Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενοκτονία των Ποντίων: Πώς τιμήθηκε η 102η επέτειος από τη Βουλή

Πόθεν Εσχες: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των 300 της Βουλής

Newsroom eleftherostypos.gr

Τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας τίμησε σε ειδική συνεδρίασή της η Βουλή των Ελλήνων.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, πρόκειται για μια μελανή σελίδα στην ιστορία μας που παραμένει μέχρι σήμερα αδικαίωτη. Ο κ. Κακλαμάνης παρατήρησε, ότι “η επίσημη τουρκική ηγεσία συνεχίζει να αρνείται πεισματικά την Ποντιακή Γενοκτονία” σημείωσε ωστόσο πως “η ιστορία μπορεί να αργεί αλλά δεν συγχωρεί. Αυτό το διαπιστώσαμε πρόσφατα μέσα από τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας. Η αρχή έγινε με τα αλλεπάλληλα χαστούκια του προέδρου Μπάιντεν προς τον σουλτάνο που ξεκίνησαν με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την παραγωγή μαχητικών F-35 και κορυφώθηκαν με την απόφασή του να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που προφανώς βασίστηκε σε άλλα ιδιοτελή κίνητρα, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί η δική μας προσπάθεια διεκδίκησης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και του Ποντιακού Ελληνισμού”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρθηκε στην απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων ως ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας, διότι “πρώτα απ’ όλα, βάζει στον παγκόσμιο διάλογο τη λέξη «γενοκτονία». Δεύτερον, αναγνωρίζει εμμέσως τη γενοκτονία όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Τρίτον, ανάβει το πράσινο φως και σε άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν παρόμοια βήματα. Και τέταρτον, δίνει σε εμάς την ευκαιρία να αξιοποιηθεί το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε το πρώτο βήμα. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Γιατί η ιστορία είναι η ταυτότητά μας, η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, των Θρακών, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Γιατί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί για όλους μας, αποτελεί για τον Ελληνισμό τη βάση σφυρηλάτησης της εθνικής μας συνείδησης. Γιατί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι θέμα μόνο ελληνικό, είναι θέμα παγκόσμιο, όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι θέμα ανθρωπότητας. Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη που βολεύει εκείνους που εγκλημάτησαν και που τώρα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία” είπε ο κ. Πικραμμένος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σ. Αναστασιάδης είπε πως τώρα, που η υφήλιος συνειδητοποιεί ότι πριν από εκατό και πλέον χρόνια η Τουρκία διέπραξε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τώρα που το διεθνές κλίμα είναι βαρύ για αυτήν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τα δίκαιά μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να κινηθούμε έξυπνα και συλλογικά, να αξιοποιήσουμε το απίστευτο δυναμικό του οικουμενικού Ελληνισμού. Τώρα είναι η στιγμή να περιληφθεί το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην ελληνική διπλωματική ατζέντα, ώστε να τίθεται επίσημα πλέον σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις ξένων κρατών, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια η μικρή και αδύναμη Αρμενία.

“Η παγκόσμια αναγνώριση του εγκλήματος, η καταδίκη του εθνικισμού και η απόκρουση της ψευδο-«Ιστορίας» είναι προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη στον σύγχρονο κόσμο” τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου. Σήμερα, πρόσθεσε, “εμείς, τα εγγόνια και τα δισέγγονα όσων μαρτύρησαν στον Πόντο, δεν ζητάμε εκδίκηση. Ζητάμε δικαίωση των προγόνων μας. Και είμαστε μια δύναμη μνήμης, γνώσης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας”. Παράλληλα, η κα Τεληγιορίδου τόνισε ότι η Τουρκία “εξακολουθεί να αρνείται το εγκληματικό παρελθόν και την ίδια ώρα χρησιμοποιεί ως εργαλείο το δράμα εκατομμυρίων νέων προσφύγων, εκβιάζοντας την Ευρώπη για να αποσπάσει γεωπολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αναθεωρητικής πολιτικής και έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Μια γενοκτονία μπορεί να συντελεστεί δύο φορές. Την πρώτη φορά ως γεγονός και τη δεύτερη ως λήθη του δράματος, σημείωσε, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, στην ομιλία του για την 102η επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας, στο πλαίσιο της οποίας υπενθύμισε ότι, η ημέρα μνήμης καθιερώθηκε το 1994 με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

“Δεν έχω την απαίτηση ούτε διατηρώ τη ψευδαίσθηση ότι ένας νεοοθωμανός θα μπορούσε να ακολουθήσει το συγκλονιστικό και ταυτόχρονα διδακτικό παράδειγμα του γονυπετούς Βίλλυ Μπράντ, να ζητά την καθαρτήρια συγνώμη για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Έχω όμως την απαίτηση από την Ελληνική Πολιτεία να ηγηθεί του αγώνα που δίνουν οι Ποντιακές οργανώσεις ανά τον κόσμο, για να αναγνωρισθεί από διεθνείς οργανισμούς και ξένα κοινοβούλια η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Όπως συνέβη, με την Αρμενική Γενοκτονία” τόνισε ο κ. Καστανίδης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής τόνισε ότι οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων στην περιοχή συνεχίζονται ενώ μίλησε για ένταση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης: “Όλοι βλέπουμε πως η περιοχή μας, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος γίνεται το πεδίο του ανταγωνισμού και των συγκρούσεων πολλών αστικών τάξεων, με τις εστίες του πολέμου να ρημάζουν χώρες, όπως η Συρία και να δολοφονούν λαούς, όπως τον Παλαιστινιακό από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Ας επαγρυπνεί, λοιπόν, ο ελληνικός λαός, αλλά και όλοι οι γειτονικοί λαοί. Το τότε αποτέλεσμα των πολιτικών και των ανταγωνισμών αυτών των αστικών τάξεων και των δύο χωρών, είναι γνωστό. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν και περίπου ενάμισι εκατομμύριο ψυχές πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς”. Σημείωσε μάλιστα ότι και σήμερα, όπως και τότε, στις μαρτυρικές τότε πορείες των Ποντίων, “τα καραβάνια των προσφύγων κινούν για το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι τους. Και σήμερα, όπως και τότε, οι συνθήκες της διαβίωσής τους άθλιες είναι. Και σήμερα, όπως και τότε, οι πρόσφυγες έχουν απέναντί τους εχθρούς τους πατριδοκάπηλους εθνικιστές, τους φασίστες ναζιστές και οι Πόντιοι όλα αυτά τα ξέρουν πάρα πολύ καλά. Το έζησαν στο ίδιο τους το πετσί. Και σήμερα λοιπόν, όπως από τότε, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους για τους λαούς, κινδύνους που μόνον οι ίδιοι οι λαοί μπορούν με την πάλη τους να αποσοβήσουν”. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει “παντού και πάντα” να στηρίζει τη δίκαιη προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι και σήμερα “οι Τούρκοι κάνουν τα ίδια. [..] Κυνηγούν μειονότητες, κυνηγούν εθνότητες. Ο Τούρκος δεν αλλάζει”. Κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει διεθνώς και το θέμα της Γενοκτονίας των Μικρασιατών και των Κωνσταντινουπολιτών ενώ πρότεινε, “όταν θα έρθει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα (η κυβέρνηση να του θέσει) το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων”. Παράλληλα, πρότεινε να οργανωθεί επικοινωνία στα σόσιαλ μίντια για την ελληνική παρουσία, και τώρα ακόμα, στον Πόντο. [..] Και να επισημάνουμε τη Γενοκτονία [..] Να επηρεάσουμε τους κατοίκους για να ζήσουμε και να συνυπάρξουμε ειρηνικά με αυτούς, τους Τούρκους, γιατί με τον Ερντογάν δεν θα τα βρούμε ποτέ. Με τους Τούρκους πολίτες υπάρχει η δυνατότητα να τα βρούμε, αρκεί να τους πείσουμε ποιο είναι το πρόβλημα” είπε ο κ. Βελόπουλος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει και αυτό την ιστορική του ευθύνη και να αναγνωρίσει ως Γενοκτονία τη συστηματική και βίαιη εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων, τόνισε η βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη. “Καλούμε να καθιερώσει τη 19η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ρατσιστικής και εθνικιστικής βίας, καθώς και της μαζικής βίας κατά των γυναικών” είπε η κα Απατζίδη σημειώνοντας ωστόσο ότι “ξέρουμε, όμως, βαθιά μέσα μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα το κάνει μόνο και μόνο για έναν λόγο. Επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καθιερώνει ποτέ τίποτα ενάντια στον προνομιακό εταίρο, ενάντια στην Τουρκία του φασίστα δικτάτορα Ερντογάν. Στον καπιταλισμό τους τα λεφτά είναι πάντα σημαντικότερα από τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Αλήθεια, οι τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες ψυχές του Πόντου δεν αξίζουν περισσότερα από τους ισολογισμούς τους;” αναρωτήθηκε η κα Απατζίδη.

Η ειδική συνεδρίαση της Βουλής ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Νέες προκλήσεις Ακάρ: Έλληνες πολιτικοί προβοκάρουν με δηλώσεις για Γενοκτονία Ποντίων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γενοκτονία των Ποντίων – ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Ψεύδη και παραποίηση της ιστορίας δεν χωρούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γενοκτονία των Ποντίων-Σαββίδης: Στα ποντιακά σκέφτομαι, με τα ποντιακά ζω και με τα ποντιακά θα πεθάνω [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Γενοκτονία των Ποντίων-Μελισσανίδης: Σήμερα είμαστε όλοι Πόντιοι, 353.000 νεκροί περιμένουν δικαίωση

Λάμπρος Κατσαρός

Γεννηματά: Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Γενοκτονία των Ποντίων: Απύθμενο θράσος από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών – Κατηγορούν την Ελλάδα για φρικαλεότητες και διαστρέβλωση της ιστορίας

Λάμπρος Κατσαρός

Γενοκτονία των Ποντίων-Σαμαράς: Σήμερα θυμόμαστε και θυμίζουμε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Γενοκτονία των Ποντίων: Η συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας από τη Σαμψούντα – «Τους έδωσαν φωτιά, δηλαδή με την ψυχή τους εκαψάνε»

Λάμπρος Κατσαρός

Γενοκτονία των Ποντίων-Παναγιωτόπουλος: Δεν ξεχνούμε, αποτίουμε φόρο τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό