Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Τέλος συναγερμού για σήμερα – Η παράταση και τα σενάρια για τις αλλαγές

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο ανασχηματισμός είναι δεδομένο ότι θα γίνει αλλά το ερώτημα είναι το πότε θα ανακοινώσει ο Γιάννης Οικονόμου τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έχει από το πρωί της Δευτέρας  αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες αλλά τα τηλέφωνα των υπουργών ή αυτών που προορίζονται να γίνουν υπουργοί δεν χτύπησαν ή σε κάποιους που μπορεί να χτύπησαν το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό!

Ετσι από τη στιγμή που δεν ανακοινώθηκε νέο κυβερνητικό σχήμα χθες το αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα γίνει με την παρούσα σύνθεση εκτός και αν επικρατήσει το σενάριο η ανακοίνωση του ανασχηματισμού να γίνει το πρωί και στη συνέχεια να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με νέα σύνθεση. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να προηγηθούν οι ορκωμοσίες των νέων υπουργών και οι τελετές παράδοσης – παραλαβής και ο χρόνος θα είναι πιεστικός.

Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας, όπου θα συμμετέχει σε φόρουμ ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης, μετά θα πάει στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει επαφές με τους παραγωγικούς φορείς εν όψει ΔΕΘ και την Παρασκευή στη Μασσαλία για να λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο.

Αν λοιπόν δεν γίνει την Τρίτη η ανακοίνωση ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί στα τέλης της εβδομάδας ή το αργότερο τη Δευτέρα ώστε, σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, να γίνει με γνωστό το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οποια χρονική στιγμή και αν επιλέξει τελικά ο πρωθυπουργός, η έμφαση από πλευράς του αναμένεται να δοθεί όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά σε δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Πρόκειται άλλωστε για λογική που διέπει όλες τις διορθωτικές κινήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα, με ενδεικτική τόσο τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Μετανάστευσης σε αναγνώριση του λάθους της κατάργησής του όσο και τις κινήσεις προσαρμογής σε νέα δεδομένα που προέκυπταν στην πορεία, όπως η προετοιμασία του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που έφερε τις περσινές στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά και η δημιουργία θέσεων υφυπουργών σε σημαντικούς τομείς όπως η Πολιτική Προστασία στις αρχές 2020 και η διαχείριση των φυσικών καταστροφών μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Το μήνυμα που σε κάθε περίπτωση εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις δυσλειτουργίες του κυβερνητικού σχήματος, ενώ η παραδοχή ότι υπήρξαν και λάθη κατά τη διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών είναι δεδομένο πως έχει αποτελέσει έναυσμα για να επιταχυνθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα έχει ως βασικό μήνυμα την απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα, ακόμη και αν υπάρξουν τελικά αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αποτελεί ένα από ερωτηματικά αυτού του ανασχηματισμού, δεδομένου ότι η παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση συνδέεται από αρκετούς και με το άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη στο χώρο του Κέντρου, όπου η απήχηση του πρωθυπουργού συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος… μίνι ανασχηματισμός έγινε στις αρχές του 2021 και περιελάμβανε τέσσερις αλλαγές υπουργών, (Εσωτερικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης), ενώ η πιο πρόσφατη αναδιάταξη έγινε πριν από δύο εβδομάδες και αφορούσε το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με την αναβάθμιση του Ακη Σκέρτσου σε υπουργό Επικρατείας, αλλά και την τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σημειώνεται ότι αμετακίνητοι από το πρώτο κυβερνητικό σχήμα έχουν παραμείνει ο αντιπρόεδρος, Π. Πικραμμένος, και 14 υπουργοί, και θεωρείται βέβαιο ότι ένας αριθμός εξ αυτών, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τους πέντε, είτε θα μετακινηθούν είτε σε κάποιες περιπτώσεις θα μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και σε επίπεδο υφυπουργών, όπου πάντως έχουν συντελεστεί αυτή τη διετία περισσότερες αλλαγές, καθώς σε σχέση με το αρχικό κυβερνητικό σχήμα του Ιουλίου 2019, τρεις έχουν αναβαθμιστεί σε υπουργοί (Ν. Μηταράκης, Κ. Σκρέκας και Α. Σκέρτσος), τρεις (Θ. Σκυλακάκης, Ν. Παπαθανάσης και Στ. Πέτσας) σε αναπληρωτές υπουργοί, ενώ έχουν απομακρυνθεί 8 υφυπουργοί και έχουν εισέλθει έκτοτε στην κυβέρνηση 16 νέα πρόσωπα ως υφυπουργοί.

Εχουν αυξηθεί επίσης από 29 που ήταν στο αρχικό κυβερνητικό σχήμα σε 37 τα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αριθμός που εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όπως και ο αριθμός των γυναικών που ήταν μόλις 5 στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα και φθάνουν σήμερα τις 9.

Ανασχηματισμός: Τι είπε ο Οικονόμου

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα οι αποφάσεις αυτές είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και τόνισε χαρακτηριστικά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο μόνος που γνωρίζει σε όλη της την έκταση τη μεγάλη εικόνα, είναι αυτός που έχει, όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι ώστε να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά».

«Το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον πρωθυπουργό. Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και στα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι: 

– Ενημέρωση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

– Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.

– Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων “Ελλάδα Μπροστά”.

– Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ανακοινώνεται σήμερα ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας – Όλες οι πληροφορίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός: Πλάνο 20 μηνών με 6 άξονες-ΣΤΟΧΟΥΣ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα χαρακτηριστικά των αλλαγών και η υπόθεση Αποστολάκη

Kon

Γεωργιάδης: Ο Αποστολάκης το έβαλε στα πόδια με την 1η στρακαστρούκα – Ευτυχώς που δεν ζήσαμε πόλεμο υπό την ηγεσία του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός – Οικονόμου: Ο Αποστολάκης δεν άντεξε – Θα υπάρξει υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός ουσίας και όχι τιμωρίας – Όλα τα νέα πρόσωπα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός: Όλο το έντονο παρασκήνιο για το ναυάγιο Αποστολάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός: Το ναυάγιο με τον Αποστολάκη και η επόμενη ημέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Λάμπρος Κατσαρός