Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

100 δισ. για «ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» και κάλπες το 2023

Σε «νέα πίστα» Ελλάδα και κυβέρνηση

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΤΑ 100 δισ. που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια είναι μια από τις πιο δύσκολες «οικονομικές ασκήσεις» της νεότερης ιστορίας της χώρας, αλλά μια μεγάλη πρόκληση για το χτίσιμο μιας «Νέας Ελλάδας».

Ο κύβος ερρίφθη στο Μ. Μαξίμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 100 δισ., χάριν της ανάπτυξης και της στήριξης και των πιο ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, αποτελεί τη μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Κι αυτό σημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι τελειώνει οριστικά η εκλογολογία και επιβεβαιώνεται η σχετικά πρόσφατη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για εκλογές προς το τέλος της τετραετίας. Ολο το βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας πέφτει στη μέγιστη και βέλτιστη αξιοποίηση αυτού του τεράστιου ποσού που εξασφαλίστηκε για την ελληνική οικονομία, παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΤΑ 100 δισ. προκύπτουν από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 26 δισ. του ΕΣΠΑ και τα 19 δισ. της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αυτά προστίθενται άλλα 22-25 δισ. ιδιωτικών επενδύσεων αγγίζοντας έτσι το τεράστιο ποσό των 100 τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη χώρα. Πρόκειται για έργα και επενδύσεις, οι οποίες θα γίνουν σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας σε όλες τις βαθμίδες της. Από την υψηλή επιχειρηματικότητα έως τις μικρές επιχειρήσεις και μάλιστα όταν τα εθνικά έργα θα υπηρετήσουν το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Με αυτό το «όπλο» ανά χείρας η κυβέρνηση αλλάζει το «έργο». Αντί για λεφτά που έπεσαν στην αγορά προκειμένου το κράτος να ενισχύσει και να στηρίξει όσους επλήγησαν από την πανδημία (πάνω από 40 δισ.), δείχνοντας το κοινωνικό και προστατευτικό του πρόσωπο, πλέον έχει τη δυνατότητα να ρίξει υπερδιπλάσια χρήματα για έργα, υποδομές και ανάπτυξη. Τα οποία είναι προφανές ότι ωριμάζοντας, οδηγούν σε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και γενική άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Χρηστή διαχείριση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που δημιούργησε η «ψηφιακή επανάσταση» που έγινε στη χώρα εν καιρώ πανδημίας -το σημαντικότερο απ’ αυτά θεωρείται ότι είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούν να προχωρήσουν οι εξελίξεις- καταρτίζει κι ένα σχέδιο ελέγχου της χρηστής διαχείρισης του πακέτου των 100 δισ. Με στόχο να μην χαθεί «ούτε ένα ευρώ» και να αξιοποιηθεί η μεγάλη πρόκληση για τη «Νέα Ελλάδα». Πρόκειται για νέες θεσμικές δομές ελέγχου, οι οποίες θα εποπτεύουν και θα ελέγχουν τη διάθεση και την αξιοποίηση των πόρων.

Η ΝΕΑ ιεράρχηση στόχων που κάνει η κυβέρνηση προσδιορίζει και την πολιτική ατζέντα. Το νέο σχέδιο απαιτεί χρόνο. Και τα δυο χρόνια που απομένουν από την πρώτη κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. είναι επαρκής χρόνος προκειμένου να αρχίσουν να ωριμάζουν αρκετά από τα έργα, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Και τότε, όπως λένε πηγές από το Μ. Μαξίμου, το δίλημμα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό θα είναι: Τι προτιμάτε, τη «Νέα Ελλάδα» που έχετε αρχίσει και βλέπετε ή τον Τσίπρα και τον Πολάκη; Το δίλημμα μοιάζει εκτός από πειστικό και ρεαλιστικό. Δεδομένης της πολιτικής εξουθένωσης και αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει προγραμματικό και εναλλακτικό λόγο. Οταν απέναντι σε ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο ο αντίλογος είναι η… αναδρομική εισαγωγή στα ΑΕΙ ή η… αργία λόγω καύσωνα, είναι προφανής η υστέρηση…

Ειλημμένη απόφαση

ΣΤΟ ΙΔΙΟ πλαίσιο η κυβέρνηση έχει πάρει και την απόφαση για την αλλαγή αντιμετώπισης της πανδημίας. Οσοι δεν εμβολιαστούν θα έχουν και περιορισμούς και κόστος. Δεδομένου ότι η «χώρα δεν θα κλείσει ξανά» και δεν θα υπάρξει νέο lockdown. Θεωρείται π.χ. ειλημμένη απόφαση ότι από τον χειμώνα σε κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Παράλληλα αλλάζουν τα δεδομένα της υποχρεωτικότητας των τεστ. Στα σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτούνται δυο τεστ εβδομαδιαίως για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, χωρίς να έχει αποφασιστεί αν οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα βαρύνονται με το ένα ή και τα δυο τεστ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα υποχρεωτικά τεστ θα επεκταθούν -όπως είναι και η διεθνή τάση- και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και στο Δημόσιο. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία έχει έναν διπλό στόχο: Να θωρακίσει τη δημόσια Υγεία και να αποτρέψει την υπονόμευση της «Νέας Ελλάδας», εξαιτίας των λίγων που επιμένουν να μην εμβολιάζονται και να διασπείρουν τη μετάλλαξη «Δέλτα».

ΠΡΟΘΕΣΗ της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα και να προστατεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που δείχνουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά και την οικονομία της χώρας. Επομένως, μοιάζει αναπόφευκτο και να δυσκολέψει και να ακριβύνει η ζωή όσων επιλέγουν συνειδητά να υπονομεύουν τη δημόσια Υγεία και το δημόσιο συμφέρον.

Άλλο «σκληρό ροκ», άλλο «πολιτικός κανιβαλισμός»

Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ «στρίβοντας αριστερά» για να πάει «στο κέντρο», πέρασε ένα μεγάλο STOP. Την ηθική γραμμή, η οποία απαγορεύει το χτύπημα των πολιτικών αντιπάλων μέσω των συζύγων και των παιδιών τους. Πόσω μάλλον, όταν αυτός ο άνευ αρχών «πόλεμος» πλήττει και «άμαχο πληθυσμό», όπως εν προκειμένω την πρωταθλήτρια του τένις Μ. Σάκκαρη. Το αποτέλεσμα ήταν μια σφοδρή σύγκρουση με μια «νταλίκα» φορτωμένη ηθικές αρχές, κοινωνική σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Το STOP το παραβίασε συνοδηγώντας με «πιστόλια» (είτε ρίχνουν «ντοκουμέντα» είτε «μαρούλια»), με τον αχαλίνωτο «πολακισμό» και με τον κακοπληρωμένο στρατό των τρολ του Διαδικτύου που βγαίνουν για «αντάρτικες» και «καταδρομικές» επιθέσεις.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να περιβληθούν με πολιτικό μανδύα οι ασυγκράτητες επιθέσεις εναντίον της οικογένειας του πρωθυπουργού, μέσω του «πόθεν έσχες» (που έχει ελεγχθεί και αρχειοθετηθεί με τη σύμφωνη γνώμη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νομικού Σ. Λάππα), έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο μπούμερανγκ. Πληθαίνουν οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες αντιδρούν στη χυδαιοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Στις φωνές που υπήρχαν για την ξέφρενη διολίσθηση στον «πολακισμό» προστίθενται κι άλλες, που αισθάνονται ότι θίγονται ο ηθικός πυρήνας και η αξιοπρέπεια του κόμματος. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στους εσωκομματικούς διαδρόμους και λιγότερα δημοσίως, όπως ο Ν. Μπίστης, αντιδρούν στη σεξιστική επίθεση της Α. Ελεφάντη εναντίον της Μ. Σάκκαρη και του γιου του πρωθυπουργού, όπως και με τη σιωπηρή κάλυψη της Κουμουνδούρου. Είναι σημαντικό ότι πολλές από τις νέες αντιδράσεις προέρχονται από τους «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προσβλέπουν σε μια ουσιαστική διεύρυνση του κόμματος και σε μια πραγματική στροφή του προς την Κεντροαριστερά. Αθροιζόμενες με τις υπάρχουσες αντιδράσεις της «Ομπρέλας» που έχει θέσει επισήμως θέμα «αποπολακοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται ένα ακόμα πιο ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης των πολιτικών επιλογών του Α. Τσίπρα.

ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ότι το «ηθικό πλεονέκτημα» έχει γίνει διάτρητο και ότι ήδη δυο υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχουν παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο κι ενδέχεται -εφόσον κριθεί- να παραπεμφθούν και σε Ειδικό Δικαστήριο, η ατμόσφαιρα στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο «βαριά» και όλο και πιο δυσανεκτική σε τέτοιου είδος ανάρμοστες συμπεριφορές. Η παντελής έλλειψη διάθεσης αυτοκριτικής, σε συνδυασμό με το συνέδριο του κόμματος, το οποίο έχει γίνει το «τενεκεδάκι» που διαρκώς το «κλοτσάνε να πάει πιο μακριά», περιπλέκουν την κατάσταση και δημιουργούν «περίεργες» ωσμώσεις μεταξύ των τάσεων του κόμματος. Στελέχη, τα οποία μέχρι από λίγο καιρό σχεδόν δεν μιλούσαν μεταξύ τους, επειδή ανήκαν σε διαφορετικές τάσεις, τώρα έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν απόψεις. Κοινός παρονομαστής αυτών των ετερόκλητων δυνάμεων έχει γίνει η διαπίστωση-συμφωνία ότι «είναι άλλο πράγμα το σκληρό ροκ κι άλλο ο πολιτικός κανιβαλισμός»…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Το στοίχημα των επόμενων 20 μηνών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: Θα διατεθούν 4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της καινοτομίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Σκληρό ροκ» με τον… Ευκλείδη

Kon

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τους νέους: Σπίτια σε ζευγάρια και «χτύπημα» στην ανεργία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ελ Σαλβαδόρ: Το Bitcoin σημειώνει πτώση 20%, την πρώτη μέρα που η χώρα το υιοθετεί ως επίσημο νόμισμα

Μαρίνα Μπενέκου

«Ντροπή σου!»: Εντάσεις κατά Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο- Οι δηλώσεις της για το SPD που έβαλαν «φωτιά»

Μαρίνα Μπενέκου

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν φέρονται να σκότωσαν έγκυο πρώην αστυνομικό- Τι λέει η οικογένειά της

Μαρίνα Μπενέκου

Ανασχηματισμός: Πλάνο 20 μηνών με 6 άξονες-ΣΤΟΧΟΥΣ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom