ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατηγορεί τη κυβέρνηση για ελλιπή εμβολιασμό στα νησιά χωρίς να ξέρει πληθυσμούς και ποσοστά

ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, και στον ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να το επιβεβαιώνουν καθημερινά.

Αυτή τη φορά, σχολιάζοντας την πρωθυπουργική δήλωση για εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, δεν είπαν «ξεστοκάρουν Johnson & Johnson» όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας όταν άνοιξε η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν με AstraZeneca οι συμπολίτες μας από 30 έως 39.

Δεν τόλμησαν καν να διαφωνήσουν με την πρωτοβουλία, καθώς πριν από το άνοιγμα του τουρισμού είναι και θεωρείται επιβεβλημένη. Ωστόσο, σε κοινή τους δήλωση ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Τηλέμαχος Σαντορινιός, η πρώην υπουργός Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου και ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, που διευθύνουν και τους αντίστοιχους τομείς του κόμματος, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για «ανευθυνότητα και ανεμελιά», εξηγώντας ότι, «όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα πανελλαδικά στοιχεία, και ειδικά των νησιών, η Ελλάδα και οι νησιωτικοί προορισμοί κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις εμβολιασμού». Χρησιμοποίησαν μάλιστα τρία παραδείγματα νησιών, τη Ρόδο, τη Μύκονο και την Κέρκυρα, για να στοιχειοθετήσουν τον ισχυρισμό τους.

Η αλήθεια

Τα επίσημα στοιχεία άλλα δείχνουν. Τα νησιά, ιδίως τα μικρά νησιά, είναι όντως στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Οχι επειδή έχουν μικρό ποσοστό εμβολιασμού, αλλά επειδή έχουν λιγότερους κατοίκους από άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και, βεβαίως, από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ετσι λοιπόν βλέπουμε ότι π.χ. στη Ρόδο με πληθυσμό 115.490 μόνιμους κατοίκους οι εμβολιασμένοι είναι 27.643 χιλιάδες, που σημαίνει ότι έχει εμβολιαστεί με την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση το 23,9%. Αντιστοίχως στην Κέρκυρα έχει εμβολιαστεί το 34,4% (από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα) με 35.994 εμβολιασμένους σε πληθυσμό 104.371 μόνιμων κατοίκων και στη Μύκονο το 26,5% με 2.686 εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Σε ένα άλλο, μεγάλο ελληνικό νησί που δεν συμπεριέλαβε στα παραδείγματά του ο ΣΥΡΙΖΑ, στη Λέσβο, για παράδειγμα, ο εμβολιασμός έχει φτάσει στο 22,2% με 25.537 εμβολιασμένους.

Στην Αττική, για παράδειγμα, που είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας έχουν φτάσει τους 1.404.399, σε σύνολο μόνιμων κατοίκων τα 3.828.000, ήτοι 36,6%.

Δηλαδή, ένα νησί με 10.135 κατοίκους όπως η Μύκονος και σε μία εβδομάδα να εμβολιαζόταν το 100% των μόνιμων κατοίκων της, πάλι στο τέλος των θέσεων του πίνακα του εμβολιασμού θα ήταν.

Ολα αυτά δεν αναιρούν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση του εμβολιασμού στα νησιά, τα οποία θα δεχθούν και το μεγάλο βάρος των τουριστών, με το άνοιγμα κιόλας, σύμφωνα με τις κρατήσεις που υπάρχουν.

Επιχαίρει…

Προκαλεί επίσης τουλάχιστον θλίψη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν επιχαίρει επειδή οι Βρετανοί κατέταξαν τη χώρα μας στην πορτοκαλί ζώνη, εν όψει καλοκαιριού. «Επρεπε να φτάσουμε στο σημείο να τεθούμε στο πορτοκαλί επίπεδο στη βρετανική κατάταξη τουριστικών προορισμών και να εκδοθεί για τη χώρα μας ειδική ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ, για να αντιληφθεί ο “ανέμελος” πρωθυπουργός ότι πρέπει να ενταθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας», αναφέρουν, χωρίς να έχουν γνώση ούτε των στοιχείων που αφορούν στη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι 10η στον πίνακα του ποσοστού των εμβολιασμένων με 11% σε σύνολο των 27 της Ε.Ε., ενώ είναι 10η και στους καθημερινούς εμβολιασμούς (επίσημα στοιχεία 7 Μαΐου).

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως εξής:

«Δυστυχώς, η ανευθυνότητα και η ανεμελιά του κ. Μητσοτάκη έχουν στοιχίσει ήδη στη φήμη της χώρας μας, αφού, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα πανελλαδικά στοιχεία, και ειδικά των νησιών, η Ελλάδα και οι νησιωτικοί προορισμοί κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις εμβολιασμού. Οι δημόσιες ανακοινώσεις είναι κενό γράμμα αν δεν ακολουθούνται από στοχευμένες πολιτικές. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι της Καλύμνου, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, καλούνται να μεταβούν στη Ρόδο για να εμβολιαστούν, ενώ τα μεγάλα τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, είναι τα τελευταία σε ποσοστά εμβολιασμού των κατοίκων και η ανεύρεση ραντεβού, μέσω της πλατφόρμας, αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Τέλος, η εξαίρεση της Κρήτης από τα όσα σήμερα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στο άνοιγμα του τουρισμού του νησιού και επομένως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων, ανεξαιρέτως ηλικίας, όσων απασχολούνται στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, αυτή τη φορά, να περάσει από τις επικοινωνιακές ανακοινώσεις στην πράξη, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο εμβολιασμός στα νησιά. Η δημόσια υγεία και η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών δεν μπορεί να στηρίζεται στην επικοινωνία».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Alco: Στις 12,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για υπουργούς, εργασιακό, κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «κοπάνα» και η αξιολόγηση

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Ονειρεύονται πρόωρες εκλογές, αλλά ξυπνάνε… με εφιάλτες!

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Τσίπρας τους το ξεκόψε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κριτική στον Πολάκη σημαίνει κριτική σε μένα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η καταστροφή του… Δράμαλη, εν έτει 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η κλεψύδρα της κάλπης και το άλμα προς τα εμπρός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αρχισαν τα «όργανα» για τον ανεμβολίαστο Πολάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι κραυγές, το βέρτιγκο και το σχέδιο

Kon

Ο «αρνητής Πολάκης» προκαλεί μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom