ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εργασιακό νομοσχέδιο: «Ονομαστική για να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Φρένο» Χατζηδάκη σε παράνομες απεργίες – Τι αλλάζει

Newsroom eleftherostypos.gr

Μέσα σε κλίμα έντονης αντιμαχίας ξεκίνησε η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, «σήκωσε το γάντι» και ξήλωσε τους μύθους με τους οποίους επιχειρεί εδώ και καιρό η αντιπολίτευση να δημιουργήσει… φαντάσματα και αντανακλαστικά αντίδρασης.

Στη «γωνία» ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμέτωπος με τα όσα προώθησε, διευκόλυνε και θέσπισε επί κυβερνήσεώς του, αλλά και με την προσπάθειά του να δικαιολογήσει ότι αρνείται προοδευτικές διατάξεις όπως η επέκταση των γονικών αδειών και για τους πατέρες εργαζομένους, η προστασία της εργασίας, η προστασία από εργατικά ατυχήματα ή η καταπολέμηση των διακρίσεων και της παρενόχλησης στην εργασία!

Ο κ. Χατζηδάκης εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έρχεται σήμερα αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τον εξέθεσε προαναγγέλλοντας ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία, προβλέποντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος θα φύγει για να μην αναγκαστεί να ψηφίσει τα 5/6 του νομοσχεδίου και φανεί ότι τελικά δεν ίσχυαν όσα έλεγε περί “γαλέρες και οδοστρωτήρων”».

Θετικές προβλέψεις

Ο υπουργός, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, είπε ευθέως πως «είμαι πολύ περίεργος να δω, όταν φτάσει η ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας, με πόση οργή και αγανάκτηση θα καταψηφίσετε τις γονικές άδειες, όπου για πρώτη φορά προβλέπουμε ότι ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει γονικές άδειες και σε μητέρες και σε πατεράδες. Την άδεια 14 ημερών πατρότητας που θεσπίζεται για πρώτη φορά όταν γεννιέται ένα παιδί. Τα μέτρα καταπολέμησης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης που φέρνουμε με την ενσωμάτωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας. Τη διάταξη για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων στους κούριερ και τους ντελίβερι, που αυτή η ανάλγητη κυβέρνηση φέρνει και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν να τους καλύπτουν παροχές Υγείας. Τη διάταξη του δικαιώματος αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου ώστε ο εργοδότης να μην τον ενοχλεί με emails και SMS εκτός ωραρίου. Τις επεκτάσεις 6 περιπτώσεων προστασίας των εργαζομένων (π.χ.: σε πατεράδες για 6 μήνες από τη γέννηση παιδιού, σε παραβίαση όρων τηλεργασίας). Τη Διεθνή Σύμβαση Υγείας και Ασφάλειας ή την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που ζητάνε οι εργοδοτικές οργανώσεις και θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά δεν εφαρμόσθηκε ποτέ». 

Πολιτικός διπολισμός

«Σε αυτή τη συζήτηση θα γίνουν τα πολιτικά αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης», ανέφερε ο υπουργός και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πάσχει από πολιτικό διπολισμό, γι’ αυτό και ξιφουλκεί εναντίον του ίδιου του εαυτού του». Καταφεύγει σε μια «ακραία, αβάσιμη και παθιασμένη αντιπολίτευση». Εμείς, όμως «προχωράμε μπροστά, με ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο, το οποίο δίνει περισσότερες δυνατότητες, επιλογές και ευκαιρίες στον εργαζόμενο. Ξέροντας ότι απέναντί μας είναι η συμμαχία του χθες. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και θα δικαιωθούμε πολιτικά… Είστε μια πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση».

Ρεκόρ υποκρισίας

«Οταν εμείς λέμε “άσπρο” εσείς αμέσως λέτε άκριτα “μαύρο”. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να έχει το παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας για να δημιουργήσετε σύγχυση και μόνο. Γεμίσατε το κέντρο της Αθήνας αφίσες ότι δήθεν καταργείται το 8ωρο. Διαβάστε το άρθρο του νομοσχεδίου διότι κατοχυρώνει το 8ωρο, είναι ένας θεσμός κατοχυρωμένος. Υπάρχει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης. Οποιος και να έρθει να κυβερνήσει, αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει, στο βαθμό που η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Πού το είδατε αυτό; Μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ τα διακινούν αυτά στο Διαδίκτυο», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επεσήμανε ότι εκείνο που προβλέπεται στις υπερωρίες είναι πως «εκεί που έχουμε σήμερα 96 ώρες στη βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες, ετησίως, πάμε στις 150 ώρες γιατί είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Και εάν συμφωνήσουν και οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριό τους και θα λαμβάνουν 40% παραπάνω χρήματα για κάθε υπερωριακή ώρα. Σήμερα εάν κάποιος εργαζόμενος κάνει παραπάνω υπερωρίες από αυτές που προβλέπει ο νόμος έπρεπε να πάει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει την αποζημίωσή του».

Σχετικά με την πολυσυζητημένη διευθέτηση του ωραρίου, ο υπουργός επανέλαβε ότι στην Ελλάδα «ισχύει εδώ και 30 χρόνια» και σήμερα «ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής μιλούν σαν να τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι», αν και εισήχθη η διευθέτηση το 1990, τροποποιήθηκε το 2005, το 2010, το 2011, και το εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει με επιχειρησιακές συμβάσεις. Ο υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην τελευταία κλαδική σύμβαση ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία είχε διατάξεις για τη διευθέτηση, και που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει υποχρεωτική.

Κοντή μνήμη

Αναφερόμενος στις ατομικές συμβάσεις, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τις αναζητήσει στην Οδηγία 2019/1158 του Ε.Κ. και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, όταν δηλαδή κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αρμόδια υπουργός συμφώνησε με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής υπό τον τίτλο «Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας». Για τη ρύθμιση των Κυριακών, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που έφερε τις 32 Κυριακές ώστε καταστήματα να είναι ανοιχτά σε Αθήνα σε τουριστικές περιοχές και διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο αυτό μιλάμε για ανοιχτές επιχειρήσεις με νοσηλευτικό υλικό, φαρμακοβιομηχανίες, logistics. Και οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν 75% παραπάνω τους εργαζομένους τους ή αλλιώς θα πρέπει να έχουν περισσότερο προσωπικό γι’ αυτές τις ημέρες εργασίας.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέφερε ότι ενοχλούνται ότι επειδή «καταργείται η χρηματοδότηση από τους εργοδότες και αναρωτήθηκε “πιστεύετε στον εργοδοτικό συνδικαλισμό;” ή επειδή μπαίνει διαφάνεια και τάξη στα σωματεία με πραγματικά μητρώα και δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις και τις ψηφοφορίες όλων των εργαζομένων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν στις μισές αλήθειες και στα ναι μεν αλλά… ενώ μόνιμη επωδός τους ήταν “ραντεβού την Πέμπτη στο συλλαλητήριο της πλατείας”».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η καταστροφή του… Δράμαλη, εν έτει 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η κλεψύδρα της κάλπης και το άλμα προς τα εμπρός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αρχισαν τα «όργανα» για τον ανεμβολίαστο Πολάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι κραυγές, το βέρτιγκο και το σχέδιο

Kon

Ο «αρνητής Πολάκης» προκαλεί μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ: Εκφράζει ή όχι ο κ. Πολάκης την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ;

Χρονοκαθυστέρηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα

Kon

15 απαντήσεις στους μύθους για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χατζηδάκης: Σε πολιτική τρικυμία ο ΣΥΡΙΖΑ – Καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom