ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας αντιγράφει Μπάιντεν και Μητσοτάκη

Τσίπρας: Έβαλε σημάδι τους λοιμωξιολόγους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Ιωάννου

«Αρωμα» Μπάιντεν και δύο προτάσεις-έκπληξη που η Κουμουνδούρου κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό, προαναγγέλλοντας ότι «θα κάνουν μεγάλη αίσθηση», αναμένεται να κυριαρχήσουν στην παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα γίνει από τον Αλέξη Τσίπρα, στις έξι το απόγευμα.

Αρχικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσει την παρουσίαση για να εμφανιστεί ως ο σύμμαχος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και να κυριαρχήσει στην ατζέντα που προσπαθεί να πλασαριστεί και το Κίνημα Αλλαγής, που έχει ήδη μιλήσει για το «πράσινο παραγωγικό μοντέλο» για το οποίο θα μιλήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετερος στόχος του κ. Τσίπρα να πείσει ότι το κόμμα του διαθέτει μία τελείως διαφορετική, αλλά ολοκληρωμένη πρόταση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα κ.λπ., από αυτήν της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την παρουσίαση των βασικών σημείων της πρότασης από τον κ. Τσίπρα θα υπάρξει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (που δεν ήταν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του για την ανάκαμψη μετά τον Covid- 19 και η απουσία του είχε προκαλέσει διάφορα σχόλια), ο Γιώργος Σταθάκης, που είναι επικεφαλής της ομάδας που ετοιμάζει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα με το Κίνημα Αλλαγής Σταύρος Αρναουτάκης, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα Γιάννης Καλτσάς, το μέλος του WWF Θεοδώρα Νάτσου και ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος.

Ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίξει ότι το εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που εκφράστηκε στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση Μπάιντεν, προβλέπει βαθιές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Θα επαναλάβει τα περί μοντέλου Θάτσερ και Ρίγκαν που δήθεν προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έναντι του μοντέλου Μπάιντεν, το οποίο προωθεί ο ίδιος, αγνοώντας -για παράδειγμα- το γεγονός ότι η Ευρώπη που κατηγορεί για συντηρητισμό και νεοφιλελευθερισμό έκανε το βήμα του κοινού ευρωπαϊκού χρέους για να αντιμετωπίσει την πανδημία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να κάνει τους Ελληνες να ξεχάσουν πόσο θαύμαζε τον Ντόναλντ Τραμπ όταν έλεγε για εκείνον στην Ουάσιγκτον «έχει διαβολικό τρόπο, αλλά τελικά ό,τι κάνει είναι για καλό», τώρα προσπαθεί να πείσει ότι συμφωνεί με τις προτάσεις Μπάιντεν.

Επί των ανακοινώσεων, ο κ. Τσίπρας θα πει ότι το πρόγραμμά του θα αυξήσει το ΑΕΠ, θα μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, θα ενισχύσει τη μικρομεσαία παραγωγικότητα, θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις (σ.σ.: τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε το 2017 με το νόμο Αχτσιόγλου), θα αυξήσει τους μισθούς, θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, θα κάνει δικαιότερη τη φορολογία (σ.σ.: παρά το γεγονός ότι σήμερα τάσσεται κατά της μείωσης των φόρων για τους μικρομεσαίους), θα μειώσει τις ανισότητες, θα εξαλείψει την ανασφάλεια, θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή (σ.σ.: αν και τάσσεται ακόμα υπέρ της συνέχισης της παραγωγής λιγνίτη και αντιδρά σε κάθε απόφαση υπέρ της πράσινης ενέργειας) κ.λπ.

Τα συνθήματα της εκδήλωσης θα είναι «Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί», «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», «Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου», «Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα», «Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου».

Από τις επιλεκτικές διαρροές της Κουμουνδούρου προκύπτει ότι ανάμεσα στις προτάσεις θα είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες και νοικοκυριά για αυτοκατανάλωση, χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για επενδύσεις καινοτομίας, πρόταση για συνέχιση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων στο καθεστώς της τηλεργασίας, οικογενειακός γιατρός, 380 Τοπικές Μονάδες Υγείας, πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, κοινωνικά προγράμματα δήμων ή άλλων φορέων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και για δημόσια κτίρια, πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό, πρόγραμμα πράσινης μετάβασης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση, ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές, δημιουργία δικτύου οικιστικών μονάδων για χαμηλά εισοδήματα, δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης, με αξιοποίηση και του δημόσιου κτιριακού αποθέματος, χρηματοδοτικά κίνητρα για την αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία κ.λπ.

Εν αναμονή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μία πρώτη ανάγνωση των πληροφοριών που η Κουμουνδούρου επέλεξε να δώσει προς τα έξω πριν από την αποψινή εκδήλωση δείχνει ότι πολλά από αυτά που αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας και να εξειδικευτούν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει είτε ήδη γίνονται είτε έχουν ήδη εξαγγελθεί στην πρόταση που αναλυτικά έχει στείλει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λέγεται ότι έχει ήδη γίνει αντικείμενο πολύ θετικών σχολίων.

Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες θα είναι οι… εκπλήξεις για τις οποίες μιλά από χθες η Κουμουνδούρου. Είναι ωστόσο σαφές ότι με διαφαινόμενη την ύφεση της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαμορφώσει μία ατζέντα που θα τον διαφοροποιεί αισθητά και αδιαμφισβήτητα από αυτήν που υλοποιεί και έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κερδίζοντας μέχρι στιγμής τη μάχη των μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα «καπελώνει» την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το πράσινο παραγωγικό μοντέλο που ήδη έχει εξαγγείλει η κ. Γεννηματά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τι είπε ο Τσίπρας για τα τρία χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με αυτά που λέει, και πάλι τα γκάλοπ θα… καταγγέλλει

Kon

Το… κοράνι της Αριστεράς

Kon

Και τα… δέντρα!

Kon

Ο καλύτερος διαχειριστής παγκοσμίως για το 2015

Kon

ΝΔ: Aνάμεσα στα τόσα ψέματα στα οποία μας έχει συνηθίσει ο κ.Τσίπρας, του ξέφυγε και μια αλήθεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Δεν περιμένω πολλά από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ασ’ τους μωρέ…

Kon

Ο Τσίπρας πήγε για καυγά στη Βουλή αλλά δεν του … πέρασε – Τι έγινε με τον Τασούλα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom