ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρό μήνυμα Μηταράκη στην ΕΕ: Να υπάρχει ουσιαστική αλληλεγγύη από όλους στο μεταναστευτικό

Μηταράκης: Απαραίτητη η ουσιαστική αλληλεγγύη από όλα τα κράτη-μέλη στο μεταναστευτικό

Newsroom eleftherostypos.gr

Τις θέσεις της Ελλάδας οι οποίες έχουν αποδώσει καρπούς στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στις εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο.

O κ. Μηταράκης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ανέφερε στους ομολόγους του ότι απαιτείται η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη και την ουσιαστική αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδεικνύεται από όλα τα κράτη-μέλη αφήνοντας σαφείς αιχμές και την στάση ορισμένων εταίρων όλο το προηγούμενο διάστημα και φυσικά το δυσανάλογο βάρος που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μίλησε και για την ενίσχυσης της συνεργασίας της FRONTEX με τρίτες χώρες ,μέσω ανάπτυξης επιχειρήσεων&εκτός των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων ενώ ανέφερε και τη σημασία της επίτευξης απρόσκοπτης συνεργασίας με τη Τουρκία στο Μεταναστευτικό,στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης του 2016.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η συνεργασία με γειτονικές τρίτες χώρες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για το Σένγκεν.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κοινή θέση των πέντε χωρών υποδοχής της Μεσογείου, ότι απαιτείται η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις σημαντικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την ουσιαστική αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδεικνύεται από όλα τα κράτη-μέλη, στη λογική της δίκαιης κατανομής του βάρους της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να αναμένεται από τα κράτη πρώτης γραμμής να φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορα, να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, να καταγράφουν όσους φτάνουν, να εξετάζουν αιτήματα ασύλου, να επιστρέφουν όσους δεν δικαιούνται προστασία και να εντάσσουν τους δικαιούχους, χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη και έμπρακτη αλληλεγγύη όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ως προς τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης απρόσκοπτης συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών, την αποτροπή των ροών και την αποδοχή επιστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της συνεργασίας της Frontex με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μέσω της ανάπτυξης επιχειρήσεων και εκτός των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων. Ανακοίνωσε, επίσης, την πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για μία σειρά από εθνικότητες, μεταξύ των οποίων Αφγανοί, Πακιστανοί και Σομαλοί.

Τέλος, αναφορικά με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για το Σένγκεν, ο κ. Μηταράκης επισήμανε τη σημασία ελεύθερης κυκλοφορίας και εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας εντός του κοινού ευρωπαϊκού χώρου, προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων με ουσιαστική στήριξη από τη Frontex, αλλά και με ενίσχυση των δυνατοτήτων των κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα με ευρωπαϊκά μέσα.

Ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές του με τους ομολόγους του σε Μπρατισλάβα και Βιέννη.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Γιόχανσον: Από 42.000 μετανάστες στα ελληνικά νησιά πλέον υπάρχουν λιγότεροι από 10.000

Μεταναστευτικό: Ανοίγει η πόρτα για επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταναστευτικό: Ποιοι μετανάστες δεν θα μπορούν πλέον να αιτηθούν άσυλο στην Ελλάδα

Στην Χίο για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» η Μιμή Ντενίση – «Δεν υπάρχουν μετανάστες πια στο νησί»

Στο ΚΥΤ της Χίου Μηταράκης και Αρκουμανέας για την έναρξη των εμβολιασμών

Μηταράκης: Συκοφαντικό δημοσίευμα για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μεταναστευτικό: Πανδημία ξεριζωμού στα σύνορα των ΗΠΑ

Μυτιλήνη: Έκλεισε το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

100 ημέρες Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις που εκπλήρωσε και όσες εκκρεμούν ακόμα

Μαρίνα Μπενέκου