένο» σε όλα τα επίπεδα και θα διασωθεί όποιος δείξει εγκαίρως ότι είχε διαφοροποιηθεί και ασκήσει κριτική σε θέματα όπως:

1) Τον εκβιασμό που ασκείται στους πρόσφυγες για να μην καταθέτουν ενστάσεις όταν η αίτηση για παροχή ασύλου απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό. Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι όποιος προσφεύγει σε δεύτερο βαθμό θα χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «εθελούσιας υποβοηθούμενης επιστροφής». Μέσω του προγράμματος αυτού, καθένας που επιστρέφει οικειοθελώς παίρνει και βοήθημα 500 ή και 1.000 ευρώ βάσει προγράμματος διεθνούς βοήθειας.

2) Τις πολύ υψηλές αμοιβές που εξασφαλίζουν όσοι δικαστές συμμετέχουν στις επιτροπές που εξετάζουν τα αιτήματα σε δεύτερο βαθμό. Οι επιτροπές αυτές έριξαν το ποσοστό «δικαίωσης» από το 11% του πρόσφατου παρελθόντος στο 0,37%. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, τα επιμίσθια των δικαστών που συμμετέχουν είναι τόσο μεγάλα που οδηγούν σε αποδοχές μεγαλύτερες του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, ώστε η υπέρβαση αυτή να μην αποτελεί πρόβλημα.

3) Το εκτεταμένο αλισβερίσι που γίνεται με πρόσωπα που απλώς τυγχάνουν να βρίσκονται στο φιλικό περιβάλλον του υπουργού και μέσω αυτού εξασφαλίζουν υψηλότατες αμοιβές. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μουζάλας πρόσφερε (διορθωτική όπως το γραφείο του υποστήριξε) αύξηση 50% για να ανέβουν στις 4.000 ευρώ οι αποδοχές της διευθύντριας Υποδοχής που είχε τοποθετήσει. Την ίδια στιγμή, πλήθος ανθρώπων που εμφανίζονταν ως συνεργάτες και «στελέχη του υπουργείου» πληρώνονταν από προγράμματα διεθνών οργανώσεων χωρίς ποτέ να έχουν περάσει από κάποια διαδικασία αξιολόγησης τύπου ΑΣΕΠ, ώστε να προσέλθουν όλοι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι.

Αλόγιστη σπατάλη

-Το ίδιο αλισβερίσι επεκτείνεται και σε άλλα υπουργεία που ασχολούνται με το προσφυγικό απολαμβάνοντας τον ίδιο «πακτωλό» των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Από το καλοκαίρι του 2015, η Κομισιόν ζητούσε να συσταθεί ειδική Διαχειριστική Αρχή για να εκταμιεύει τα χρήματα αυτά. Επειτα από σειρά παραιτήσεων και μετακομίσεων, η Αρχή συστάθηκε μετά κόπων και βασάνων το περασμένο φθινόπωρο στο υπουργείο Οικονομίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αλ. Χαρίτση και με την εύηχη επωνυμία ΕΥΣΥΔ ΤΑΜΕΤΕΑΑΠ, δηλαδή Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και Αλλων Πόρων! Η Αρχή απέκτησε επικεφαλής (προφανώς αξιοκρατικά) μια φιλόλογο και στη Διαύγεια έχει καταφέρει να αναρτήσει 47 ολόκληρες αποφάσεις. Μεταξύ αυτών:

1) Οι τρεις αφορούν στο ίδιο πρόσωπο, το οποίο κατάφερε να ενθυλακώσει με απευθείας ανάθεση δύο «πεντοχίλιαρα» προκειμένου να εκπονήσει: Τον Ιανουάριο μια «έκθεση με υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του δευτερογενούς δικαίου που προτείνεται, ώστε να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου πάνω σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασύλου και μετανάστευσης» και τον Μάρτιο μια άλλη έκθεση «με υποβολή προτάσεων για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε θέματα κοινωνικής προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης».

2) Με άλλη απόφαση ανατίθεται απευθείας σε έναν αρχιτέκτονα να τυπώσει δύο «λάβαρα» και 400 μπλοκ 40 φύλλων και να τα μεταφέρει στον τόπο όπου θα γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΥΣΥΔ ΤΑΜΕΤΕΑΑΠ. Πόσο στοίχισαν τα «λάβαρα»; Μόνον 2.480 ευρώ, χωρίς να αναφέρεται αν πρόκειται για εκτύπωση σε χρυσό των λαβάρων της Οκτωβριανής Επανάστασης…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αφγανιστάν: Πού θα καταφύγουν τα καραβάνια… των προσφύγων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αφγανιστάν: Χορήγηση ασύλου ζητά η 8μελής οικογένεια που ήρθε στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσφυγικό: Αστακός ο Έβρος – Πώς η κυβέρνηση κλείνει τις «πληγές» σε ξηρά και θάλασσα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καλαμαριά: Η ιστορική πλαζ Αρετσούς αλλάζει – Τι δηλώνει στον Ε.Τ ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης

Λάμπρος Κατσαρός

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν βιώνει πλέον προσφυγική κρίση – Δεν θα γίνουμε πύλη εισόδου για νέο κύμα προσφύγων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιχείρηση διάσωσης νοτιοανατολικά της Κρήτης – Αγνοούνται 12 μετανάστες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να είναι η πύλη της Ευρώπης για δίκτυα λαθρεμπορίου

Μητσοτάκης: Αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά «πιόνια» για πίεση στην ΕΕ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μετά τις αντιδράσεις ο Μπάιντεν αύξησε το όριο προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom