Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γκάζι» στην απολιγνιτοποίηση – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη «Δίκαιη Μετάβαση»

Παπαθανάσης

Ιωάννα Φεντούρη

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, χθες, το σχέδιο νόμου που αφορά στη «Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης», από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η οικονομική διαφοροποίηση των περιοχών που εξαρτώνται τόσο από την εξόρυξη και χρήση του λιγνίτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στον Δήμο Μεγαλόπολης όσο και από τη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Δεδομένης της απόφασης περί αντικατάστασης του άνθρακα από πιο βιώσιμες και ανταγωνιστικές μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής και της επιτάχυνσης της διαδικασίας αυτής, βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συμμορφώνονται με τις σχετικές επιταγές των Ενωσιακών πολιτικών, στο πλαίσιο του «Green Deal» για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ) σε μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία.

Οι διατάξεις

Το νομοσχέδιο αποτελείται από πέντε βασικά μέρη. Τα δύο πρώτα περιλαμβάνουν διατάξεις που προτείνονται ως απολύτως αναγκαίες για την ανασυγκρότηση των οικονομιών των περιοχών μετάβασης, μέσα από την αύξηση των επενδύσεων σε διάφορους τομείς.

Μεταξύ των σημαντικότερων προϋποθέσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αποτελεσματικότητα του συστήματος διακυβέρνησης. Η άμεση συγκρότηση και λειτουργία του κρίνονται αναγκαίες ώστε να επιτευχθούν έγκαιρα οι χρονικοί και ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το παραπάνω σύστημα πρέπει να έχει συνεκτική και ενιαία μορφή «ώστε οι επιμέρους ενέργειες που θα δρομολογεί να είναι συστηματικές, αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες, με στόχο τη βέλτιστη και έγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων προς το σκοπό αυτό πόρων της Ε.Ε. και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των προσπαθειών της χώρας να οργανώσει σωστά τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Τα έργα

Στα τρία μέρη του ν/σ που ακολουθούν εισάγονται ρυθμίσεις και τροποποιήσεις σχετικές με κρίσιμες παραμέτρους που επηρεάζουν, άμεσα, τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες υλοποίησης των προβλεπόμενων, από το εθνικό σχέδιο, έργων και δραστηριοτήτων στις περιοχές μετάβασης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η διευκόλυνση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) & ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), ο προσδιορισμός ζωνών για την αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων και των κατηγοριών κάλυψης εδάφους εντός των Πυρήνων Ζ.ΑΠ., η θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία της μεταλλευτικής δραστηριότητας και στην πολεοδομική νομοθεσία, η διαδικασία απόσχισης των Κλάδων Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων ΖΑ.Π. της ΔΕΗ Α.Ε. και η ρύθμιση της κυριότητας των εδαφών που έχουν απαλλοτριωθεί με δαπάνες της ΔΕΗ Α.Ε.

Σχόλια

Το ν/σ έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο http://www.opengov.gr και οι ενδιαφερόμενοι (εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, ιδιωτικού, δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα το αντικείμενο δραστηριότητας των οποίων σχετίζεται με τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, καθώς επίσης και πολίτες) μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων έως την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 8 π.μ.

Οι στόχοι της ρύθμισης

Βραχυπρόθεσμοι:

* Αποκατάσταση των λιγνιτικών εδαφών και τελική μεταβίβασή τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

* Προσέλκυση επενδύσεων.

* Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μακροπρόθεσμοι:

* Κατασκευή υποδομών επί των εδαφών που θα περιέλθουν στο Δημόσιο, καθώς και για την υλοποίηση δημοσίων έργων στις λοιπές -εκτός των εδαφών αυτών- περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ).

* Μετασχηματισμός της οικονομικής βάσης των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης σε κατεύθυνση πιο ανταγωνιστική, πράσινη και καινοτομική.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  •   Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  •   Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  •   Ακολούθησε μας στο Instagram
  •   Ακολούθησε μας στο Twitter
  •   Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Η απολιγνιτοποίηση φέρνει επενδύσεις – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο μετάβασης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Τους επόμενους μήνες ο νέος κλιματικός νόμος – πλαίσιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χατζηδάκης: Την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο το master plan της απολιγνιτοποίησης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μαξίμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα επενδύει στο κάρβουνο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom