Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την άνοιξη ολοκληρώνονται στην Μόρια τα έργα για τον… περασμένο χειμώνα

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τότε δηλαδή που θα μπαίνει η άνοιξη, θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στον καταυλισμό της Μόριας που θα έπρεπε να έχουν γίνει για να μην προκύψουν προβλήματα από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες…

Χρειάστηκε να υπάρξουν πέντε θάνατοι μέσα στη Μόρια από την αρχή του χειμώνα και να διασυρθεί η Ελλάδα παγκοσμίως με τα εκατοντάδες αντίσκηνα θαμμένα στον πάγο μετά τις γιορτές για να πάρει μπρος ένα περίπλοκο σύστημα, να ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα και να αρχίσει σταδιακά να αλλάζει η εικόνα του «κολαστηρίου».

Οπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το σύνολο των σκηνών στη βόρεια και τη δυτική πλευρά του καταυλισμού -τον επονομάζόμενο στη γλώσσα του καταυλισμού “Γολγοθά”- απομακρύνθηκε από εργάτες που όλη μέρα τις μάζευαν μαζί με τους τόνους σκουπιδιών που σκέπαζαν τα πάντα».

Στο πλέον βορειοδυτικό τμήμα, δηλαδή το χώρο που έγινε γνωστός με τις εικόνες των σκηνών θαμμένες στο χιόνι, ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τμήματος του καταυλισμού από δανέζικα «life shelters» (καταφύγια), κατασκευές δηλαδή θερμαινόμενες που στήθηκαν σε χρόνο- ρεκόρ, σε πέντε όλες κι όλες μέρες, από την οργάνωση International Rescue Committee (IRC), και θα στεγάσει άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους και ζούσαν στις σκηνές.

Ακολουθεί το τμήμα στο δυτικό κατηφορικό άκρο του καταυλισμού. «Εδώ», λέει στο ΑΠΕ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή, «θα τοποθετηθούν διώροφοι οικίσκοι. Σε τέσσερις βδομάδες από σήμερα, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο καταυλισμός της Μόριας θα είναι αυτός που έπρεπε να είναι», σημειώνει η κ. Καραγγελή. Υπενθυμίζεται ότι η νηπιαγωγός Α. Καραγγελή πριν χρισθεί από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα διευθύντρια, ήταν συνεργάτιδά στο γραφείο του ενώ τον περασμένο χειμώνα είχε την κεντρική ευθύνη για τη λειτουργία της Μόριας.

Επέκταση

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χθες και ένα έργο επέκτασης της Μόριας σε διπλανό ελαιώνα που είχε ενοικιασθεί από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί. Εκεί τοποθετούνται θερμαινόμενες σκηνές ώστε να μεταφερθούν σε αυτές όσοι συνεχίζουν να μένουν σε ακατάλληλα αντίσκηνα.

Στο ερώτημα γιατί όλα αυτά τα έργα δεν είχαν ξεκινήσει εγκαίρως ώστε να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, η απάντηση δεν έχει ακουστεί πέρα από τις κατηγορίες που αντάλλαξαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πάντως, τα έργα εκτελούνται με τη συνεργασία των δύο αλληλοκατηγορούμενων…

Ανακοίνωση – κόλαφος

Τα «εξ αμάξης» για την ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών περιλαμβάνονται σε χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία στέλνει ερευνητές της για να καταγράψουν τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά ή παραμένουν παγιδευμένοι στην ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το έντονο κρύο εξαιτίας της τραγικής έλλειψης κατάλληλων υποδομών», λέει η Μόνικα Κόστα, ερευνήτρια της οργάνωσης για θέματα Μετανάστευσης, μιλώντας για «απάνθρωπη κατάσταση» που είναι συνέπεια της πίεσης που έχουν ασκήσει η Ε.Ε. και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς να εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους ως προς τη μετεγκατάσταση, αλλά «απορρέει και από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία παγιδεύει τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά με σκοπό να παραμείνουν επιλέξιμοι για να επιστραφούν στην Τουρκία».

«Με την επίρριψη των ευθυνών στους άλλους και χωρίς την ανάληψη πρωτοβουλιών δεν λύνονται τα προβλήματα. Μόνο ως εγκληματική αμέλεια μπορεί να εκληφθούν η έλλειψη προετοιμασίας για το χειμώνα και η υποστελέχωση των υπηρεσιών στους καταυλισμούς προσφύγων, με αποτέλεσμα την αδυναμία εντοπισμού ευάλωτων περιπτώσεων αλλά και την πλημμελή έως και ανύπαρκτη φροντίδα ακόμη και όταν αυτές εντοπίζονται», επισημαίνουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, στην οποία, πάντως, συμμετέχουν.

Άρης Χατζηγεωργίου 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Χρέος η αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Να αποδοθούν οι ευθύνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ωρες μάχης

Η διπλή δοκιμασία από πυρκαγιές και κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ψηφιοποίηση του συστήματοςYγείας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δράση κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι (αν)ήσυχες ημέρες του Αυγούστου

Να προστατεύσουμε τον τουρισμό