Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εικόνες ντροπής σε σκηνοθεσία Μουζάλα στην αποθήκη ψυχών του Ελληνικού

Από τις συγγνώμες για την εποχή που διαδήλωνε κατά των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προσχώρησε πλέον και επίσημα στη… «σχολή Πολάκη» καταγγέλλοντας οργίλος τα μέσα ενημέρωσης και όσους του ασκούν κριτική για διαχειριστική ανεπάρκεια.

Ο κ. Μουζάλας φρόντισε αυτοπροσώπως για την παραγωγή των «εικόνων ντροπής» της χθεσινής ημέρας πηγαίνοντας ο ίδιος στην «αποθήκη προσφύγων» που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Επέμεινε να «σπάσει το λουκέτο» της κινητοποίησης που ξεκίνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ομάδες προσφύγων, αλλά, προκειμένου να το πετύχει, προκάλεσε τεράστια αναταραχή μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που έδειχναν σε ζωντανή μετάδοση μικρά παιδιά να ουρλιάζουν και τους αστυνομικούς που τον προστάτευαν να ανταλλάσσουν σπρωξιές με νεαρούς πρόσφυγες.

Ο ίδιος ο υπουργός υπέμεινε στωικά όλο αυτό το σπρωξίδι και δεν έχασε την ψυχραιμία του, όπως πρόσφατα στον Ελαιώνα όταν αποκάλεσε «μ…κα» έναν τηλεοπτικό ρεπόρτερ που του υπέβαλε επιμόνως ανεπιθύμητες ερωτήσεις για τους αλλεπάλληλους θανάτους στα hotspots. Στη συνέχεια, και αφού παρέδωσε το λουκέτο στον αστυνομικό διευθυντή, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που ήταν εκεί για να καλύψουν την κινητοποίηση των προσφύγων και όχι τους διαπιστευμένους του μεταναστευτικού ρεπορτάζ τους οποίους αποφεύγει συστηματικά.

Προφανώς, το μείζον πρόβλημα δεν είναι η απέχθεια Μουζάλα στις ενοχλητικές ερωτήσεις. Ούτε το γεγονός ότι επιλέγει να προβάλλει τον εαυτό του μιλώντας συστηματικά στους δημοσιογράφους που επιλέγει εκείνος. Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι πως αφήνει τα προβλήματα να φουσκώνουν και μετά παρεμβαίνει απλώς και μόνο για να μοιράσει τις ευθύνες, καθώς:

1) Οι χώροι «φιλοξενίας» στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού είναι οι τελευταίες «μη οργανωμένες δομές» σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως τις αποκαλεί η ίδια η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει καν ΦΕΚ για την ίδρυσή τους, ούτε επίσημος κανονισμός λειτουργίας και μόνιμος συντονιστής-διοικητής. Η διαβίωση των ανθρώπων έχει εναποτεθεί στις έμμισθες ΜΚΟ που μπαινοβγαίνουν και στους άμισθους εθελοντές.

2) Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας έχει βρεθεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου ελάχιστες φορές τους τελευταίους 17 μήνες, με τελευταία το καλοκαίρι όταν έγινε έκθεση παιδικής ζωγραφικής… Εκτός αυτού, αποφεύγει εδώ και μήνες ακόμη και να απαντήσει στην ερώτηση πότε θα κλείσει η συγκεκριμένη δομή.

3) Βάσει των κυβερνητικών καταγραφών, στο πρώην αεροδρόμιο μένουν 1.600 άνθρωποι. Ομως, στις υπόλοιπες οργανωμένες δομές της Αττικής υπάρχουν 10.866 θέσεις από τις οποίες είναι κατειλημμένες οι 7.774. Εφόσον υπάρχουν 3.000 θέσεις κενές, γιατί δεν μεταφέρονται εκεί όσοι βρίσκονται στο Ελληνικό;

4) Στο χθεσινό του «διάγγελμα προς το λαό», μετά το υπουργικό σπρωξίδι, ο κ. Μουζάλας κατήγγειλε σε όλους τους τόνους όσους έγραψαν ψέματα πως βρίσκεται σε εξέλιξη «απεργία πείνας» στο Ελληνικό και όσους υποκινούν τους πρόσφυγες, συνεχίζοντας την παλαιά διαμάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

5) Επειδή όμως αυτές οι διαμάχες δεν συγκινούν τον πολύ κόσμο, φρόντισε να επισημάνει ότι στους πρόσφυγες δίνονται παροχές (στέγη, θέρμανση, Wi-Fi) που «πιθανόν δεν είχαν ούτε στο σπίτι τους» και να προσθέσει με νόημα πως κάποια προσφυγόπουλα πηγαίνουν σε σχολεία με σχολικό, ενώ πολλά Ελληνόπουλα όχι. Λες και η πρόσβαση στην Παιδεία γίνεται για λόγους πολυτελείας και όχι για την καλύτερη ενσωμάτωση στην κοινωνία.

6) Μίλησε επίσης ο κ. Μουζάλας για την ανάγκη οι πρόσφυγες να τηρούν τους νόμους του ελληνικού κράτους. Ξεχνώντας, όμως, πόσες είναι οι νομικές διατάξεις που παραβιάζονται από τον ίδιο με τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση. Αρκεί να θυμίσουμε μόνον ορισμένες από το νόμο 4375 που ο ίδιος εισηγήθηκε, όπως τα άρθρα που όριζαν:

-Να λειτουργούν οι δομές προσφύγων με μόνιμους διοικητές του υπουργείου του. Ακόμη και τα hotspots των πέντε νησιών συνεχίζουν να λειτουργούν με προσωρινούς διοικητές, για την τοποθέτηση των οποίων έχουν αναρτηθεί στο τελευταίο τρίμηνο 39 (!) αποφάσεις στη «Διαύγεια».

-Να υπάρχουν επισήμως διακριτοί χώροι στις δομές για τη φιλοξενία ευάλωτων ομάδων, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.

-Να υπάρχει Διαχειριστική Αρχή για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η οποία κατάφερε να λειτουργήσει μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο έχοντας αναρτήσει μόλις 11 αποφάσεις στη «Διαύγεια».

-Να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου εντός 15 ημερών και όσοι δικαιούνται να προωθούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα.

«Δεν είναι δυνατόν όταν έχει υπάρξει η επιδότηση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση του προσφυγικού να συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνωστίζονται σε ένα χώρο που είναι παντελώς ακατάλληλος», επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Ελληνικού, Γλυφάδας και Αλίμου, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα.

«Η επιβολή της νομιμότητας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των μεταναστών», δηλώνει ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Μ. Βαρβιτσιώτης προσθέτοντας: «Ο κ. Μουζάλας δεν είναι κατήγορος, αλλά απολογούμενος».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Γαλλία: Τρένο σκότωσε τρεις μετανάστες που ήταν ξαπλωμένοι στις ράγες

Μαρίνα Μπενέκου

Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες, με προορισμό τις ΗΠΑ, βρέθηκαν μέσα σε φορτηγά-ψυγεία

Αναστασιάδης: Η Τουρκία δεν θα διστάσει να επαναπροωθήσει μετανάστες για ανταλλάγματα

Μαρίνα Μπενέκου

Κολομβία-Παναμάς: 19.000 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εικόνες – σοκ: Έφιπποι συνοριοφύλακες κυνηγούν μετανάστες στον Ρίο Γκράντε

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μόλις 1 στους 5 παράτυπους μετανάστες επιστρέφει από την Ε.Ε. στη χώρα του [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αφγανιστάν: Πού θα καταφύγουν τα καραβάνια… των προσφύγων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κύθηρα: Ιστιοφόρο αποβίβασε 72 μετανάστες – Εξαφανίστηκαν οι διακινητές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Διπλό παιχνίδι από την Τουρκία: Σάλος με τα fake news που ωθούν μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Λάμπρος Κατσαρός