ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος είναι ο Θεόδωρος Λιβάνιος – Tι ρόλο θα έχει στο στρατηγείο του επιτελικού κράτους

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η μετακίνηση του Θεόδωρου Λιβάνιου σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, στο πλευρό του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, και με έμφαση όσον αφορά στις αρμοδιότητες στην ακόμα καλύτερη προετοιμασία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου ως στρατηγείου του επιτελικού κράτους.

Η γνώση του, ωστόσο, σε ζητήματα εκλογών έκανε αρκετούς να συνδυάσουν τη συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού με σενάρια περί σχεδιασμών για πρόωρες κάλπες μέσα στο 2021. «Η κυβέρνηση έχει τουλάχιστον άλλα 2,5 χρόνια θητείας και δουλεύουμε με αυτόν τον ορίζοντα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα εκλογών, υπάρχει πολλή δουλειά», δήλωσε ο ίδιος μετά την ορκωμοσία του, σημειώνοντας πως «η πανδημία προέχει και αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε εκεί επικεντρωμένοι». Η πρώτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχε με τη νέα του ιδιότητα, την Παρασκευή, αφορούσε, άλλωστε, και αυτή τον Covid-19.

Ο 44χρονος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μεγάλωσε στην Ελευσίνα, είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας και υποψήφιος διδάκτωρ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Για πάνω από μία δεκαετία εργάστηκε σε επιχειρήσεις πληροφορικής και έρευνας αγοράς στον ιδιωτικό τομέα, ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαχειριστής βάσεων δεδομένων και αναλυτής δεδομένων ερευνών.

Η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκινά από τη γνωριμία τους την περίοδο που ο σημερινός πρωθυπουργός ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιούνιο 2013, υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ από τον Αύγουστο του 2014 διετέλεσε και γενικός γραμματέας του υπουργείου έως τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Ως ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το 2010, είχε εργαστεί στη σύνταξη και στην προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, του προγράμματος «Καλλικράτης» και του νέου νόμου για τις εκλογικές δαπάνες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ είχε προηγηθεί θητεία 3,5 ετών ως γενικός γραμματέας στον Δήμο Αθηναίων.

Η κούρσα των εσωκομματικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2015, τον βρήκε να συμμετέχει στον σχεδιασμό της καμπάνιας του κ. Μητσοτάκη, ως υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ., ενώ μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, τον Ιανουάριο του 2016, ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Πληροφορικής της Ν.Δ. Με δική του εποπτεία εξελίχθηκε η ψηφιακή καμπάνια της Ν.Δ. τόσο στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 όσο και στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν τον Ιούλιο 2019.

Ως υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και εκλογών στην πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε και τη δική του σφραγίδα στην υλοποίηση σημαντικών κυβερνητικών προτεραιοτήτων που αφορούσαν στην κυβερνησιμότητα των δήμων, στην ενοποίηση μητρώων του Δημοσίου, στον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας, στην ψήφο των Ελλήνων εκτός επικρατείας, καθώς και στον νέο εκλογικό νόμο που βάζει τέλος στην απλή αναλογική.

«Ο πολίτης πρέπει να πάψει να είναι ο κλητήρας του κράτους. Θεωρώ αδιανόητο να απαιτούμε από τον πολίτη ένα πιστοποιητικό, όταν μπορεί το ίδιο το κράτος να το αντλήσει σε ηλεκτρονική μορφή. Και αυτό θα κάνουμε», ήταν μία χαρακτηριστική φράση με την οποία είχε δώσει, το 2019, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, το στίγμα της προτεραιότητας της νέας κυβέρνησης να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη και την καθημερινότητά τους ευκολότερη.

Ταυτόχρονα με το μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό έργο δεν πέρασε απαρατήρητη και η ενασχόλησή του με κάποια… μικρά αλλά πολύ σημαντικά θέματα, όπως η μέριμνα για τα ζώα κατά την περίοδο της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας. Το ενδιαφέρον του, το οποίο αποτυπώθηκε και στην επιστολή που είχε στείλει, τον περασμένο Μάρτιο, προς όλους τους δημάρχους ζητώντας να λάβουν μέτρα φροντίδας, τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να τα φροντίσουν, αναγνωρίστηκε και από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Οσο για τις στιγμές χαλάρωσης, είναι συνδεδεμένες, λένε όσοι τον γνωρίζουν, με την ενασχόλησή του με το αγαπημένο του άθλημα, το μπάσκετ. Στο γραφείο του στο υπουργείο Εσωτερικών, δέσποζε, άλλωστε, και η μπάλα με υπογραφές των παικτών της εθνικής ομάδας του Ευρωμπάσκετ του 1987.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr