ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Άνοιγμα λογαριασμών για τα 3 εκατ. ευρώ στο «ΣΥΡΙΖΑ TV»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να περάσει το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, καθώς ο δικηγόρος του χθες ενημέρωσε πως η υγεία του βαίνει καλώς και επιθυμεί αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας που βρίσκεται να προσέλθει για να καταθέσει.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε μετά από αίτημα του εισηγητή της Ν.Δ., Θάνου Πλεύρη, να αποστείλει επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσει εάν έγινε έλεγχος νομιμότητας στο έμβασμα των 3 εκατ. ευρώ από τη CCC προς τον Χρήστο Καλογρίτσα για την εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, καθώς και να γίνει άνοιγμα των λογαριασμών CCC – Καλογρίτσα.

Το αίτημα αυτό του Θάνου Πλεύρη έγινε ομόφωνα αποδεκτό από την επιτροπή και είναι «κομβικό» καθώς ο ελεγχόμενος από την επιτροπή πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει πως είχε γίνει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος νομιμότητας όλων των εγγυητικών που είχαν κατατεθεί από τους υποψηφίους στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας και ένας εξ αυτών τότε είχε αποκλειστεί.

Η επιστολή – αίτημα του εισηγητή της Ν.Δ., Θάνου Πλέυρη, προς την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι «την 29.08.16 εξεδόθη από την Attica Bank εγγυητική επιστολή με αριθμ. LD/069/050/183544-183545 ποσού 3.000.000 ευρώ για λογαριασμό της εταιρίας με την επωνυμία “Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Α.Ε.” για συμμετοχή στο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών. Το ποσό το συγκεκριμένο κατέληξε στο λογαριασμό τής ανωτέρω εταιρίας μέσω τρίτης εταιρίας από έμβασμα που έγινε από το εξωτερικό. Αιτούμαστε:

  1. Οπως πληροφορηθούμε εάν το συγκεκριμένο έμβασμα ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητα της προέλευσής του και τη διαδρομή του, καθώς και οι λογαριασμοί που αφορούν στη συγκεκριμένη συναλλαγή και ποια η τύχη του ελέγχου.
  2. Οπως πληροφορηθούμε για την ακριβή διαδρομή του ποσού και τους λογαριασμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα όσα έχουν κατατεθεί από μάρτυρες ενόρκως στην επιτροπή μας για τη συγκεκριμένη διαδρομή του εμβάσματος.
  3. Όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ελέγξετε το σύνολο των λογαριασμών που χρησιμοποιηθήκαν για το συγκεκριμένο ποσό και μας ενημερώσετε προς τούτο. Παρακαλούμε για την άμεση απάντησή σας».

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, που αναμένεται να μπορεί να προσέλθει για να καταθέσει ο βασικός μάρτυρας Χρήστος Καλογρίτσας, καθώς θα έχει εξέλθει της καραντίνας που έχει τεθεί εξαιτίας επαφής με κρούσμα Covid, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει αύριο Πέμπτη -και αν χρειαστεί και την Παρασκευή- στην εξέταση του διευθυντή του λογιστηρίου της CCC, Αντώνη Λιανού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, Χρήστο Κελέτση, σε περίπτωση νέου κωλύματος του Χρήστου Καλογρίτσα, ο κατάλογος μαρτύρων είναι ανοικτός και μπορεί να κληθεί άλλος μάρτυρας, που μπορεί να είναι και ο υιός του Καλογρίτσα. Ερωτηθείς από κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της επιτροπής πάντως ανέφερε πως είμαστε μέσα στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί των εργασιών της Προανακριτικής.

Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παρέλκυση της διαδικασίας. Σε καλλιέργεια εντυπώσεων επιδόθηκε για μια ακόμα φορά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, με αφορμή τις αναβολές κατάθεσης που έχει ζητήσει ο Χρήστος Καλογρίτσας, λέγοντας πως οι βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης είναι οι Καλογρίτσας Χρήστος & υιός, κάνοντας λόγο για «θεσμικό διασυρμό», «λιπομαρτυρία» και «καταχρηστική επίκληση της πανδημίας του κορονοϊού από το μάρτυρα». Ανακαλύπτοντας μάλιστα μέχρι και «συμπαιγνία του ΕΟΔΥ»!

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, θέλοντας να κλείσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, αποφάνθηκε πως «δεν υπάρχουν άλλοι βασικοί μάρτυρες πλην των Χρήστο και Ιωάννη Καλογρίτσα! Μάλιστα απέδωσε στη Ν.Δ. ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας, που τον αποκάλεσε «μάρτυρα του στέμματος», δεν καταθέτει «για λόγους που μόνο εσείς (εν. τη Ν.Δ.) και ο ίδιος γνωρίζουν και όλοι εμείς οι άλλοι -και μαζί με μας το πανελλήνιο- μπορούμε να φανταστούμε, και καλείτε να καταθέσουν τρίτοι, άσχετοι, μάρτυρες “εξ ακοής”». Και κατέληξε: «Πλέον δεν έχουμε χρεία μαρτύρων […] Καλέστε τον Καλογρίτσα, δεν έχει κανένα νόημα να καταθέσει άλλος μάρτυρας πριν από αυτόν».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα στοιχεία-φωτιά για Παππά και ΣΥΡΙΖΑ Channel κατέθεσε ο Καλογρίτσας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς

Kon

Προανακριτική – Πηγές ΝΔ: Αντί των απαντήσεων ο κ. Παππάς επέλεξε την ένοχη σιωπή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική – Υπόμνημα Παππά: Σπίτι το «white house», αυτοκίνητο το «white porcsha», τσιμουδιά για τα «λεβέντη μου», «καμάρι μου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική: Αυτό είναι το υπόμνημα Παππά – Τι αναφέρει για «white house» και «white porcsha»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική: Διπλά εκτεθειμένος ο Τσίπρας σε ενδεχόμενη παραπομπή Παππά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τον Καλογρίτσα πότε θα τον μηνύσει ο Παππάς;

Kon

Προανακριτική – Νίκος Παππάς: Στις 9 Ιουνίου καταθέτει από μακριά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel – Η αντίδραση των κομμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στην Προανακριτική το πόρισμα της ΤτΕ για τα 3 εκατ. του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» – Πώς καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί Παππά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom