Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ανακοινώσεις για την οικονομική στρατηγική και τις παρεμβάσεις στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται το επίκεντρο του πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 85η ΔΕΘ, όπου θα περιγράψει το προσεχές Σάββατο τη στρατηγική της κυβέρνησης στην οικονομία για την επόμενη διετία με στόχο μία ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, το μέρισμα της οποίας θα προκύψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και θα αφορά όσο το δυνατόν περισσότερους.

Οι συσκέψεις για την προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού αναμένεται σήμερα να κορυφωθούν και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στον πυρήνα των θετικών μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και τα οποία υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ βρίσκεται η μείωση φόρων και εισφορών. Αναμένονται στοχευμένες παρεμβάσεις και για τη στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από τις οφειλόμενες σε εξωγενείς παράγοντες αυξήσεις στην ενέργεια.

Ενισχυμένος

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με ακόμη πιο ενισχυμένη -μετά τα χθεσινά στοιχεία για ανάπτυξη 16,2% το β’ τρίμηνο- την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία ανεβάζει στροφές και οδηγείται σε αναθεώρηση προς τα πάνω η εκτίμηση για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, γεγονός στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί ο κ. Μητσοτάκης, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι «ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdowns, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία».

Μεταρρυθμίσεις

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός εν όψει και της ΔΕΘ είναι ότι «παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».

Η γρήγορη ανάπτυξη που καταγράφεται συνδέεται πάντως σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου με το μεταρρυθμιστικό έργο της προηγούμενης διετίας, που στο κυβερνών κόμμα επισημαίνουν ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς ως αποτέλεσμα της μείωσης φόρων και εισφορών, η οποία προχώρησε ήδη παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, της αύξησης της εμπιστοσύνης, αλλά και της συνεχιζόμενης αύξησης των επενδύσεων.

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

Το κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας που θα εκπέμπεται από την ομιλία του πρωθυπουργού ενισχύει και η εικόνα ανάκαμψης του τουρισμού, αλλά και τα μηδενικά επιτόκια και η συνεχιζόμενη «ψήφος εμπιστοσύνης» των αγορών προς την ελληνική οικονομία.

Το καλάθι της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν περιλαμβάνει πάντως μόνο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, μεταρρυθμίσεις και εξαγγελίες για ελαφρύνσεις που ενισχύουν και το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και μέτρα που στόχο θα έχουν να απαντήσουν ως ένα βαθμό στις ανησυχίες για τον κίνδυνο ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Αντισταθμιστικές παρεμβάσεις

Μπορεί αυτές οι ανατιμήσεις να μην αποτελούν ελληνικό φαινόμενο, καθώς οφείλονται σε συνδυασμό εξωγενών παραγόντων που προκύπτουν ως συνέπεια της πανδημίας, πρόθεση της κυβέρνησης όμως είναι να καταφέρει, έστω και μέσα σε αυτό το δυσχερές διεθνές περιβάλλον, να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αντίκτυπό τους στο εσωτερικό της χώρας κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το μήνυμα που εκπέμπεται εν όψει της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

Οσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και το σχέδιο αντιμετώπισης των αυξήσεων στην ενέργεια, αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα και βασικό πεδίο των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός.

Μηχανισμοί ελέγχου

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιηθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία και οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς «ώστε να μην εργαλειοποιηθεί η παγκόσμια αύξηση τιμών, να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να μην αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα όταν η αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα».

Εν όψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κλιμάκια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 110 επισκέψεις σε εμβληματικά για κάθε περιοχή έργα, επιχειρήσεις με αναπτυξιακή δυναμική, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δομές υγείας και πρόνοιας και εθελοντικές οργανώσεις στις 16 περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στα κλιμάκια θα συμμετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργος Στεργίου, ο γ.γ. της Κ.Ο., Γιάννης Μπούγας, 44 βουλευτές, 17 γραμματείς και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και 34 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας: Οι εξαγωγές καθρέπτης της ανταγωνιστικότητας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμμονή και ξένα κόλλυβα…

Kon

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κουραστικές αυταπάτες

Kon

Οικονόμου: Αν ο Ερντογάν ζητήσει ραντεβού, ο Μητσοτάκης θα απαντήσει θετικά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού συνάντηση με τον Ερντογάν

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπουργείο Παιδείας: Ο Τσίπρας παραπλανεί τους νέους μοιράζοντας υποσχέσεις

Λάμπρος Κατσαρός

ΔΕΘ 2021: Χατζηδάκης για Τσίπρα – Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το ψέμα επιστήμη για τα εργασιακά

Λάμπρος Κατσαρός

ΔΕΘ 2021: Οικονόμου για Τσίπρα – Θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Λάμπρος Κατσαρός