Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στον Ε.Τ.: «Δεν θα έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με το χάος του 2015»

Μηταράκης: «Η Σάμος άφησε πίσω της την μεταναστευτική κρίση»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Παραλάβαμε μια κρίση σε έξαρση και πλέον μιλάμε για μια διαχειρίσιμη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα», τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Επισημαίνει τη μείωση, το τελευταίο δωδεκάμηνο, των μεταναστευτικών ροών κατά 86% και στα νησιά κατά 95%, ενώ αναφέρεται στην εγρήγορση και τη μέγιστη ετοιμότητα της Ελλάδας, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Κύριε υπουργέ, ποια η πολιτική της χώρας μας μπροστά στον κίνδυνο νέου μεταναστευτικού κύματος, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν;

Είμαστε ανήσυχοι, είμαστε σε εγρήγορση, αλλά και σε μέγιστη ετοιμότητα. Δεν θα έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με το χάος, όπως έγινε το 2015, η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά η πύλη εισόδου της Ευρώπης.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης του Εβρου στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα μας έχει σχέδιο και έτοιμο μηχανισμό αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Εφόσον χρειαστεί, θα το προσαρμόσουμε, θα το ενισχύσουμε με νέες προσλήψεις συνοροφυλάκων και λιμενικών, ώστε να είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί, όπως και στον Εβρο.

Παράλληλα, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες εντός της Ε.Ε., ώστε να υπάρξουν κοινή ευρωπαϊκή δράση και κινητοποίηση, και ενισχύουμε το νομικό μας οπλοστάσιο. Με κινήσεις όπως ο ορισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας και με την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις απελάσεις και επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

 Τι σηματοδοτεί η πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν και πώς κρίνετε τη στάση που τηρεί μέχρι στιγμής η Τουρκία;

Η κρίση στο Αφγανιστάν αποτελεί κοινή πρόκληση για Ελλάδα και Τουρκία και αυτό επιβεβαιώθηκε στην επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρ.Τ. Ερντογάν. Εφόσον υπάρξει αύξηση μεταναστευτικών ροών όπως αναμένεται, η Τουρκία θα δεχθεί πρώτη την πίεση και οφείλει να την αντιμετωπίσει. Είναι αυτονόητο ότι θα χρειαστεί τη στήριξη της Ε.Ε., την οποία πρέπει να έχει. Αυτονόητο, επίσης, είναι και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί και θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσπάθεια «εργαλειοποίησης» του θέματος από την πλευρά των γειτόνων μας και μετατροπής ενδεχόμενων νέων μεταναστευτικών ροών σε μέσο πίεσης κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε.

 Ποιες πρωτοβουλίες ζητά η Ελλάδα από την Ε.Ε. για να αποτραπεί ενδεχόμενη νέα μεταναστευτική κρίση;

Απαιτούνται ενιαία στάση και λήψη μέτρων στήριξης των χωρών της ευρύτερης περιοχής από την πλευρά της Ευρώπης. Είναι σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές ενέργειες εκ μέρους της Ε.Ε., είναι σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια τόσο προς το Αφγανιστάν όσο και τις χώρες διέλευσης, οι οποίες έχουν και προληπτικό χαρακτήρα. Τα σύνορα της χώρας μας, τα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., δεν πρέπει να ξαναγίνουν ζώνη διέλευσης νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

 Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι εμβολιασμοί στις δομές φιλοξενίας;

Με βάση όσους διαμένοντες έχουν δικαίωμα εμβολιασμού, όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και όσους έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εμβολιαστούν και αναμένουν τη σειρά τους, είμαστε κοντά στο 65%, που ήταν ο στόχος που είχαμε εξαρχής θέσει.

 Εχει προκαλέσει η διαχείριση των πυρκαγιών ρωγμή στην κυβερνητική εικόνα αποτελεσματικότητας από την επιτυχή διαχείριση κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια;

Αυτό το καλοκαίρι, έως σήμερα που μιλάμε, αντιμετωπίσαμε 1.279 πυρκαγιές. Τις περισσότερες παράλληλα και ταυτόχρονα. Δεν θρηνήσαμε θύματα και αυτό το θεωρώ μείζον. Δεν επιχειρήσαμε να παραπλανήσουμε, να πούμε ψέματα, δεν προσπαθήσαμε να μεταθέσουμε τις όποιες ευθύνες. Θεωρώ ότι η συγγνώμη του πρωθυπουργού, η δέσμευση για αποκατάσταση των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών, αλλά και για αναπροσαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης, αναγνωρίζονται ως θετικές πρωτοβουλίες από την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης.

 Η αξιωματική αντιπολίτευση σας καταλογίζει αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και ότι με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους διχάζετε την κοινωνία. Τι απαντάτε;

Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να σταματήσει να ρίχνει νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών, «κρυφοκοιτώντας» προς την παράταση της υγειονομικής κρίσης και την επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης στη χώρα. Καλά θα κάνει, επίσης, να σταματήσει, από τη μία, να λέει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες υπέρ του εμβολίου και, από την άλλη, στελέχη της να προτείνουν δημόσια και ανοιχτά στους πολίτες να μην εμβολιαστούν. Το μόνο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε έναντι του ιού είναι το εμβόλιο και όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε τόσο πιο σύντομα θα ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση.

Ποια είναι γενικότερα η σημερινή κατάσταση στη χώρα στο μεταναστευτικό; Σε ποιο βαθμό έχει αντιμετωπιστεί, ειδικά στα νησιά που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος; 

Παραλάβαμε μια κρίση σε έξαρση και πλέον μιλάμε για μια διαχειρίσιμη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Με σχέδιο και συνέπεια, ανακτήσαμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας. Με αποτελέσματα μετρήσιμα, όχι με λόγια. Οι μεταναστευτικές ροές, το τελευταίο δωδεκάμηνο, έχουν μειωθεί κατά 86% και στα νησιά κατά 95%.

Το τελευταίο επτάμηνο μειώθηκαν κατά 77% και οι διαμένοντες στα νησιά και κατά 45% στην ενδοχώρα. Πλέον στις δομές και στα διαμερίσματα του ΕΣΤΙΑ έχουμε 46 χιλιάδες διαμένοντες, με χωρητικότητα 66 χιλιάδων θέσεων, ενώ από πέρυσι έχουμε κλείσει 85 δομές φιλοξενίας. Αριθμούμε συνολικά 36 από 121 που λειτουργούσαν. Στο τελευταίο επτάμηνο, επίσης, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Χωρίς να υπολογίζουμε τις μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, μόνο φέτος και μόνο η Γερμανία μάς έχει αναφέρει 25 χιλιάδες αφίξεις στη χώρα τους, ενώ την ίδια περίοδο αφίχθησαν 4.176.

Σημειώνω ότι στις 18 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η νέα κλειστή/ελεγχόμενη δομή στη Σάμο και στις 30 Σεπτεμβρίου παραδίδεται στον δήμο η υφιστάμενη δομή, η οποία, ως γνωστόν, λειτουργεί μέσα στο Βαθύ. Θα ακολουθήσουν οι νέες δομές σε Κω και Λέρο και έως το καλοκαίρι οι νέες κλειστές, ελεγχόμενες δομές στη Χίο και τη Λέσβο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Άδειασμα του Γάλλου ΥΠΕΣ στην Γιόχανσον: Η Ελλάδα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μηταράκης: Η χώρα δέχεται επίθεση από λαθροδιακινητές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα 2015-2019, το οποίο η Ευρώπη ξεκάθαρα δεν θα επαναλάβει

Μηταράκης προς επίτροπο Γιόχανσον: Πρέπει να ληφθούν δράσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης

Μηταράκης: Fake news τα δημοσιεύματα για παράνομες επαναπροωθήσεις – «Λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»

Μηταράκης στο Εleftherostypos.gr: Δεν θα ξαναζήσουν τα νησιά μας και η Ελλάδα στιγμές του 2015

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταναστευτικό: Η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μηταράκης: «Η Σάμος άφησε πίσω της την μεταναστευτική κρίση – Κάνουμε πράξη ό,τι δεσμευτήκαμε»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μόλις 1 στους 5 παράτυπους μετανάστες επιστρέφει από την Ε.Ε. στη χώρα του [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom