ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άναψαν φωτιές σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ οι επισκέψεις του Κινέζου υπουργού

Επίσκεψη Κινέζου υπουργού

Newsroom eleftherostypos.gr

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στον δυτικό κόσμο -και ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ- η πολύ πρόσφατη επίσκεψη (εν στολή μάλιστα) του υπουργού Αμυνας της Κίνας και μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κ.Κ., Γουέι Φένγκε, στην Ελλάδα, καθώς και σε Σερβία, Σκόπια και Ουγγαρία, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ο ΥΠΕΞ της Κίνας επισκέφθηκε το Ιράν και την Τουρκία (όπου έγινε δεκτός από τον Ερντογάν).

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Στην Αθήνα, ο Κινέζος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ τον δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκαλώντας ευρύτερα σχόλια, καθώς και πολλές συζητήσεις σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, αλλά και σε συμμαχικά στρατηγεία (Βρυξέλλες – Νάπολη).

Ο Κινέζος επίσημος επισκέφθηκε τέσσερα κράτη ενός κάθετου ευρωπαϊκού άξονα, με τη Σερβία, η οποία, παρά τις επαφές με τη Δύση, διατηρεί στενές πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο (αμφότερες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου), την Ουγγαρία του Ορμπαν, που είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ αλλά με μια «περίεργη» συμπεριφορά της κυβέρνησης σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και σχέσεις με τη Μόσχα, τα Σκόπια/Βόρεια Μακεδονία που εντάχθηκαν τελευταία στο ΝΑΤΟ, αλλά έχοντας διαχρονικές σχέσεις με την Κίνα (ειδικά επί εποχής Γκρούεφσκι, που τώρα ζει αυτοεξόριστος στη Βουδαπέστη) και με τη χώρα μας, όπου πέραν της παρουσίας και χρήσης του λιμανιού του Πειραιά, η Κίνα έχει αυξημένη κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Σημειώνω ότι ο Κινέζος υπουργός δεν μετέβη σε Αλβανία-Ρουμανία και Βουλγαρία γιατί οι συγκεκριμένες τρεις χώρες έχουν υποβαθμίσει αρκετά τις επαφές με το Πεκίνο.

Αδύναμοι κρίκοι

Πάντως, πέραν του λεγόμενου «Δρόμου του Μεταξιού», η παρουσία και οι δραστηριότητες της Κίνας έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια σε Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια, Κύπρο κ.λπ.

Η Ουγγαρία και τα Σκόπια έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ενώ στο παρελθόν διάφορα κινεζικά εμπορο- κατασκευαστικά συμφέροντα είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την κάθετη ζεύξη του Δούναβη μέσω Μοράβα με τον Αξιό/Θερμαϊκό.

Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά κινεζική στρατιωτική ανάλυση δύο συνταγματαρχών που διδάσκουν στις Σχολές Πολέμου (μέσα από 3 πολυσέλιδα βιβλία) υποστηρίζουν ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αδύναμοι κρίκοι είναι η Κύπρος και η Ελλάδα».

Η Κίνα έχει διαπιστευμένους ακολούθους Αμυνας και στρατιωτικο-ναυτικο-αεροπορικούς ακολούθους σε όλα τα κράτη των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ενώ διεξάγει εκτεταμένη κατασκοπεία στα κράτη της περιοχής σε ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, εμπορικά, ναυτιλιακά, στρατιωτικά, εξοπλιστικά και κλιματολογικά.

Ύπουλη δραστηριότητά

Ιδιαίτερα παρακολουθεί με τη γνωστή ασιατική ύπουλη δραστηριότητά της την Ελλάδα, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Τουρκία και την Ιταλία.

Καταγράφει τις κινήσεις των νατοϊκών δυνάμεων, τις διασυμμαχικές ασκήσεις, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, και ο γ.γ./ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχουν θέσει την Κίνα ως δεύτερο, μετά τη Ρωσία, απειλητικό παράγοντα για την Ατλαντική Συμμαχία. Η Κίνα είχε -και έχει- παρεισφρήσει ακόμα και στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ UNFICYP στην Κύπρο.

Η Κίνα παρακολουθεί τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη, ενώ ανησυχεί έντονα με τις θέσεις του προέδρου Μπάιντεν για τη σύσταση κάποιου «ασιατικού ΝΑΤΟ» και έχει επισημάνει ότι όλο και πιο πολλά πολεμικά της σκάφη θα διέρχονται από τα στενά του Σουέζ προς τη Μεσόγειο.

Στη διάθεση του υπογράφοντος υπάρχει μελέτη του ανωτάτου διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων σε Ασία-Ειρηνικό, που περιγράφει εκτενώς τη διείσδυση των Κινέζων σε ευρωπαϊκές χώρες (Ιανουάριος 2021/68 σελίδες).

Αναθεωρητική ατζέντα

Το Πεκίνο σε ορισμένα θέματα συνεργάζεται με τη Μόσχα, αφού και οι δύο πρωτεύουσες έχουν αναθεωρητική ατζέντα, ενώ η Κίνα δεν εκτιμούσε και ούτε βλέπει θετικά την παρουσία του ΝΑΤΟ/Resolute Support στο Αφγανιστάν, τη συνεργασία των Αμερικανών με την Ινδία, ως και το άνοιγμα διπλωματικών σχέσεων και άλλων επαφών της Δύσης με τα κράτη των Ιμαλαΐων, όπως του Νεπάλ και του Μπουτάν, και ασφαλώς τη δυτική επικριτική θέση στο ζήτημα του Θιβέτ.

Η επιστροφή της Μ. Βρετανίας σε περιοχές ανατολικά του Σουέζ (μετά το Brexit), οι σχέσεις των δυτικών κρατών με τα κράτη-μέλη της ASEAN (ειδικά με το Βιετνάμ, την Ινδονησία κ.ά.), οι πολύ σημαντικές -και με τη συμμετοχή 30 και πλέον κρατών (από όλες τις ηπείρους)- αεροναυτικές ασκήσεις RIMPAC (κάθε δύο χρόνια) στον Ειρηνικό, συν η αστάθεια που επικρατεί στη νότια Σινική Θάλασσα, όπου οι Κινέζοι «ψαρεύουν σε αχαρτογράφητα νερά» και περιθωριοποιούν τις εθνικές θέσεις έξι κρατών της περιοχής, αυξάνουν επικίνδυνα την ένταση με τη Δύση και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι.

Ανιχνεύει προθέσεις

Συμπερασματικά, η παρουσία του Κινέζου υπουργού Αμυνας στην Ελλάδα και σε γειτονικά κράτη στοχεύει στο να ανιχνεύσει προθέσεις για την προώθηση των στρατιωτικών συμφερόντων στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και σε πιθανή χρήση σερβικού εδάφους για περαιτέρω διείσδυση.

Οπως η Μόσχα εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί μία βάση κοντά στη Νις της Νότιας Σερβίας για κατασκοπευτικές και άλλες «ανθρωπιστικές» ενέργειες, αποστολές και κινήσεις στα Βαλκάνια, κάτι παρεμφερές επιδιώκει και η Κίνα.

Η τελευταία προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να έχει στη διάθεσή της μικρές «βάσεις» intelligence, όπως έχει εγκαταστήσει στο Κέρας της Αφρικής, στη Μιανμάρ, στο Νότιο Πακιστάν κ.α. Επιπλέον, η ανάπτυξη του πολεμικού της στόλου θα πρέπει να μας προβληματίσει ανάλογα. Και ασφαλώς να μη λησμονούμε τις ύπουλες κινήσεις της COSCO, όπου κυριαρχούν και πολλές άλλες «παράμετροι» πέραν των καθαρά ναυτιλιακών και εμπορικών.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στίβος – ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον: Έγινε η έκτη ταχύτερη γυναίκα στην ιστορία!

Tinad

Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Σαν Φρανσίσκο [εικόνες]

Tinad

Τραμπ: Επανέρχεται και αυτοπαρουσιάζεται ως ο «ισχυρός άνδρας» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Tinad

Φρίκη στο Λος Άντζελες: Τρία παιδιά μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου – Συνελήφθη η μητέρα τους

Tinad

Οι προτάσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Tinad

ΗΠΑ: Πρώην παίκτης του NFL δολοφόνησε πέντε άτομα και αυτοκτόνησε

Ανδρέας Ντίνης

ΗΠΑ: Άδικη θεωρεί την αποζημίωση των 750.000 δολαρίων άνδρας που κρίθηκε αθώος μετά από 44 χρόνια στη φυλακή

Μαρίνα Μπενέκου

Ένοπλη επίθεση με 5 θύματα στην Ν. Καρολίνα των ΗΠΑ- Ανάμεσά τους και 2 παιδιά

Μαρίνα Μπενέκου

Forbes: Ποια πόλη «συγκέντρωσε» τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, κατά το περασμένο έτος

Μαρίνα Μπενέκου