ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν υιοθετεί την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Νίκος Μπέλλοσ

Η αμοιβαία αναγνώριση σε κοινοτικό επίπεδο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα διευκολύνει τη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών, και η επιτάχυνση του εμβολιασμού ώστε να φτάσει στο 70% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι είναι οι δύο από τις σημαντικότερες συστάσεις της Κομισιόν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, εν όψει της τηλεδιάσκεψης που θα έχουν την Πέμπτη.

Η σύσταση για την αναγνώριση του πιστοποιητικού βασίζεται σε σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ως θέση της Κομισιόν θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης με πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή.

Η Κομισιόν αναμένει σημαντική αύξηση των παραδόσεων εμβολίων τις επόμενες βδομάδες, ενώ και νέα εμβόλια πρόκειται να εγκριθούν τις επόμενες βδομάδες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Αυτό την κάνει αισιόδοξη για μια σημαντική αύξηση των εμβολιασμών, όπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι εφικτός.

Ειδικότερα, οι συστάσεις της Επιτροπής προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, προβλέπουν τα εξής:

-Εως τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος-μέλος.

-Εως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει το 70% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού.

-Η Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και ο EMA θα συνεργαστούν με τις εταιρίες με σκοπό την αξιοποίηση του δυναμικού της Ε.Ε. για την αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων στο μέγιστο.

-Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των δεδομένων, που μπορούν να στηρίξουν τη συνέχεια της περίθαλψης, ενώ μια κοινή προσέγγιση πρέπει να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2021, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία χρήση των πιστοποιητικών των κρατών-μελών στα συστήματα υγείας σε ολόκληρη την Ε.Ε. και πέραν αυτής,

-Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις διαγνωστικές στρατηγικές τους, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις νέες παραλλαγές και να επεκτείνουν τη χρήση ταχειών δοκιμών αντιγόνων,

-Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επειγόντως να αυξήσουν την αλληλούχηση γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5% και κατά προτίμηση στο 10% των θετικών αποτελεσμάτων των τεστ. Επί του παρόντος, πολλά κράτη-μέλη διενεργούν τεστ σε λιγότερο από το 1% των δειγμάτων, ποσοστό που δεν επαρκεί για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης των παραλλαγών ή την ανίχνευση τυχόν νέων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τον μεταλλαγμένο ιό και στην Ελλάδα – Πόσα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία του!

Κορωνοϊός: «Μας είπαν να πούμε ψέματα, ξέραμε ότι προκαλούσε θανάτους» – Νέες μαρτυρίες γιατρών από την Ουχάν

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Καθαρά Δευτέρα και Τσικνοπέμπτη με Lockdown – Σήμερα οι συσκέψεις για νοσοκομεία και νέα μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Ενας χρόνος κορωνοϊός: Κόπηκαν τα ξενύχτια, αυξήθηκε η τάση για τσιγάρο και αλκοόλ

Μιχάλης Μάρδας

Μόσιαλος: Έξι εμβόλια προστατεύουν 100% από τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού – Τι εξομολογείται η «ασθενής 0»

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός έχει… γενέθλια και ακόμη μας ταλαιπωρεί – Παράταση lockdown και νέες κόκκινες περιοχές

Μιχάλης Μάρδας

Κερδίζει έδαφος η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – «Οι 27 συμφωνούμε ότι το χρειαζόμαστε» δήλωσε η Μέρκελ

Μιχάλης Μάρδας

Βουλή – #MeToo: Με ανακοίνωση παρεμβάσεων απάντησε ο Μητσοτάκης στη λάσπη – Με νέες επιθέσεις κάλυψε Πολάκη ο Τσίπρας

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ηγέτες για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός-Μεταλλάξεις: 242 τα νέα κρούσματα – Έφτασε και το πρώτο από την Ουγκάντα

Μιχάλης Μάρδας