ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνει ταχύτητα σε δύο μέτωπα η Κυβέρνηση – Οι πρωτοβουλίες στην ΕΕ για τον εμβολιασμό και οι μεταρρυθμίσεις

«Κλειδώνει» η παράταση του lockdown - Τι είπε ο Μητσοτάκης

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας, η πορεία υλοποίησης του σχεδίου «Ελευθερία» με παράλληλη συνέχιση πρωτοβουλιών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς και η ταχεία υλοποίηση -με το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα μετά την υγειονομική κρίση- σημαντικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. συνθέτουν το πλαίσιο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Οσον αφορά τη σταδιακή επανέναρξη οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, το νέο βήμα που θα γίνει μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τον αντίκτυπο του ανοίγματος των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και του λιανεμπορίου, αφορά στη διά ζώσης επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από 1ης Φεβρουαρίου, η οποία θα αποτελέσει και το νέο crash test προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να εξεταστεί, σε επόμενο χρόνο, από τους ειδικούς η δυνατότητα και ο ρυθμός χαλάρωσης και άλλων περιορισμών που αφορούν είτε σε μετακινήσεις είτε σε κλάδους, όπως η εστίαση.

Σε δύο κατευθύνσεις

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών συνιστά την ίδια ώρα ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, το οποίο συνδέεται ωστόσο όχι μόνο με την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου, η εφαρμογή του οποίου κρίνεται ικανοποιητική, αλλά και με την παραγωγική δυνατότητα των εταιριών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πρωτοβουλίες εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση επίσπευσης στις αδειοδοτήσεις εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά και για άσκηση πίεσης από την Ε.Ε. για συνέπεια εκ μέρους των εταιριών στις δεσμεύσεις τους προς την Ε.Ε. για τις παραδόσεις του πρώτου τριμήνου.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα αυτά και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σε σχέση με αυτήν, αποσαφήνισε ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του ώστε να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία και η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Ανοιξε τη συζήτηση

Με αφορμή μάλιστα τη δήλωση του κ. Σαρλ Μισέλ ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός τυποποιημένου και διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους και θα καθορίσουν σε επόμενο διάστημα σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται αυτό το πιστοποιητικό», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, σχολίασε χθες ότι «η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε τη συζήτηση και εξετάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού και το εύρος χρήσης του».

Ταυτόχρονα έδωσε αυστηρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «βιάστηκε ξανά να καταγγείλει τον πρωθυπουργό, αγνοώντας την πραγματικότητα, για μια πρόταση που αναπόφευκτα θα απασχολήσει την Ευρώπη, είναι σαφέστατα υπέρ των συμφερόντων της χώρας και θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο».

Υπουργικό Συμβούλιο

Την ίδια ώρα, και ενώ εισέρχονται στην τελική ευθεία και οι προετοιμασίες για την επανέναρξη, από τη Δευτέρα, των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το στίγμα και της επιτάχυνσης του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, το οποίο θα είναι στο επίκεντρο και της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτήν αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το νέο εκλογικό σύστημα που θα βάλει τέλος στην απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση.

Με την παρέμβαση αυτή στην Αυτοδιοίκηση, το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, αλλά και τις προτεραιότητες σε σχέση με την επιτάχυνση των εκκρεμών συντάξεων, τις επικουρικές συντάξεις και τα εργασιακά, που σηματοδοτήθηκαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα όχι μόνο έντασης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής της, αλλά και απόλυτης συνέπειας σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, καθώς πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις που στο σύνολό τους περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ηχηρό «όχι» των πολιτών στους εκβιασμούς σε βάρος του Κράτους Δικαίου

Tinad

Όρμπαν: Αποχώρησε από το ΕΛΚ… όταν κατάλαβε ότι τον διώχνουν – Ετοιμάζει συμμαχία με τους ακροδεξιούς «Αδελφούς της Ιταλίας»

Δημήτρης Ντόγκας

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σχοινά: Χαιρετίζω το ενδιαφέρον για το πιστοποιητικό εμβολιασμού-Στις 17 Μαρτίου θα παρουσιάσουμε πρόταση

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης για ΑΕΠ: Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας

Ανδρέας Ντίνης

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι μετά τα τουρκικά παιχνίδια – Στον αέρα το «φλερτ» Τσαβούσογλου

Μιχάλης Μάρδας

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 13,1% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Με 14,2% προηγείται ο Μητσοτάκης του Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

Η ξεχωριστή ευχή του γιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γενέθλιά του: «Χρόνια πολλά Iron Man»

Tinad

Θόδωρος Σκυλακάκης: Πως θα αξιοποιηθούν σε τρία μέτωπα τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας

Πελώνη: Είμαστε σε lockdown σκληρότερο από του Μαρτίου – Τι είπε για το εμβόλιο της Astra Zeneca

Μιχάλης Μάρδας