ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης στον Ε.Τ. Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Εργασιομανής και γνώστης των εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων με παρακαταθήκες έργου και προσφοράς στην Πολιτεία, με πιο γνωστή τη δημιουργία του TAXIS. Κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

Στη συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αποκρυπτογραφεί, μεταξύ άλλων, τον φετινό τρόπο διενέργειας των ταξιδιών, αλλά και τις προβλέψεις του για την πορεία της σεζόν. 

Βρεθήκατε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ενώ συνεδρίασε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τελικά, βλέπετε να βρίσκει ανταπόκριση η πρόταση του πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η πρόταση αυτή έχει ήδη επιτελέσει το μεγαλύτερο μέρος του σκοπού της. Υπάρχουν δύο σημεία. Το πρώτο είναι ότι χρειάζεται να έχουμε ένα πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί, ένα πιστοποιητικό με κοινά πεδία και με κοινή μορφή. Αυτό πρότεινε ο πρωθυπουργός. Η συζήτηση για τις τεχνικές προδιαγραφές θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στο επίπεδο της Κομισιόν με θετικά αποτελέσματα. Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι η συζήτηση για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταξιδιωτικούς λόγους. Προφανώς, από τη στιγμή που θα υπάρξει το υγειονομικό πιστοποιητικό, κάθε χώρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ακόμα και να επιτρέπει σε όποιον διαθέτει αυτό το πιστοποιητικό να εισέλθει σε αυτή χωρίς να χρειαστεί καραντίνα. Αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι να κάνει η Ευρώπη ένα βήμα παραπέρα και να έχουμε κοινά πρωτόκολλα, ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Στη Μαδρίτη, όπου βρέθηκα στο πλαίσιο των εργασιών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΤ, η ελληνική πρόταση είχε θετική ανταπόκριση και από τον γραμματέα του ΠΟΤ, αλλά και από ομολόγους μου. Τη Δευτέρα παρουσίασα την πρότασή μου, ως πρόεδρος της τεχνικής ομάδας της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, παρουσία και της ΙΑΤΑ, και την επόμενη μέρα ανακοίνωσαν τη στήριξη στην πρόταση του πρωθυπουργού, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα, κ. Ντιγριντάκη. Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Θα μπορεί κάποιος ταξιδιώτης να επισκεφθεί τη χώρα μας, ανεξάρτητα από το αν έχει κάνει ή όχι το εμβόλιο;

Είναι πρώιμο να δώσω μια τέτοια απάντηση, διότι τα πρωτόκολλα αυτά προϋποθέτουν συνεννόηση σε διεθνές επίπεδο. Αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω είναι η σκιαγράφηση της δικής μας πρότασης και το πώς πιστεύουμε εμείς, ως υπουργείο Τουρισμού και ως ελληνική κυβέρνηση, ότι πρέπει να γίνουν τα ταξίδια. Ενα κομμάτι του πληθυσμού, ολοένα και πιο μεγάλο ως ποσοστό, όντας εμβολιασμένο, δεν θα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Συνεπώς, θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουν τις ελάχιστες των υποχρεώσεων σε σχέση με τα ταξίδια. Οι υπόλοιποι θα έχουν κάποιες υποχρεώσεις σε σχέση με τον έλεγχο, το τεστ πριν από το ταξίδι, ενδεχομένως, να υπόκεινται σε κάποιον δειγματοληπτικό έλεγχο. Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί, όπως π.χ. απαγορεύσεις πτήσεων ή καραντίνα, που λειτουργούν αποτρεπτικά για τον ταξιδιώτη.

Ποια είναι η στόχευση για φέτος; Πού έχετε βάλει τον πήχη;

Οσο ακόμα η πανδημία δημιουργεί ένα θολό τοπίο και μια γενικευμένη ανασφάλεια, ο φετινός πήχης είναι ο πήχης της ποιότητας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το «brand name» της χώρας μας και το μόνο που μπορούμε να πούμε, προς το παρόν, είναι ότι μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο, εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον -για το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο από εκείνο του 2020- θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε ένα καλύτερο μερίδιο από τους ανταγωνιστές μας.

Αν πάρουμε το κακό σενάριο, ότι καθυστερεί η επανεκκίνηση της κοινωνικής δραστηριότητας και του τουρισμού, πιστεύετε ότι η οικονομία αντέχει ακόμα; Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της περιπέτειας;

Αν η πανδημία συνεχιστεί σε όλη την Ευρώπη, τότε τα υπάρχοντα εργαλεία θα εμπλουτιστούν με καινούργια, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν όλες οι οικονομίες. Συνεπώς, σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο είναι απευκταίο, θα υπάρξει διέξοδος. Το πιο πιθανό, όμως, αυτήν τη στιγμή, είναι η πανδημία σταδιακά να έχει λιγότερες συνέπειες και, συνεπώς, η έμφασή μας πια έγκειται στην ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Εχει ανοίξει μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, άνοιξη ή φθινόπωρο. Εσείς συμμερίζεστε αυτές τις συζητήσεις;

Ζούμε στη χώρα που την επόμενη ημέρα εκλογών ή ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης μιλάμε πάλι για εκλογές και για ανασχηματισμό. Αυτή η συζήτηση είναι αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει τίποτα, δεν βοηθά κανέναν. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά. Αλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι αποφασίζει με βάση το γενικότερο συμφέρον της χώρας και όχι με μικροκομματικά κριτήρια.

Οπως και πέρσι έτσι και φέτος, είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο της τουριστικής βιομηχανίας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει κάποια νέα δέσμη μέτρων στήριξης; Πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε;

Προφανώς, δύο είναι οι άξονες βάσει των οποίων μπορεί μια κυβέρνηση να βοηθήσει. Ο πρώτος είναι η τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας, ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέλθει κάποιου είδους κανονικότητα και να μπορέσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και να στηρίξουν περαιτέρω το εισόδημά τους. Ο δεύτερος άξονας, φυσικά, είναι τα μέτρα στήριξης, τα οποία πρέπει να κρατήσουν σε υγεία και ζωντάνια τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς, όταν αυτή ανοίξει. Ηδη ένα μεγάλο πλέγμα μέτρων έχει ανακοινωθεί. Κάθε 15 μέρες και κάθε μήνα ανακοινώνονται πρόσθετα μέτρα, ανάλογα με το πώς μεταβάλλονται οι συνθήκες. Σας διαβεβαιώ ότι και με τις νέες συνθήκες, με τα προβλήματα του χειμερινού τουρισμού, με τη συνέχιση της πανδημίας κ.λπ., η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να στηρίζει τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου μέχρι αυτό να μην είναι πια αναγκαίο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Υπόθεση – σοκ σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα 12χρονη αθλήτρια – Συγκλονίζει η μητέρα της

Αιματηρές επιθέσεις στην Αργυρούπολη: Ξυλοκόπησαν δύο ανήλικους για να τους πάρουν τα κινητά

Αποκάλυψη «Ε.Τ»: Η καραντίνα δεν έφερε τον… πελαργό – Μειώθηκαν οι γεννήσεις

Μαρτυρία: Απόφοιτη Φιλοσοφικής του ΑΠΘ μιλάει στον «Ε.Τ.» για την «εμπειρία» της με «σεσημασμένο» καθηγητή της Σχολής

Η ώρα της κάθαρσης: Η Σοφία έκανε την αρχή και… άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τουρισμός: Στο τραπέζι το «διαβατήριο εμβολιασμού» για Βρετανούς

Δημήτρης Ντόγκας

Επιμελητήριο Πιερίας – Υπουργείο Τουρισμού: Το πλάνο για να γίνει ο Όλυμπος… όρος ανάπτυξης για την Βόρεια Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρισμός: Το πακέτο στήριξης με μετρητά, φορολογικά και ασφαλιστικά «κουπόνια» – Πως θα εξασφαλίσουν τα ποσά  οι επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Οι τέσσερις προτεραιότητες στο σχέδιο για επανεκκίνηση του Τουρισμού – Οι κινήσεις που θα κάνουν την διαφορά

Δημήτρης Ντόγκας

Στα «κάγκελα» ξενοδόχοι μετά τη μετάθεση πληρωμών από TUI – Σε αδιέξοδο και προμηθευτές – Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Δημήτρης Ντόγκας

Θεοχάρης: «Ετοιμάζουμε τη στρατηγική για το 2021»

Kon

Σχέδιο τριών πυλώνων για δυναμικό ριμπάουντ στον Τουρισμό το 2021

Δημήτρης Ντόγκας

TUI: Η Ελλάδα ο πιο δημοφιλής προορισμός- Επέκταση της τουριστικής σεζόν

Δημήτρης Ντόγκας

«Τουρισμός για όλους»: 250.000 δικαιούχοι – Στα 30 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος

Μιχάλης Μάρδας