Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανω-κάτω το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα

ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Δύο SMS ανάμεσα στον Χρήστο Καλογρίτσα και τον Νίκο Παππά, ένα για τα 3 εκατ. ευρώ της λιβανέζικης CCC και ένα για την εφημερίδα «Documento», έφτασαν για να κάνουν το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ άνω-κάτω.

Η Προανακριτική για τον Νο2 του ΣΥΡΙΖΑ και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε μέγκενη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μία «μπετονάρει» στη συνείδηση της κοινής γνώμης την ήδη γνωστή εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της διακυβέρνησής του -σε αντίθεση με όσα λέει ότι πρεσβεύει- λειτούργησε ως ένα κλειστό σύστημα το οποίο χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο για να φέρει στον έλεγχό του την ενημέρωση, να προσεταιριστεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, να δημιουργήσει τη δική του διαπλοκή με στόχο τη μακροημέρευσή του στην εξουσία.

Από την άλλη, με τη μέθοδο που έχει επιλέξει ο έμπειρος «κόκκινος εργολάβος», να βγάζει ένα, δύο στοιχεία κάθε φορά από τα πολλά που λέει πως διαθέτει, έχει αρχίσει ήδη να διαλύει τη συνοχή στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η μέχρι τώρα τακτική της απαξίωσής του ή του χαρακτηρισμού του ως «ψευδομάρτυρα» δεν επιβεβαιώνονται.

Απόσταση…

Είναι χαρακτηριστική η απόσταση που φέρονται να έχουν – σύμφωνα με συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις της επιτροπής βουλευτές- ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη, από τη μία, με τον Παύλο Πολάκη, από την άλλη. Από τη μία πλευρά, οι δύο πρώτοι, με τις νομικές τους γνώσεις αλλά και μελετώντας τα στοιχεία προσπαθούν να φέρουν τον κ. Καλογρίτσα σε δύσκολη θέση πιέζοντάς τον να δώσει πιο αναλυτικές απαντήσεις, να κάνει πιο αναλυτικές περιγραφές κ.λπ. Από την άλλη, ο κ. Πολάκης, δείχνοντας να ακολουθεί μία προσωπική στρατηγική και σίγουρα όχι συμφωνημένη με τους άλλους δύο, προκαλεί τον κ. Καλογρίτσα, πότε του αποδίδει δόλο, πότε τον κατηγορεί ότι τα κάνει όλα αυτά γιατί δεν θέλει να πληρώσει τα 3 εκατ. ευρώ και πότε του ζητά να θυμηθεί τις πολιτικές του καταβολές και τους αγώνες του για την Αριστερά. 

Χωρίς ουσία

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στις ανούσιες ανακοινώσεις που δεν απαντούν σε τίποτε, τη στιγμή που τα ερωτήματα «καίνε»:

«Η εξέλιξη της Προανακριτικής σε φιάσκο οδηγεί τη Ν.Δ. σε μεταχρονολογημένες αναζητήσεις, οι οποίες όμως έχουν απαντηθεί. Τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής, στα οποία αναφέρεται, ήταν δεσμευμένα από το Δημόσιο ως τα μέσα Ιανουαρίου του 2017.
Οταν επιστράφηκαν, τα κράτησε ο κ. Καλογρίτσας, όπως ομολόγησε σήμερα ο ίδιος. Για το τι έγιναν αυτά τα χρήματα μετά, σε ποιους λογαριασμούς πήγαν και πώς μοιράστηκαν μπορούν να το διαβάσουν στα εξόχως αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Τύπου (και των τελευταίων ημερών). Η επαναφορά χιλιοπαιγμένων σεναρίων δεν δείχνει την άγνοια της Πειραιώς. Δείχνει την παραδοχή της ότι η Προανακριτική έχει πέσει στα βράχια», ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτήματα

Σε αυτό το τοπίο, η Ν.Δ. συνεχίζει και θέτει ερωτήματα, όπως αυτά που έθεσε στη χθεσινή τη ανακοίνωση, η οποία ανέφερε:

«Από το 2017 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή για την προέλευση των χρημάτων της εφημερίδας “Documento”. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-AΝ.ΕΛ. φυσικά σιωπούσε.

Ο κ. Καλογρίτσας, στη διάρκεια της κατάθεσής του στη Βουλή, ανέφερε με λεπτομέρειες ότι, κατόπιν εντολών του κ. Παππά, αφού ναυάγησε το σχέδιο για δημιουργία SYRIZA CΗΑΝΝΕL, τα 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαν για τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ-εφημερίδας και συγκεκριμένα της εφημερίδας “Documento”, η οποία, εκτός των άλλων υπηρεσιών στο κόμμα, θα αναλάμβανε και τις επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και των συζύγων τους. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο κ. Καλογρίτσας έπαιρνε εντολές μόνο από τον κ. Παππά και όταν διαφώνησε για τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις του “Syriza press” σε βάρος συζύγων πολιτικών αντιπάλων του επιβλήθηκε να αποχωρήσει, λαμβάνοντας απειλητικά μηνύματα από τον κ. Παππά, όπως ο ίδιος επικαλέστηκε.

»Ποια ήταν η διαδρομή των 3 εκατομμυρίων ευρώ;

»Πώς ένας εργαζόμενος σε μια εφημερίδα, στην οποία έχουν καταλήξει 3 εκατομμύρια, γίνεται στη συνέχεια ιδιοκτήτης;

  • Ποιος ο ρόλος του κ. Αρτέμη Αρτεμίου στην αναζήτηση χρημάτων για τη δημιουργία του SYRIZA CΗΑΝΝΕL;
  • Είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα;
  • Οφείλονται απαντήσεις, τις οποίες οι εμπλεκόμενοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει οτιδήποτε για να αποφύγουν».

Αναπάντητα

Το ζήτημα είναι ότι όσα ερωτήματα και να θέτει η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να απαντήσει στον κ. Καλογρίτσα και στα όσα αποκαλύπτει, ενώ ταυτόχρονα φοβούμενος τις επόμενες αποκαλύψεις του «κόκκινου εργολάβου» είναι εγκλωβισμένος στην τακτική του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του χθες στον Πύργο Ηλείας, επιχείρησε να αναδείξει ως κυβερνητικό σκάνδαλο το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου. Δηλαδή, την ώρα που ο κ. Καλογρίτσας είναι στην Προανακριτική, ο κ. Τσίπρας, που δεν έχει πει κουβέντα για τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις Καλογρίτσα, ο κ. Παππάς δεν τολμά να του κάνει μήνυση και ο κ. Βαξεβάνης αναδεικνύει από το documentο.gr την απάντηση Καλογρίτσα «όλα τα οργάνωνε ο Παππάς» ως… τρόπαιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πει ότι υπάρχει σκάνδαλο κυβερνητικό στον οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου. «Ενα έργο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε δρομολογημένο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τον Μάρτιο του 2015 το ακύρωσε και το “σαλαμοποίησε” σε οκτώ κομμάτια, τα 4 εκ των οποίων πήγαν αργότερα σε εταιρίες συμφερόντων Καλογρίτσα και όλα αυτά λίγο πριν από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό για τις άδειες. Και δεν τελείωσε επειδή ο κ. Καλογρίτσας κηρύχθηκε έκπτωτος σε δύο από τις τέσσερις εργολαβίες, με χρωστούμενα άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, και τη νυν κυβέρνηση να τρέχει για να μη χάσει τα 300 εκατ. ευρώ της κοινοτικής συμμετοχής, λόγω καθυστερήσεων».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παγιδευμένος στο αδιέξοδο της εξεταστικής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την έκπληξη: Κριτική και για την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

Είναι σοβαροί;

Kon