ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα για δημογραφικό: Άδεια πατρότητας με αποδοχές το πρώτο μέτρο

Newsroom eleftherostypos.gr

«H αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας. Οι μέχρι σήμερα οικογενειακές πολιτικές που περιορίζονταν σε αποσπασματικά μέτρα επιδοματικής φύσης, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι υφιστάμενες επιδοματικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυαστούν με θεσμικά – οριζόντια μέτρα που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής«, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σήμερα στη Βουλή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, κ. Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου σχετικά με τον προγραμματισμό για την υλοποίηση της δημογραφικής πολιτικής.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε,  ότι «τα πρώτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό νόμο είναι η άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές.

Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Κάποια από αυτά τα μέτρα αναφέρονται ήδη στην Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό Πρόβλημα», απάντησε η κ. Συρεγγέλα στο ερώτημα του κ. Χαρακόπουλου αν θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, «οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής αναμφισβήτητα θα ληφθούν υπόψη κατά τη χάραξη της δημογραφικής πολιτικής, καθόσον στηρίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών της Ευρώπης, που, μέσω των πολιτικών που ακολούθησαν τις τελευταίες δεκαετίες, βλέπουν σήμερα πιο θετικά αποτελέσματα στα δημογραφικά μεγέθη τους».

Ειδήσεις 

Πήραν απάντηση τα fake news του Πολάκη

Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο για την οδική ασφάλεια – Οι τέσσερις άξονες

Μενδώνη για Λιγνάδη: Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία – Αν υπάρξει θα ερευνηθεί

Τσίπρας: Ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με πολλές δόσεις και διαγραφή οφειλών

Στην Βουλή οι δικογραφίες για τηλεοπτικές άδειες του 2016 και Folli Follie

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μετά τις κίτρινες κάρτες έρχονται και κόκκινες

Kon

Θεοδωρικάκος: Το δημογραφικό υπονομεύει το μέλλον του έθνους – Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πολύτεκνους

Δημήτρης Κατσάκος

Δημογραφικό: Η Ελλάδα γερνά με γοργούς ρυθμούς – Άνω των 65 ετών το 22% των Ελλήνων

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης σε πολύτεκνους: Aπόλυτη προτεραιότητα της ΝΔ η στήριξη της οικογένειας

Μιχάλης Μάρδας

Στοιχεία-σοκ για το δημογραφικό: 100 εργαζόμενοι θα συντηρούν 169 μη απασχολούμενους στην Ελλάδα το 2060

Δημήτρης Κατσάκος

Απώλειες 1,3 δισ. ευρώ ετησίως εξαιτίας του δημογραφικού

Δημήτρης Κατσάκος

Από το δημογραφικό, στο πατριωτικό καθήκον

George Michaelides

Η «βόμβα» του δημογραφικού

Δημογραφικό: Οι 4 στρατηγικοί άξονες ΝΔ και τα… φιλοδωρήματα του Τσίπρα