ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία για το νέο γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία για το νέο γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge, η συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, η Πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Δάφνη Καϊτελίδου, η Διευθύντρια Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας του Π.Ο.Υ., Natasha Azzopardi-Muskat, η Επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα Marianna Trias και οι Ανώτεροι Σύμβουλοι του Π.Ο.Υ. Joao Breda και Παύλος Θεοδωράκης.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο Γραφείο είναι το πρώτο στην ιστορία του Π.Ο.Υ., παγκοσμίως, που έχει ως αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ελληνική Κυβέρνηση αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια, για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

«Η Κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύουν έμπρακτα στο υγειονομικό δυναμικό της Ελλάδας, από το οποίο κυρίως εξαρτάται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Μόνο με επαγγελματίες υγείας υψηλής ποιότητας, μπορούμε να έχουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Ανοίγουμε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Επενδύουμε στη Δημόσια Υγεία, γιατί αυτή η επένδυση αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο. Αυτό της αξίας της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό Κέντρο Αριστείας» τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ., τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και για εκατομμύρια ανθρώπους που θα αποκομίζουν οφέλη για πολλά χρόνια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ούτε ο χρόνος, ούτε το γεγονός ότι το έργο φιλοξενείται στην Ελλάδα και υιοθετείται από αυτή, είναι κάτι τυχαίο.

«Η Ελλάδα πρόσφατα πρωτοστάτησε σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της Υγείας, απαγορεύοντας το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και διαθέτοντας σημαντική εμπειρία στη Μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας. Ίδρυσε έναν Εθνικό Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, ενώ έχει επιδείξει κι εξακολουθεί να επιδεικνύει ισχυρή αντοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταπόκρισής της στην COVID-19» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Kluge.

Ακολουθούν οι ομιλίες των κ.κ. Κικίλια και Kluge.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στις 10 Ιουλίου 2019, οι πρώτες τρεις λέξεις που είπα ως νέος τότε Υπουργός Υγείας ήταν οι εξής: Πρώτα ο Ασθενής.

Σήμερα 15 Απριλίου, τρεις ημέρες πριν την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών, είμαστε εδώ μαζί με τον φίλο της Ελλάδας Περιφερειακό Διευθυντή Dr Hans Kluge να ιδρύσουμε το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης με αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Θέλω επί της αρχής να ευχαριστήσω τον Dr Kluge, τους ειδικούς του συμβούλους κ. Παύλο Θεοδωράκη και κ. Joao Breda και όλη την ομάδα του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, καθώς και το Γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα με επικεφαλής της κα Μarianna Trias, για την γόνιμη συνεργασία, την διαρκή επικοινωνία και το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα, με την ίδρυση του νέου αυτού γραφείου.

Να συγχαρώ και τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας που έχουν εργαστεί, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, άοκνα από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ο Dr Kluge με επισκέφτηκε πάλι εδώ στο γραφείο μου, για να συζητήσουμε την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας παγκόσμιας εμβέλειας.

Προφανώς Hans, τότε, εκείνο τον Δεκέμβριο, κανείς μας δεν περίμενε, πως λίγες μέρες αργότερα θα ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, η οποία ακόμα και σήμερα συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη.

Το γραφείο όμως αυτό δεν είναι απλά ένας χώρος. Δεν αποτελεί ακόμα μια θεσμική δομή. Είναι το νέο γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα και είναι για όλη την Ευρώπη. Είναι το πρώτο στην ιστορία του Π.Ο.Υ γραφείο που ασχολείται με το ζήτημα της Ποιότητας της Φροντίδας και της Ασφάλειας των Ασθενών. Παγκοσμίως.

Αυτό το ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας θα παρέχει τις υπηρεσίες του, φυσικά και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, καθώς και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ελληνική Κυβέρνηση, αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια, για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. (Ψηφιακός Μετασχηματισμός, ΠΦΥ, ψυχική υγεία, ΣΔΙΤ, ποιότητα υπηρεσιών υγείας).

Η χώρα αποκτά έναν τεχνικό σύμβουλο για το νέο Ε.Σ.Υ. του 21ου αιώνα με υψηλό κύρος και παγκόσμια σφραγίδα.

Και τα κριτήρια που ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε ήταν τα εξής:

  • Πρώτον, η πολιτική βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Υγείας να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μεγάλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της παροχής των υπηρεσιών υγείας. Όπως, για παράδειγμα, η υλοποίηση και εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα, έπειτα από 10 και πλέον χρόνια της αρχικής εξαγγελίας του. Μια εμβληματική μεταρρύθμιση που βελτίωσε την καθημερινότητά μας, προάγοντας την Δημόσια Υγεία και προστατεύοντας την Ασφάλεια των Ασθενών.
  • Δεύτερον, η σημαντική γνώση και εμπειρία που απέκτησε η Ελλάδα στον τομέα της ποιότητας της φροντίδας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών, με τη νομοθέτηση και την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).
  • Τρίτον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας που μπορούν να προστατεύσουν την υγεία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, στοιχείο το οποίο δεν έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό των μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας. Η Ελλάδα με το υψηλό προσδόκιμο ζωής και τη μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό παράδειγμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη.
  • Και βέβαια, η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις πρωτοφανείς υγειονομικές προκλήσεις της πανδημίας.

Ανοίγουμε λοιπόν ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Και το ανοίγουμε τώρα, που η πανδημία του κορονοϊού, αυτή η πρωτοφανής κρίση Δημόσιας Υγείας, μας δίδαξε τρία πράγματα.

Πρώτον, ότι «η Υγεία είναι πάνω από όλα».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Ξεπερνάμε σήμερα τους 1 εκατ. πλήρως εμβολιασμένους

Ανδρέας Ντίνης

Ευχές και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους υγειονομικούς από τον Κικίλια

Evanthia Karra

Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας

Μιχάλης Μάρδας

Βόλτα με τον γιο τους η Τζένη Μπαλατσινού και ο Βασίλης Κικίλιας [εικόνες]

Μιχάλης Μάρδας

Κικίλιας: Ως τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί

Μιχάλης Μάρδας

Η ΟΝΝΕΔ απαντά με βίντεο στον Τσίπρα για το «ξεστοκάρισμα»

Μιχάλης Μάρδας

Οργή Κικίλια για το «ξεστοκάρουμε» Τσίπρα: Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Μιχάλης Μάρδας

Κικίλιας-Θεμιστοκλέους σε Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα – «Η νησιωτικότητα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα»

Evanthia Karra

Μητσοτάκης-Κλούγκε: Το νέο γραφείο του ΠΟΥ θα αναδείξει την Ελλάδα ως διαμορφωτή πολιτικών υγείας

Ανδρέας Ντίνης