Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η υποκρισία της συναίνεσης και η τακτική του… ΡΕΣΑΛΤΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης θεωρείται ήδη από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρος για μία από τις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις επόμενες εκλογές.

Αλλωστε το περίμενε και στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, αλλά ο κ. Τσίπρας είχε τότε άλλες προτεραιότητες.

Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα πανηγυρίζει επειδή κατάφεραν -όπως κατάφεραν- να μπλοκάρουν την υπουργοποίηση ενός βασικού στελέχους και υπουργού της κυβέρνησής τους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψαν ποτέ ότι είναι οπαδοί του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και μετά τα όσα έγιναν με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Tώρα δεν μπορούν να κρύψουν ότι… μυρίζουν αίμα.

Αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας μέσα στη Βουλή περί συναίνεσης πριν σβήσουν οι φωτιές και δήλωνε στενοχωρημένος που δεν άκουγε η κυβέρνηση τις εκκλήσεις του για εθνική συνεννόηση, «θάφτηκαν» μέσα σε μία ώρα.

Τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Στην τακτική του ρεσάλτου και του λαϊκισμού. Ασκήσεις συναίνεσης τέλος.

Οι «σκληροί» που ούτως ή άλλως αντιδρούσαν στο ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να το «παίξει» ηγέτης υπεύθυνης και μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, καθώς δεν θα είχαν ρόλο, πανηγυρίζουν. Ο Πολάκης που είχε πει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου ότι θα σταματήσει τις κινήσεις κατά του εμβολιασμού, πήρε την ντουντούκα στη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών και τους μετέφερε το μήνυμα στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ!

Οι «μετριοπαθείς» δεν είναι ευτυχισμένοι με την εξέλιξη, αλλά δεν τολμούν να σηκώσουν κεφάλι. Μέχρι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε να πει μια – δύο κουβέντες στη Βουλή σε πολεμικό κλίμα, να τον «ανεβάσουν» λίγο το left.gr και το commonality.gr να δουν στο επιτελείο του αρχηγού ότι είναι στο κλίμα που θέλει ο Αλέξης και δεν γκρινιάζει πια.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δεν κρατιέται και δεν το κρύβει. Από εκεί που στα μέσα του Αυγούστου έλεγε στη Βουλή «δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα», τώρα επέστρεψε στις ύβρεις και τις προσωπικές επιθέσεις και τα «θα καταργήσουμε και αυτό το νομοσχέδιο με έναν νόμο και ένα άρθρο» όπως έλεγε παλιά και έγινε διεθνές ανέκδοτο και διεθνές σύμβολο του διεθνώς αναγνωρισμένου πολιτικού brand «kolotoumba».

Προχθές στη Βουλή, αφού έβρισε ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον είπε «πολιτικό απατεώνα, πολιτικό αγύρτη» και τόσα άλλα, θύμισε και λίγο από 2014, σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού στους φανατικούς οπαδούς του… ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν, που είχαν λουφάξει τόσους μήνες: «Το έκτρωμα αυτό θα ξηλωθεί την πρώτη μέρα από μία νέα προοδευτική κυβέρνηση. Οπως ο πτωχευτικός, οι αλλαγές στην Παιδεία, τα απλήρωτα δεκάωρα θα ξηλωθούν τις πρώτες μέρες» διαβεβαίωσε ο… ηγέτης.

Κωδικός… Κυριάκος Μητσοτάκης

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά η μηχανή του επικοινωνιακού μηχανισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δουλεύει στο φουλ. Ακόμα και τα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ της βίλας στο Σούνιο είναι πλέον πολλά όχι μόνο το Σαββατοκύριακο αλλά και τα βράδια των καθημερινών. Οι «σοβαροί» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υπόθεση Αποστολάκη, ανακαλύπτουν «πλήγμα στο διαχειριστικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αρχή του τέλους της παντοδυναμίας του πρωθυπουργού». Κάποιοι γράφουν ότι «η στιγμή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το καλοκαίρι του 2021» προσπαθώντας να επικεντρώσουν στην υπόθεση Αποστολάκη, αλλά και να διευρύνουν όσο μπορούν τις επιπτώσεις που προκαλεί στο πολιτικό σύστημα η διαστρέβλωση των γεγονότων.

Οι… μη σοβαροί γράφουν ήδη ότι «ο Κυριάκος τελείωσε», ανακαλύπτουν ότι «τελειώνουν τον Κυριάκο στη Ν.Δ.» και άλλα τέτοια.

Η ουσία όλης αυτής της προσπάθειας αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Τσίπρας, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον στηρίζουν και επιδιώκουν την επιστροφή του στην εξουσία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την αναφορά τους σε αυτόν, αλλά και οι οπαδοί και ψηφοφόροι του θεωρούν ότι τώρα είναι η στιγμή για να προκαλέσουν ρωγμή στο προφίλ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και να διαβρώσουν τη σχέση του με τους πολίτες που τον στηρίζουν.

Η επιχείρηση με κωδικό… Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει στόχο τους πιστούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που στην Κουμουνδούρου τους υπολογίζουν γύρω στο 30-32%. Εχει στόχο τους ψηφοφόρους που στήριξαν τη Ν.Δ. λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά την ανάγνωσή τους ανήκουν στο Κέντρο ή και τη μετριοπαθή Αριστερά. Αυτούς που συντηρούν -μαζί με το ισχυρό και συμπαγές μπλοκ της Ν.Δ.- το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο της ελληνικής κοινής γνώμης, που όσο υπάρχει είναι το μεγάλο εμπόδιο του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην εξουσία.

Στην Κουμουνδούρου λοιπόν αλλά και στη βίλα του Αλέξη στο Σούνιο που γίνονται μυστικές συναθροίσεις που καταλήγουν σε σημαντικές συσκέψεις με τη συμμετοχή και ισχυρών οικονομικών παραγόντων, πιστεύουν ότι έχει δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα για να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει το ισχυρό πρωθυπουργικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και εργάζονται πυρετωδώς για αυτό, θεωρώντας πως η φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προϋπόθεση για να ξαναμπούν στο πολιτικό παιχνίδι.

Ονειρεύονται να τους βγει γερμανική… τρίλιζα

Σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίζει να ξανασχολείται με τις εκλογές στη Γερμανία που θα γίνουν στις 26 Σεπτεμβρίου. Βλέποντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εκεί, αναλυτές του κόμματος θεωρούν ότι έχει αρκετές πιθανότητες το σενάριο της συγκρότησης κυβέρνησης SPD (Σοσιαλιστών), Πρασίνων και Die Linke (Αριστεράς), ανεξάρτητα αν το SPD πάρει ή όχι την πρώτη θέση.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, παρατηρείται πτώση του CDU (Χριστιανοδημοκράτες), ενώ το άθροισμα των δημοσκοπικών ποσοστών του SPD, των Πρασίνων που είναι σε άνοδο και του Die Linke αγγίζει το 50%. Ο διάδοχος της Μέρκελ, Λάσετ, φαίνεται ότι δεν τα πάει πολύ καλά και η υποψηφιότητα Σόιμπλε έχει ερμηνευτεί από πολλούς αναλυτές στη Γερμανία ως εσπευσμένη ενεργοποίηση.

Μένουν ακόμα περίπου τρεις εβδομάδες και ουδείς γνωρίζει αν SPD, Πράσινοι και Die Linke αφενός επιθυμούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι (εφόσον η κάλπη επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις) και αφετέρου αν εφόσον επιθυμούν, υπάρχουν περιθώρια να τα βρουν για να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να αρπάξουν την ευκαιρία.

Αν παίξει τέτοιο σενάριο στη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας προσωπικά θα επιχειρήσει να αναβιώσει με διαδικασίες fast truck το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΜέΡΑ 25, μετά τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, που προσπάθησε προ μηνών να το αναδείξει, αλλά θάφτηκε.

«Αφού τα βρήκαν εκεί, γιατί να μην τα βρούμε και εμείς» θα είναι η βασική του γραμμή, στην προσπάθειά του να ενισχύσει το αντικυβερνητικό μέτωπο, να το ενιαιοποιήσει και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο ηγέτης του. Ηδη η πίεση προς τη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει και στην Κουμουνδούρου εκφράζουν ικανοποίηση από τις τελευταίες εμφανίσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, για τις οποίες λένε ξεκάθαρα ότι έχουν γίνει ιδιαίτερα επιθετικές προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρούν βέβαιο ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε τέτοια συζήτηση, αν και όπως λένε θα συνεχίσουν να πιέζουν τον Περισσό, ενώ για το ΜέΡΑ 25 θεωρούν πως εύκολα θα μπει σε μία συζήτηση η οποία θα αναβαθμίζει τον ρόλο του εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Η αναβίωση του σεναρίου συγκρότησης κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα και η προσπάθεια παγίδευσης των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμα και αν αποτελεί αποδοχή ήττας στις επόμενες εκλογές και έρχεται σε σύγκρουση με την τελευταία δήλωση του κ. Τσίπρα στην «ΕφΣυν» «θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές με καθαρή διαφορά, έναν βασικό στόχο έχει για τον κ. Τσίπρα. Την αποφυγή των επαναληπτικών εκλογών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου τη Κυριακής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Χρυσόγονος: Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα είναι σαν τους Μπακς, όπου ο Γιάννης είναι το πρώτο και το τελευταίο βιολί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή επίθεση Πολάκη στον Κούλογλου λόγω ΔΕΘ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κουραστικές αυταπάτες

Kon

ΔΕΘ 2021: Ματιασμένος ήταν ο λογογράφος του Τσίπρα;

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο γνωστός ΣΥΡΙΖΑ τώρα και σε πράσινο φόντο…

Kon

Αγυρτικώς εξαπατά…

Kon

Η μεσαία τάξη δεν ξεχνά το λογαριασμό του 2015

Kon

Πέτσας: «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να “τσαλαβουτά”, όπου νομίζει ότι υπάρχει μία δυσαρέσκεια»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Αν ο Ερντογάν ζητήσει ραντεβού, ο Μητσοτάκης θα απαντήσει θετικά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom