ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβανός: «Στόχος το ελληνικό λάδι να κατακτήσει τον κόσμο»

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Σε τροχιά χάραξης συνεκτικής και ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελαιοκομία, με τη συνεργασία και συνέργεια όλων των εμπλεκομένων με τον κλάδο, βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως γνωστοποίησε ο Σπήλιος Λιβανός.

«Στόχος μας είναι το ελληνικό ελαιόλαδο να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε καταναλωτή παγκοσμίως, τόσο για την υψηλή διατροφική του αξία όσο και για τη γεύση του», επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής του τοποθέτησης στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς του Κέντρου Ελιάς «Krinos» – Perrotis College με τίτλο «Ελαιοκομικός τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις». Σημείωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα και επεσήμανε ότι «το ελαιόλαδο και η ελιά βεβαίως κατέχουν κεντρική θέση ανάμεσα σε αυτά». Οπως υπογράμμισε, «είναι εθνική μας επιλογή η προστασία και ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και μέσω αυτών των αξιών μας και του πολιτισμού μας».

Ανταγωνιστικό κόστος

Στο συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν 35 διακεκριμένοι ομιλητές από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ και Βέλγιο. Στην εισήγησή του ο επιστημονικός σύμβουλος στην «Αρδευση και Ελιά» και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, δρ Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, είπε ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα καλλιέργειας της ελιάς στις νέες χώρες δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά και οι πιθανές τεχνολογικές εξελίξεις ενδεχομένως δεν θα επιτρέψουν τα επόμενα χρόνια τη δημιουργία δυναμικών κλάδων ελαιοπαραγωγής. «Με δεδομένα τα δομικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, η ελαιοκαλλιέργεια δεν μπορεί να “παίξει” με αξιώσεις, με ανταγωνιστικό κόστος στη   “μαζική παραγωγή” έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον».

Νέες αγορές

«Το ελληνικό ελαιόλαδο, αν υπάρξει σοβαρή και συντεταγμένη εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες του παρελθόντος και θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν -ποιοτικά και οργανοληπτικά- και παταχθεί η νοθεία, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αντίθετα, ανοίγονται νέες αγορές που μπορούμε να κατακτήσουμε, αν επιμείνουμε στην ποιότητα», υπογράμμισε. Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι ο Ελεύθερος Τύπος και η ιστοσελίδα του www.eleftherostypos.gr.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πώς ο Λιβανός κατάφερε να μην περικοπούν 11,6 εκατ. από το ΕΠΑλΘ

Σπήλιος Λιβανός: Μπήκε προληπτικά σε καραντίνα – Διαβάστε τον λόγο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιδοτήσεις 400 εκατ. ευρώ για βιολογικές καλλιέργειες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπογράφηκαν κορωνο-ενισχύσεις 24,2 εκατ. σε πέντε αγροτικά προϊόντα

Δημήτρης Ντόγκας

Τατόι: Fast track αξιοποίηση με πυξίδα 18 επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού

Δημήτρης Ντόγκας

Νομοσχέδιο: Τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές- Εξόφληση των ευαλλοίωτων προϊόντων σε 30 ημέρες

Δημήτρης Ντόγκας

Συναγερμός για νοθεία φέτας ΠΟΠ – Τι απαντά η εταιρεία – 8 νέα μέτρα προανήγγειλε ο Λιβανός

Δημήτρης Ντόγκας

Πρόγραμμα de minimis: Ενισχύσεις 8,5 εκατ. στους παραγωγούς ροδάκινων

Δημήτρης Ντόγκας

Έρχεται κορωνο-ενίσχυση για την πατάτα- Το πλάνο για έξτρα χρηματοδότηση των αμπελουργών

Δημήτρης Ντόγκας