Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμα ραντεβού με Μέρκελ και Σόιμπλε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Μερικές φορές βλέπουμε πιο καθαρά στα λόγια εκείνου που λέει ψέματα παρά στα λόγια του άλλου που λέει αλήθεια. Η αλήθεια τυφλώνει όπως το φως. Απεναντίας, το ψέμα είναι ένα όμορφο λυκόφως που κάνει κάθε αντικείμενο να ξεχωρίζει».

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο «Η πτώση», του μεγάλου Αλμπέρ Καμί. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η χώρα έχει εισέλθει ήδη με ευθύνη Τσίπρα στη ζώνη του λυκόφωτος. Ο ίδιος ωστόσο θα επιμείνει στη στρατηγική της αλήθειας, καθώς πιστεύει ότι οι πολίτες είναι πλέον ώριμοι να τη δεχθούν, ενώ είναι και ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η Ελλάδα πορεία.

Στο ευρωπαϊκό ταξίδι που πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να μη σταματήσει στη χώρα του αξεπέραστου λογοτέχνη και φιλοσόφου, όμως τα ραντεβού που έχει προγραμματίσει στη Γερμανία ίσως αποδειχθούν κρίσιμα για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας. Αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν μετέβη τελικά στην Ιβηρική, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός ματαίωσε όλες τις διμερείς συναντήσεις που είχε με τους ξένους ηγέτες (και με τη Γερμανίδα καγκελάριο), Δευτέρα και Τρίτη θα δει στο Βερολίνο την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντίστοιχα.

Στόχος των συναντήσεων αυτών, όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, είναι να προωθήσει το δικό του εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ενισχύοντας παράλληλα την αξιοπιστία της χώρας. «Αυτό που θα καταστήσει σε όλους σαφές, είναι πως η σημερινή εικόνα της Ελλάδας δεν χαρακτηρίζει το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδας μας και ότι η Ελλάδα, με τις σωστές κινήσεις, μπορεί γρήγορα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική», σημείωνε ο ίδιος συνεργάτης του.

Το ταξίδι του προέδρου της Ν.Δ. στη Γερμανία έρχεται πάντως σε μια περίοδο που ο πήχυς των προσδοκιών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά και γίνεται στον απόηχο των δυσοίωνων εκθέσεων του ΔΝΤ και της συμφωνίας Ταμείου και ευρωζώνης για κοινή στάση απέναντι στη χώρα μας. Παράλληλα, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τόσο τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που περιγράφουν με μελανά χρώματα το μέλλον της χώρας, όσο και τις σκληρότατες προειδοποιήσεις στις οποίες έχουν προβεί οι βασικοί παίκτες της διαπραγμάτευσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Το τελευταίο ραντεβού Μέρκελ-Έρντογαν: Οι εκατέρωθεν ευχαριστίες και οι επικρίσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Συναγερμός στις Αρχές για ένα ψεύτικο όπλο… Lego!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξελίξεις στη Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μια φίλη της Ελλάδας για το γερμανικό υπουργείο Αμυνας – Ποια είναι η Μαρί Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ισπανία βράβευσε την Άνγκελα Μέρκελ για τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη

Μαρίνα Μπενέκου

Έκθεση ΟΗΕ για το κλίμα: Πώς αντέδρασαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Μαρίνα Μπενέκου

Η Ελλάδα ως φθινοπωρινός προορισμός, στην Süddeutsche Zeitung

Μαρίνα Μπενέκου

Αισιόδοξος ο Όλαφ Σολτς: Θα έχουμε κυβέρνηση φωτεινού σηματοδότη πριν από τα Χριστούγεννα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Κοντά στην εύρεση κοινής διαπραγματευτικής βάσης οι εκπρόσωποι του «φαναριού»

Μαρίνα Μπενέκου