Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε live: Συζήτηση για το αγροτικό στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, σε επίπεδο αρχηγών, σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες, διεξάγεται αυτή την ώρα στη Βουλή.

Η προ ημηρεσίας συζήτηση διεξάγεται με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις για τις οποίες αποφασίζουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες.

Η προ ημηρεσίας συζήτηση θα διεξαχθεί με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις για τις οποίες αποφασίζουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι την συζήτηση ζήτησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία, μεταξύ άλλων, καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την άρση των αδιεξόδων στον αγροτικό κόσμο.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο «δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και ειδικά υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της ΝΔ για τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες από τη μια, και από την άλλη θα εστιάσει στις διαφορές λόγου και πράξεων της κυβέρνησης πριν και μετά τις εκλογές. Ωστόσο, στην παρέμβασή του αναμένεται να αναφερθεί και στη σημερινή γενικότερη κατάσταση της χώρας και να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση.

Τσίπρας για Κυπριακό: Οι θετικές εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να είναι σε στενή επικοινωνία και συντονισμό με την κυβέρνηση Κύπρου για την επίπονη προσπάθεια για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό προς όφελος χωρίς εγγυήσεις και με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων» δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό, ξεκίνησε την ομιλία του ααναφερόμενος στο Κυπριακό τονίζοντας πως: «καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνεννόησης και ορθολογικής συζήτησης.

Επιτεύχθηκε στο εσωτερικό και εξωτερικό με ΟΗΕ, ΕΕ κλπ και παίξαμε εποικοδομητικό ρόλο στην διαπραγμάτευση χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας. Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις – χωρίς να έχουμε φτάσει σε σημείο που να φαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα – όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σημαντικές. Για πρώτη φορά ανταλλάχθηκαν χάρτες και μπήκαν στην ατζέντα διαπραγμάτευσης τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας» κάτι το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη διπλωματική επιτυχία».

Συνεχίζοντας την ομιλία του πρόσθεσε: « Πλεον το έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνησή σας δεν εχει κανεναν ηθικό φραγμό. Είστε ο ορισμός της διαπλοκής. Είστε επικίνδυνοι για την χώρα και την δημοκρατική ομαλότητα. Παρτε το χαμπάρι ο πλουραλισμός είναι ισχυρότερος από εσάς. Θα μας βρείτε απέναντι».

Αναφερόμενος στα χρόνια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μπορεί να καμαρώνει για τα επιτεύγματά του. Σας ακούω και αναρωτιέμαι αν έχετε επικοινωνία με την χώρα. Ποιά είναι η Ελλάδα σήμερα; Μια καθημαγμένη χώρα».  [Διαβάστε εδώ σχετικά]

«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε»

Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής.

Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ

Εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο, ότι αν δεν σας είχε ρίξει το 2015, γιατί η οργή του λαού σας έριξε, τώρα η χώρα θα κάλπαζε στην ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα σήμερα τα ίδια συμφέροντα, που σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση για να τους στηρίζετε και εσείς, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε και την νοημοσύνη των πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε σε δήλωση του αρχηγού της ΝΔ προ ολίγων ημερών ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση. «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που τήρηση στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016.

Παράλληλα τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει.

«Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Τέλος, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.

Μητσοτάκης: Είστε η πιο διεφθαρμένη και αδίστακτη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα

Με επίθεση στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στον χώρο των media ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από τα χθεσινά εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα στο ΔΟΛ. Αυτές οι εξελίξεις έριξαν και το τελευταίο φύλο συκής αυτής της κυβέρνησης. Ανεβήκατε στην εξουσία παρουσιάζοντας τους εαυτούς σας ως αδιάφθορους και μέσα σε αυτό εξελιχθήκατε όχι μόνο στην πιο διεφθαρμένη αλλά και την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα. Εδω και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ. Με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Ο νόμος Παππα κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον σας. Τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Καποιοι συμβιβάστηκαν και εκαναν τις εφημερίδες τους γραφεια τυπου της κυβέρνησης. με δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρείτε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ. Βάζοντας τον πρωην βουλευτή σας Μουλόπουλο».

Ακολούθως έκανε λόγο για την αναγκαιότητα των εκλογών: «Σήμερα είναι περισσότερο παρα ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει αλλο, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας. Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός απαιτεί κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Εμείς γνωρίζουμε πως θα φέρουμε επενδύσεις στη χώρα. Η κοινωνία είναι σήμερα ώριμη να στηρίξει ένα σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Ενα σχέδιο που θα φέρει ελπίδα και σιγουριά. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς. Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως μια τραυματική υποσημείωση».

https://youtu.be/k4T2vevoj8c

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως εκπροσωπεί την ισχυρότερη πολιτική δυναμη του τόπου η οποία όμως «μπορούμε να συνεργαστούμε με πρόσωπα και δυνάμεις που πιθανόν έχουν άλλες αντιλήψεις από εμάς. Οφείλουμε να δώσουμε τώρα διέξοδο. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε παιζοντας παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Το προσπαθήσατε και αποτύχατε παταγωδώς».

Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν με αυτόν που ισχύει τώρα και πρόσθεσε: «Θα μάθετε κάποια στιγμή ότι στους κανόνες της δημοκρατίας είναι και η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Θα μάθετε κύριε Τσίπρα να χάνετε. Έτσι είναι η δημοκρατία. Και άλλοι έχουν χάσει εκλογές πολύ σημαντικότεροι από εσάς. Και για να παραφράσω τον Καβάφη αν δεν μπορείτε να κάμετε την άσκηση της εξουσίας μην την εξευτελίζετε».

Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Είναι δυστυχώς μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής σας αποτυχίας. Τάξατε τα πάντα και κάνατε τα ακριβώς αντίθετα, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Βάλατε φόρο στο κρασί. Πόσα έσοδα έχει αποδώσει; Ειχατε προβλέψει 110 εκατομμύρια και πόσα μαζέψατε; Με το ζόρι 15! Ποιές διαρθρωτικές αλλαγές έχετε εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια; Το νεο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της χώρας για το 2014 – 2020 προβλέπει πολλά μέτρα και επενδύσεις. Συνολικά 5,9 δις πόρων για την περίοδο 2014 – 2020 έχουν δεσμευθεί αλλά έχουν δεσμευθεί δεν εχουν πληρωθεί μόλις 485 εκατομμύρια!Αν ήταν να βρείτε μια φόρμουλα για να εξυπηρετήσετε τίποτα κομματικούς πελάτες θα είχατε εξαντλήσει την φαντασία σας. Η αποτυχία της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι αποτυχία της χώρας. Οι δυνατότητες των ελληνων αγροτών είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητες του κ. Τσίπρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε κανένα αίτημα από τους πιστωτές για επιπλέον μέτρα στον αγροτικό τομέα, λέγοντας πως αυτό ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αγρότες πείστηκαν πως πρέπει να πάρουν μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην συνέχεια έκανε λόγο για τους εννέα άξονες της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική ανάπτυξη:

Απόλυτη προτεραιότητα στην σύσταση ΟΠ όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σήμερα το ποσοστό των αγροτών που συνεταιρίζονται είναι στο 11% όταν στην Ευρώπη είναι άνω του 50%. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε αυτά τα δεδομένα. Ο συνεταιριστικός νόμος θα καταργηθεί. Οι Ενώσεις να λειτουργούν με οικονομικά κριτήρια.

Ενεργοποιούμε τάχιστα όλα τα μέτρα του ΠΑΑ.

Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα.

Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα σε συνδυασμό με τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.

Πετυχαίνουμε και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την χρήση της γης.

Συνδυάζουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της βιομηχανίας.

Δίνουμε μια ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων. Αξιοποιούμε την παρασκευή προϊόντων με βάση το γίδινο γάλα κ.α.

Καθιερώνουμε ένα τακτικό δομημένο διάλογο ης κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές αγροτικές οργανώσεις

Δημιουργούμε ένα εθνικό αγροτικό εθνικό επιμελητηρίου κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.[Διαβάστε εδώ σχετικά]

Επίθεση Γεννηματά στην κυβέρνηση για τον ΔΟΛ: Ετοιμάζετε το ΣΥΡΙΖΑ news

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την τοποθέτηση Μουλόπουλου στο ΔΟΛ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας στην αρχή της τοποθέτησής της στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση για το αγροτικό ότι «δεν καταφέρατε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ channel και τώρα ετοιμάζετε το ΣΥΡΙΖΑ news».

«Αφήστε τα περί άδολης σχέσης του με το συγκρότημα. Πρόκειται για προσπάθεια να στήσετε καθεστώς ενώ καταρρέετε. Mέρος του τραπεζικού συστήματος που χρησιμοποιείται απροκάλυπτα για να ελεγξετε την ενημέρωση. Ο πρωθυπουργός που βρυχάται κατά της διαφθοράς έγινε γάτα Ιμαλαΐων» είπε η κυρία Γεννηματά.

«Πρώτη φορά τέτοια ντροπή για την αριστερά» κατέληξε την αναφορά της για το θέμα προειδοποιώντας ότι «η κρίση του λαού θα είναι αμείλικτη».

Αναφερόμενη στην ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «αρχικά μιλήσατε ως αντιπολίτευση και μετά είπατε ότι υλοποιήσατε τον πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και μετά επιχειρήσατε να στήσετε μια κοκορομαχία με τον κ. Μητσοτάκη για να γλιτώσετε». [Διαβάστε εδώ σχετικά]

https://youtu.be/MWuLvP6nVRs

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά: Ρίγη συγκίνησης με το σπαρακτικό αντίο των παιδιών της – Όλα όσα έγιναν

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μέρκελ: Προσβλέπει στις συναντήσεις της με την ελληνική πολιτική ηγεσία

Μαρίνα Μπενέκου

Δείτε live – Φώφη Γεννηματά: Ξεκίνησε η πομπή για το Α’ Νεκροταφείο – Άθανατη φώναζε το πλήθος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φώφη Γεννηματά: Ράγισαν καρδιές οι επικήδειοι των παιδιών της – «Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τασούλας: Το πιο δυνατό χειροκρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό, που δεν θα το ακούσει

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σακελλαροπούλου: Η Φώφη Γεννηματά ήταν πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος και πολιτικός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μέτοικος στη Νεφελοκοκκυγία…

Kon

Πορτογαλικό μοντέλο ακυβερνησίας

Kon

Φώφη Γεννηματά: Συντετριμμένοι τα παιδιά και ο σύζυγος της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom