ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπουγάς στον Ε.Τ.: Απαντάμε θεσμικά στις χυδαιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

«Η Ελλάδα επιδιώκει μια αμοιβαία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, ωστόσο απαιτείται συνεπής και καλόπιστη στάση από αμφότερα τα μέρη», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και βουλευτής Φωκίδας, Γιάννης Μπούγας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Αναφορικά με την «υπόθεση Λιγνάδη» και την πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να μην ταυτίζεται με όσους επιχειρούν να ρίξουν την πολιτική μας ζωή στον βούρκο και να ναρκοθετήσουν με χυδαιότητες τον πολιτικό διάλογο», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει «θεσμική απάντηση» ενισχύοντας «το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων» και τη «δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας και εμπιστοσύνης υπέρ του κάθε πολίτη». Ερωτηθείς για τη διαχείριση της πανδημίας, επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση του κορονοϊού γίνεται με υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στους ειδικούς επιστήμονες». 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

H Ελλάδα επιδιώκει μια αμοιβαία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, ωστόσο απαιτείται συνεπής και καλόπιστη στάση από αμφότερα τα μέρη. Η Ε.Ε. έχει, παράλληλα με την οικονομική, και σοβαρή γεωπολιτική ισχύ, την οποία πρέπει να επιδείξει εάν η εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι η προσδοκώμενη. Η απειλή επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας πρέπει, λοιπόν, να λειτουργήσει ουσιαστικά και όχι απλώς σε επίπεδο θεωρητικό και εντελώς ανώδυνο.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες προκλήσεις, δικαιολογημένα είμαστε αισιόδοξοι. Σταθήκαμε όρθιοι στον Εβρο, στα θαλάσσια σύνορά μας. Στην αυθαιρεσία και το θράσος αντιπαρατάσσουμε το δίκαιο και την αυτοπεποίθηση. Οι διεθνείς συμμαχίες μας όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά διευρύνθηκαν περαιτέρω, ενώ η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύθηκε.

Προσερχόμαστε, λοιπόν, στη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στην αλήθεια των επιχειρημάτων μας.

Ενα από τα «θύματα» της πανδημίας είναι η αγορά και συνολικά η κατάσταση της οικονομίας. Πώς στοχεύει η κυβέρνηση να στηρίξει όσους πλήττονται και να κλείσει τις ανοιχτές πληγές;

Εν μέσω της πρωτόγνωρης και δραματικής κατάστασης που διαμορφώνει η πανδημία, το μεταρρυθμιστικό μας έργο συνεχίζεται.

Τα συνολικά κεφάλαια, ύψους 32 δισ., μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, φιλοδοξούμε να συμβάλουν στον αληθινό μετασχηματισμό ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Βασικοί στόχοι, όπως τους έχει διακηρύξει ο πρωθυπουργός, είναι η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και η εστίαση στην απόκτηση προσόντων και δεξιοτήτων, η εκπαίδευση και η κατάρτιση.

Εχουν ήδη υιοθετηθεί σημαντικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και γενναία χρηματοδοτικά εργαλεία υπέρ όλων όσοι έχουν πληγεί – εργαζόμενων, αυτοαπασχολουμένων και επιχειρήσεων.

Θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτόν τον σκόπελο και θα επανέλθουμε δυναμικότερα και ταχύτερα σε αναπτυξιακή τροχιά, αμέσως μετά την περιπέτεια που βιώνουμε. 

Ο εμβολιασμός ξεκίνησε στη χώρα μας στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά πρωτοβουλίες για εξασφάλιση της πατέντας των εμβολίων, ενώ μιλά για αρρυθμίες και δυσλειτουργίες. Τι απαντάτε;

Για τη χώρα μας η έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιατί μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, η Ε.Ε. διαπραγματεύεται ως ενιαίο σύνολο την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού, έτσι ώστε η κατανομή τους να γίνεται πλήρως αναλογικά, με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Δεν υφίστανται, συνεπώς, διαχωρισμοί ανάμεσα σε μεγάλες ή πιο πλούσιες χώρες, από τη μια μεριά, και μικρές ή πιο φτωχές χώρες, από την άλλη.

Ετσι, η Ελλάδα εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς τον ρυθμό των εμβολιασμών, η δε αποτελεσματικότητα που έχει σημειώσει η στρατηγική της κυβέρνησης εκθειάζεται από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Πράγματι, το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά μέχρι τώρα χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα. Η ανταπόκριση των πολιτών είναι ευρύτατη και η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας βρίσκεται όλο πιο κοντά μας.

Η αντιμετώπιση του κορονοϊού γίνεται με υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στους ειδικούς επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης, για να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά και να μη χρειαστεί να πάρουμε μεταγενέστερα τυχόν σκληρότερα μέτρα. Η αλήθεια, που η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κρύψει, είναι ότι τα έχουμε πάει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, ασφαλώς, δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και πανηγυρισμών. Συνεχίζουμε τον κοινό αγώνα.

Αναλάβατε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλα τα μέτωπα -της πανδημίας, της οικονομίας, των εθνικών μας θεμάτων, της καθημερινότητας- όχι μόνο δεν μας κάμπτουν, αλλά αντίθετα μας δυναμώνουν και μας κινητοποιούν. Η ανάγκη άμεσων λύσεων στα προβλήματα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που τολμούμε.

Προσαρμοζόμενοι στις ιδιάζουσες συνθήκες λειτουργίας του Κοινοβουλίου υποστηρίζουμε με επάρκεια, σοβαρότητα και μεθοδικότητα το νομοθετικό έργο. Ταυτόχρονα, με τα μέσα που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία διατηρούμε την επαφή μας με τους πολίτες και εμπεδώνουμε την εμπιστοσύνη που μας περιβάλλουν, όπως αυτή καταγράφεται σταθερά, από την αρχή της διακυβέρνησής μας.

Το τελευταίο διάστημα το πανελλήνιο έχει σοκαριστεί από τις αποκαλύψεις σεξουαλικής κακοποίησης. Πώς μπορεί να οχυρωθεί ο πολίτης απέναντι σε έκνομες συμπεριφορές;

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδειξε και με την πρόσφατη εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο για ποιο λόγο τον εμπιστεύονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι Ελληνες πολίτες, ακόμη και όσοι δεν ψήφισαν Ν.Δ. Γιατί αντιλήφθηκε έγκαιρα τον κίνδυνο από την προσπάθεια των συνεργατών του κ. Τσίπρα, με τους οποίους ο τελευταίος απολύτως ταυτίστηκε ακόμη μία φορά, να ρίξουν την πολιτική μας ζωή στον βούρκο και να ναρκοθετήσουν με χυδαιότητες τον πολιτικό διάλογο, δίνοντας θεσμική απάντηση. Ανέδειξε, δηλαδή, το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στη Βουλή, ανακοινώνοντας πρωτοβουλίες με διπλό στόχο: Αφενός, σε σχέση με το παρελθόν και το παρόν, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων. Αλλά, κυρίως, με βλέμμα στο μέλλον, να αποτραπούν αντίστοιχα εγκλήματα, μέσω της δημιουργίας πλαισίου ασφάλειας και εμπιστοσύνης υπέρ του κάθε πολίτη.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL»: Η πρότασης της Ν.Δ για προκαταρκτική – Τα 8 στοιχεία της καυτής δικογραφίας για τον Ν. Παππά

Δημήτρης Ντόγκας

Μπουγάς για Folli Follie: Η ΝΔ με ευθύνη θα λάβει τις αποφάσεις της, στο πλαίσιο του Συντάγματος

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Ο Γιάννης Μπούγας νέος Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.

Tinad

Πρόεδρος προανακριτικής Novartis: Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις εγκλημάτων

Ανδρέας Ντίνης