Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα παρουσιάζει σήμερα ο Μητσοτάκης

Διάγγελμα Μητσοτάκη

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με την πεποίθηση ότι η χώρα διανύει τις τελευταίες, πολύ δύσκολες εβδομάδες της πανδημίας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στην κατεύθυνση της επόμενης ημέρας στην οικονομία.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «γέφυρα προς τη μετά Covid εποχή», παρουσιάζεται σήμερα το πρωί σε ειδική εκδήλωση, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, ενώ η αναλυτική παρουσίαση θα γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Μιχάλη Αργυρού, και τον διοικητή της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζιούφα.

Το εθνικό σχέδιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισ. για έργα και μεταρρυθμίσεις την επόμενη εξαετία, συνιστά ένα βασικό εργαλείο στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφωθούν η χώρα και η δομή της οικονομίας.

Πρώτος σημαντικός σταθμός στο πεδίο της οικονομίας θα αποτελέσει πάντως ο τουρισμός, που σχεδιάζεται να επανεκκινήσει στα μέσα Μαΐου, και η προοπτική πλέον εφαρμογής και του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξάνει την αισιοδοξία για επίτευξη του στόχου για σημαντική αύξηση σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου -το οποίο εκφράζει βεβαιότητα ότι οι προοπτικές τής χώρας είναι εξαιρετικά ευοίωνες και αναμένει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με το τέλος της πανδημίας- βρίσκεται και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, που δεν φρέναραν πάντως ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν σαν στόχο να καθιστούν τη χώρα ολοένα και πιο ανταγωνιστική, προσελκύοντας ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις. Με τη μείωση των φόρων και τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα σε δείκτες που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει βέβαιος ότι η χώρα βρίσκεται ξανά στο χάρτη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η προστασία των οποίων αποτελεί βασική προτεραιότητα σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

«Οταν αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, η προτεραιότητα θα είναι όχι μόνο να διασφαλίσουμε τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουμε και νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα πληρώνονται καλά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν κρύβει ότι θεωρεί τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας το «κλειδί» για την επίτευξη ενός ακόμη σημαντικού στόχου που έχει αναδειχθεί μέσα από άλματα προόδου που έχουν συντελεστεί στη χώρα την περίοδο της πανδημίας, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός: την αξιοποίηση της θετικής διεθνούς εικόνας της χώρας για να ενθαρρυνθούν να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους Ελληνες που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης,

«Ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα είναι επειδή πιστεύουν ειλικρινά ότι έχουμε γυρίσει σελίδα και είμαστε στην αφετηρία ενός κύκλου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στο μετασχηματισμό τής χώρας», δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη εκδήλωση, ενθαρρύνοντας τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό να γίνουν τμήμα αυτού του νέου κεφαλαίου τής ελληνικής Ιστορίας.

Πεποίθηση, εξάλλου, του πρωθυπουργού είναι πως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στη μετά τον Covid εποχή σχετίζεται με το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως ο καθένας μπορεί να εργαστεί από οπουδήποτε και «η Ελλάδα προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον, εξαιρετική συνδεσιμότητα, φανταστική ποιότητα ζωής», όπως συνηθίζει να λέει.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ως προτεραιότητα και τη νέα γενιά, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες για εκείνη από την πανδημία. «Με ανησυχεί ιδιαίτερα η νεότερη γενιά. Εχω την αίσθηση πως κάποιες φορές αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως χαμένους αυτής της μνημειώδους αλλαγής που λαμβάνει χώρα», τόνισε προ ημερών μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά.

«Υποχρέωσή μας είναι, όταν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, να εστιάσουμε στους νέους και να διασφαλίσουμε πως η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς που οραματιζόμαστε αφορά και αυτούς. Πρόκειται για μια διαφορετική γενιά. Σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να μιλήσουμε τη δική τους γλώσσα και αυτό θα είναι μια σημαντική πρόκληση για εμάς, να κάνουμε την πολιτική και τις δημόσιες υπηρεσίες κάτι που αφορά τη νέα γενιά», ήταν το μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης για δημογραφικό: Συρρικνωνόμαστε – Αυτές είναι οι πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ισχύουν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ – Δίνουμε μάχη να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Λάμπρος Κατσαρός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom