Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σκληρή στάση του Σοίμπλε και το Grexit βρίσκουν εκλογική απήχηση στη Γερμανία

Δήλωση με ερωτηματικά από Σόιμπλε: Ανοιχτό το θέμα του υποψήφιου για την καγκελαρία

Αυξάνονται οι «φωνές» για το Grexit στη Γερμανία, με κυρίαρχο θέμα στην «προεκλογική ατζέντα» το ελληνικό ζήτημα, αποτελώντας μάλιστα και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων: των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες ερίζουν για το αν θα πρέπει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) μπαίνουν και αυτοί στο «παιχνίδι» θεωρώντας ότι οι ημέρες της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι μετρημένες. Ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει, πάντως, πως τα σχόλια του Σόιμπλε περί Grexit και η σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα δεν επέστρεψαν ξαφνικά, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο αναφέρει το protothema.gr.

Τα λόγια του Γερμανού υπουργού βρίσκουν απήχηση στο γερμανικό ακροατήριο γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το κόμμα της Μέρκελ, τους Χριστιανοδημοκράτες, που παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες με ανησυχία την εκτόξευση των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία.

Εξάλλου, όπως δηλώνουν οι γερμανικές εφημερίδες, ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών, είπε κάτι που έχει ξαναπεί στο παρελθόν, μόνο που αυτή τη φορά το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως το κούρεμα του χρέους θα σήμαινε και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν ο οποίος ζήτησε από τον Σόιμπλε να μην ξύνει πληγές αναφορικά με το ελληνικό θέμα. Ο Όπερμαν ζήτησε από τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, το FDP, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών συντάσσεται με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο πρόεδρος του Ελεύθερων Δημοκρατών Κριστιάν Λίντνερ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, να παραμένει όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “H Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, αλλά να παραμείνει στην ΕΕ. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από το χρέος”, δήλωσε ο Λίντνερ στο γερμανικό ραδιόφωνο. “Για να απαλλαγεί η Ελλάδα από το χρέος, θα πρέπει να βγει από το ευρώ – δηλαδή να υπάρξει Grexit”, πρόσθεσε. Επεσήμανε ωστόσο πως ως μέλος της Ε.Ε θα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να επενδυθούν σε υποδομές της χώρας.

Γερμανικός Τύπος

Με έκδηλη ανησυχία τα γερμανικά ΜΜΕ συνειδητοποιούν καθημερινά ότι σ’ αυτή τη δύσκολη για την Ευρώπη εκλογική χρονιά το φάντασμα του Grexit εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την ευρωζώνη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit εκτιμά ότι θα υπάρξει στο τέλος ένας συμβιβασμός: «Οι Έλληνες θα κάνουν λίγες ακόμα περικοπές, οι Γερμανοί θα δεσμευθούν για ελάφρυνση του χρέους σε κάποια μεταγενέστερη χρονική στιγμή και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ένα μικρό ποσόν στη διάσωση.

Για όλους τους ενεχόμενους αυτή είναι η λιγότερο ακριβή λύση. Για την Άγκελα Μέρκελ μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν βαριά ήττα. Η σημαντικότερη προτεραιότητά της στον εξωτερικό τομέα είναι να διατηρήσει μετά το Brexit τη συνοχή της ΕΕ, πόσο μάλλον που η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης θα μπορούσε να γίνει άθυρμα ρωσικών η αμερικανικών συμφερόντων. Και ο Σόιμπλε είναι μεν ισχυρογνώμων, αλλά πρωτίστως είναι πιστός στον ανώτερό του.»

«Ο Τσίπρας πάλι ξέρει ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να διατηρήσει το ευρώ. Η Λαγκάρντ έχει αποδείξει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να ερμηνεύσει με ευελιξία τις προδιαγραφές, όσο για τον Τραμπ, αυτός έχει τώρα άλλες έννοιες από τα ελληνικά ομόλογα.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι Έλληνες έχουν καλές προοπτικές να διασωθούν και πάλι από τη χρεωκοπία την τελευταία στιγμή. Άλλο ζήτημα, αν αυτή θα είναι η καλύτερη λύση και για την ίδια τη χώρα.»

Λιτότητα στην ευκτική

Σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Tageszeitung του Βερολίνου υποστηρίζει ότι ο μέγας κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως πολλοί φοβούνται απλοποιώντας τα πράγματα. Για την επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ Ουλρίκε Χέρμαν η ύπαρξη της Ευρώπης κρίνεται αλλού: στην Ελλάδα.

«Βάσει της λογικής της οικονομίας, όταν οι δημόσιες δαπάνες περικόπτονται δραστικά, η οικονομία καταρρέει. Κι εκεί που στον προϋπολογισμό έπρεπε να βρίσκεται ένα παχύ συν, απομένει το πολύ-πολύ ένα ισχνό πλεόνασμα.

Γι’ αυτό και το ΔΝΤ έβγαλε από καιρό τα θεωρητικά συμπεράσματα: ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί και το απαιτούμενο από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ.»

Μια δυσάρεστη εικόνα

«Ο Σόιμπλε όμως αγνοεί αυτή την πραγματικότητα και ζητά ένα πρόγραμμα λιτότητας στην ευκτική. Οι Έλληνες δηλαδή πρέπει να αποφασίσουν προκαταβολικά μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, αν δεν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας. Ξέρει ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργούν, αλλιώς θα ήταν να περιττό να ζητά και νέα. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα μετατρέπεται σε γερμανική αποικία.»

«Μπορεί στους Γερμανούς εκλογείς να αρέσει η δύναμη του Σόιμπλε, εκτός συνόρων όμως παγιώνεται μια δυσάρεστη εικόνα: η Γερμανία εμφανίζεται σαν παράλογος ηγεμόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και βασανίζει βάναυσα τις ασθενέστερες χώρες. Κι αυτό κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να το πληρώσουμε.»

 

Προτεινόμενα για εσάς

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: «Στα μαχαίρια» Πράσινοι και FDP για το υπουργείο Οικονομικών

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και ξεκίνησε να την «ψάχνει» με τα παιδιά τους και την αδελφή της

Μαρίνα Μπενέκου

Το τελευταίο ραντεβού Μέρκελ-Έρντογαν: Οι εκατέρωθεν ευχαριστίες και οι επικρίσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Συναγερμός στις Αρχές για ένα ψεύτικο όπλο… Lego!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξελίξεις στη Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μια φίλη της Ελλάδας για το γερμανικό υπουργείο Αμυνας – Ποια είναι η Μαρί Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ισπανία βράβευσε την Άνγκελα Μέρκελ για τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη

Μαρίνα Μπενέκου

Έκθεση ΟΗΕ για το κλίμα: Πώς αντέδρασαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Μαρίνα Μπενέκου