ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων άμεσα και για όλα στον κρατικό μηχανισμό – Δυσαρέσκεια για το πινγκ πονγκ των ευθυνών

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση της κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης για αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, καθιστώντας σαφή και τη δική του ενόχληση για «το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους».

Μιλώντας χθες στην Κ.Ο. της Ν.Δ. αναφέρθηκε όμως και στην ενίσχυση των υποδομών και την υπογειοποίηση καλωδίων, επισημαίνοντας ότι έχει ληφθεί πρόνοια να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, «κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια, ενώ παράλληλα έστειλε και γενικότερο μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου.

Μείωση λογαριασμών

Κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και πρωτοβουλίες, οι οποίες ανακοινώθηκαν στη συνέχεια, για έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας όσων νοικοκυριών βίωσαν τις διακοπές ηλεκτροδότησης, με μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα όμως ανέδειξε το γεγονός ότι οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%, ενώ έδωσε σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος «σε όσους μας ασκούν σήμερα κριτική αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης».

Οπως είπε, εξάλλου, «πριν χτυπήσει αυτή η μεγάλη κακοκαιρία, είχε ήδη δρομολογηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ και από τη μητρική επιχείρηση, τη ΔΕΗ, ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας, γεγονός που σημαίνει ότι από το 2021 ο ΔΕΔΔΗΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις στα παραδοσιακά δίκτυα, προσθέτοντας και νέες ψηφιακές δυνατότητες που τόσο σημαντικές θα είναι για την επόμενη μέρα».

Μήνυμα

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε σχέση και με την ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών από υπηρεσίες και οργανισμούς.

«Τέτοιες κρίσιμες στιγμές, που η οργή του κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένη και μικρές λεπτομέρειες αποκτούν την ξεχωριστή τους σημασία, οι υπηρεσίες πρέπει να οργανώνουν ένα καλύτερο και φιλικότερο σύστημα επικοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι οργανισμοί πρέπει να μπορούν να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών και οι οργανισμοί οφείλουν -όπως πιστεύω ότι από ένα σημείο και πέρα έγινε- να ενημερώνουν, να καθοδηγούν και να συμπαραστέκονται στους πολίτες, να αποδεικνύουν δηλαδή ότι αυτοί οι οργανισμοί που διαχειρίζονται κρίσιμες δημόσιες υποδομές βρίσκονται τελικά στην υπηρεσία του πολίτη».

Περί ευθυνών

Ερωτηθείς, με αφορμή την ενόχληση του πρωθυπουργού για το «πινγκ πονγκ ευθυνών», εάν θα ζητηθεί η παραίτηση κάποιων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε πως «όταν γίνεται αυτός ο τιτάνιος αγώνας για να επισκευαστούν οι βλάβες και να σταματήσει η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, δεν μπορούμε να αναζητούμε ευθύνες» και πρόσθεσε: «Να τελειώσει η προσπάθεια, να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε και προς τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι πρώτη προτεραιότητα απέναντι σε αυτή την κακοκαιρία, που ήταν μία από τις σφοδρότερες των τελευταίων 40 ετών, ήταν «να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ». Ταυτόχρονα όμως να προχωρά και η διαδικασία του εμβολιασμού «που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος».

Υπεράνθρωπες προσπάθειες

Επισήμανε ότι το κράτος ανταποκρίθηκε συντονίζοντας τις δυνάμεις του, τόνισε ότι Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ενοπλες Δυνάμεις, κατέβαλαν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονταν μέχρι τότε στο πεδίο με εντολή ότι κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι, αλλά και τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν.

Ο πρωθυπουργός έστειλε κατά την εισήγησή του και νέο μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα, με αφορμή αιτήματα της αντιπολίτευσης για «πάγωμα» νομοσχεδίων λόγω της πανδημίας, ότι «η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».

Επιτάχυνση έργου

«Θα συνεχίσουμε να επιταχύνουμε το κυβερνητικό μας έργο και να αντιπαρερχόμαστε την κριτική μιας αντιπολίτευσης η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων, με τα έργα μας και όχι με τα λόγια μας. Εχουμε μία αντιπολίτευση η οποία περίπου μας ζητά να βάλουμε το Κοινοβούλιο σε καραντίνα. Το Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς, τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Η απάντησή μας είναι σαφής: Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ελληνοτουρκικά: Ποιο είναι το «Τσεσμέ» που βγάζουν παρανόμως οι Τούρκοι στο Αιγαίο και τι κρύβει η νέα πρoκλητική Navtex

Ανακοινώνεται σκληρό lockdown για άλλες τρεις περιοχές – Σε αναμονή και για την απόφαση για τη χρήση διπλής μάσκας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης στο ψηφιακό συνέδριο «Innovative Greeks»: Είμαστε μόνο στην αρχή μιας νέας ανοδικής τάσης

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης στο «Innovative Greeks»: Η Ελλάδα αλλάζει και προσφέρει κίνητρα για να επιστρέψουν εκείνοι που έφυγαν

Tinad

ΔΙΣ: Θετικά ανταποκρίθηκε ο Μητσοτάκης στο αίτημα για συμβολή στη μισθοδοσία του λαϊκού προσωπικού της Εκκλησίας

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης από το «Σωτηρία»: Πρέπει όλοι μας να να κάνουμε μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την έξαρση του ιού

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης για Άννα Διαμαντοπούλου: Πραγματικά εμπνευσμένη καμπάνια για τον ΟΟΣΑ

Μιχάλης Μάρδας

«Ελλάδα 2021»: Δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Μιχάλης Μάρδας

«Κλειδώνει» η παράταση του lockdown – Τι είπε ο Μητσοτάκης

Ανδρέας Ντίνης

Φως στο τούνελ από τον Μάιο – Το σχέδιο του Μαξίμου για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια

Μιχάλης Μάρδας

Μαξίμου: Δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να ζητά προνομιακή μεταχείριση για τον Κουφοντίνα

Ανδρέας Ντίνης