ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερχεται το νέο ΑΣΕΠ: Όλα όσα αλλάζουν στις προσλήψεις στο δημόσιο με το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων και το «νέο» ΑΣΕΠ, που έχει ως βασικό πυλώνα την καθιέρωση πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού γνώσεων και δεξιοτήτων με ηλεκτρονικά μέσα και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Στόχος του υπ. Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, είναι να επιλέγεται «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», ενισχύοντας την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ταχύτητα στην επιλογή του προσωπικού.

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που λειτουργεί ως βασικός κρίκος στην αλυσίδα των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα που έχουν ήδη γίνει ή που ακολουθούν, όπως είναι το προσοντολόγιο, η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, για ένα σύγχρονο κράτος, αποτελεσματικό, φιλικό στην κοινωνία, που συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Νόμος Πεπονή»

Είκοσι επτά χρόνια μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του εμβληματικού νόμου 2190/94, γνωστού ως «νόμου Πεπονή», που έβαλε τέλος στις πελατειακές σχέσεις, αλλά τροποποιήθηκε δεκάδες φορές στη συνέχεια για το άνοιγμα «παραθύρων» εξαιρέσεων, η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του τρόπου επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, που εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Εισάγεται, έτσι, μια σειρά βασικών καινοτομιών, οι οποίες στηρίζονται στο κεκτημένο της πολυετούς εμπειρίας από τον νόμο 2190, χωρίς να θίγεται το ΑΣΕΠ, το οποίο, όντας ιστορικά ταυτισμένο με τις έννοιες της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, αντιθέτως ενισχύεται περισσότερο έχοντας την ευθύνη των σχετικών διαδικασιών που εμπεδώνουν και την αρχή της αξιοκρατίας.

Ο ενιαίος γραπτός διαγωνισμός γίνεται ο κανόνας για την εισαγωγή στο Δημόσιο, ενώ με το ισχύον καθεστώς λιγότερο από το 5% του αριθμού των θέσεων καλυπτόταν μέσω διαγωνισμού. Πλέον η συμμετοχή των υποψηφίων σε αυτόν θα έχει καθολικό και αποκλειστικό χαρακτήρα. Η σημασία των τίτλων σπουδών παραμένει με την ίδια βαρύτητα ως είχε στους γραπτούς διαγωνισμούς, αλλά καταργείται ως κριτήριο ο βαθμός του πτυχίου και του απολυτηρίου, λόγω ανισότητας βαθμολόγησης στα διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Γραπτές εξετάσεις θα διεξάγονται τουλάχιστον μία φορά ανά διετία σε πανελλαδικό επίπεδο, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε δύο τεστ. To πρώτο αφορά εξέταση γνώσεων γενικού περιεχομένου ή που συνδέονται με τη φύση των συγκεκριμένων κλάδων των προκηρυσσόμενων θέσεων. Το δεύτερο φέρει την ονομασία «δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας», κατά το οποίο θα αξιολογούνται δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Για θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού θα απαιτείται και ατομική συνέντευξη κατά την οποία θα κρίνονται η καταλληλότητα και η επικοινωνιακή ικανότητα των υποψηφίων. Προσαυξήσεις προβλέπονται με βάση τα τυπικά προσόντα και την εντοπιότητα.

Ψηφιοποίηση

Δίνεται έμφαση στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών και στις διαλειτουργικότητες, ώστε να μην απαιτείται από τους υποψηφίους να υποβάλουν δικαιολογητικά, που θα αντλούνται κατευθείαν από τους αρμόδιους φορείς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση του αδιάβλητου και τη σύντμηση του χρόνου πρόσληψης από περίπου δύο έτη, που είναι σήμερα, στο ένα έτος, από την έκδοση της προκήρυξης έως την έκδοση του πίνακα διοριστέων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Όλες οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Δημήτρης Ντόγκας

ΑΣΕΠ: Στα «σκαριά» τέσσερις προκηρύξεις για 181 μόνιμες θέσεις – Σε ποιους φορείς θα γίνουν οι προσλήψεις

Δημήτρης Ντόγκας

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Θεοδωρικάκου στο Μαξίμου

Μιχάλης Μάρδας

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο

Tinad

Θεοδωρικάκος στη Βουλή: Κάνουμε πράξη την αξιοκρατία στο δημόσιο

Μιχάλης Μάρδας

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Στον προθάλαμο του ΑΣΕΠ 27 διαγωνισμοί -Όλες οι νέες ευκαιρίες για δουλειά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Δημήτρης Ντόγκας

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας: Η μοριοδότηση για 96 προσλήψεις – Έως 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις – Οι θέσεις ανά ειδικότητα  [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για προσλήψεις: Μοριοδότηση για ξένες γλώσσες και εργασιακή εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος για την επέτειο 5 ετών από την εκλογή Μητσοτάκη: Σηματοδότησε την ανανέωση και την ενότητα για να προχωρήσει η Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης