Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κάνει ξανά φασαρία για την τηλεκπαίδευση στα σχολεία

ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Σε μείζονα πολιτική αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί η σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με την Cisco για την παροχή πλατφόρμας που υποστηρίζει την τηλεκπαίδευση στα σχολεία, ελέω πανδημίας, εδώ και ένα χρόνο.

Η δημοσιοποίησή της στην ιστοσελίδα του υπουργείου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιτίθεται σφόδρα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κάνοντας λόγο για σκάνδαλο και για «δώρο» από την πολιτική ηγεσία προς την εταιρία την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων 1,2 εκατ. μαθητών, και τη δεύτερη να απαντάει κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε ακραία επικοινωνιακή λασπολογία και παραγωγή fake news.

Μεταξύ των κατηγοριών που εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση, ξεχωρίζουν η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μέσω της σύνδεσής τους στην πλατφόρμα, αλλά και το γεγονός ότι μέχρι πρότινος δεν είχε αναφερθεί από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας οποιοδήποτε αντίτιμο προς την εταιρία για την παροχή της πλατφόρμας, αντιθέτως η πολιτική ηγεσία έκανε λόγο για μία δωρεά.

Οσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι υπό τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξασφάλισε ειδικό ενισχυμένο πλαίσιο ώστε να μην απαιτείται κατά τη σύνδεση με την πλατφόρμα δημιουργία λογαριασμού από τους χρήστες (σ.σ.: για τους μαθητές), ενώ για τους εκπαιδευτικούς η σύνδεση γινόταν μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και όχι από μέσω της Webex.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, εκτός από το αντίτιμο που θα καταβάλει στην εταιρία, της κάνει «δώρο» και τα δεδομένα (metadata) 1,2 εκατ. μαθητών, επιχείρημα στο οποίο η πολιτική ηγεσία υποστηρίζει ότι στη σύμβαση υπάρχουν ρήτρες που απαγορεύουν οποιαδήποτε χρήση προσωπικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα προωθητικές ή άλλες εμπορικές ενέργειες.

Στην παραπάνω κατηγορία αντέδρασε και η Cisco, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στην Cisco δεν χρησιμοποιούμε για εμπορικούς σκοπούς και δεν μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας σε τρίτα μέρη και δεν διεξάγουμε δραστηριότητες δημιουργίας προφίλ με τα δεδομένα αυτά».

Για τη δωρεάν χρήση της πλατφόρμας, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι στη σύμβαση προβλέπονται 1,9 εκατ. ευρώ για την έκδοση 154.000 αδειών, ποσό το οποίο θα καταβληθεί στο πλαίσιο του έργου «Σύζευξις ΙΙ» και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ως υπεργολαβία, με την παρεμβολή των ανάδοχων εταιριών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο στο παρελθόν είχε κάνει λόγο για δωρεάν χρήση της πλατφόρμας, αυτό όντως ίσχυσε για το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2021. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, αναφέρεται και στη σύμβαση για δωρεάν παραχώρηση της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex, χωρίς να πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για τις άδειες των εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας.

«Προφανώς δεν μπορούσε να είναι για πάντα δωρεάν η χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης», σημειώνει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας όμως ότι το αντίτιμο όντως προήλθε από το παραπάνω πρόγραμμα, χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον το Δημόσιο και πως οι συμβάσεις του εν λόγω προγράμματος υπεγράφησαν επί ΣΥΡΙΖΑ τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία υπερασπίζεται το αντίτιμο προς την εταιρία, αναφέρονται ότι το κόστος για κάθε άδεια εκπαιδευτικού δεν ξεπερνάει τα 14 ευρώ και αφορά έναν χρόνο.

«Αν ήταν στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, τα παιδιά μας θα ήταν στο σκοτάδι όλο τον καιρό της αναστολής λειτουργίας σχολείων.

Η αντιπολίτευση του ΟΧΙ σε όλα, του σκοταδισμού, των fake news και της αμάθειας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με την αντιπολίτευση να απαντάει ότι πρόκειται για μία υπόθεση που μόλις άνοιξε και πως έπεται και συνέχεια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΚΙΝ.ΑΛ. ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παγιδευμένος στο αδιέξοδο της εξεταστικής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon