ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Αμπου Ντάμπι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Άμυνα, επενδύσεις και ενεργειακή συνεργασία σε πρώτο πλάνο

ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπου Ντάμπι βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που εντάσσεται στην ενεργητική διπλωματία για την ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και στοχεύει στην εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, η οποία αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Μητσοτάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας θα βρεθεί και η οικονομία και η προσέλκυση επενδύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, dr. Ali Rashid Al Nuaimi, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, ενώ θα επισκεφθεί το Sheikh Zayed Grand Mosque Center.

Σταθμό στην πορεία οικονομικής συνεργασίας έχει αποτελέσει και το Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ακολούθησε την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, φέρνοντας στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας και πολυμελή αντιπροσωπεία από τα ΗΑΕ, τα μέλη της οποίας είχαν συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτεινόταν από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Η σχέση με τα ΗΑΕ παίρνει μορφή ευρείας και σε βάθος στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία φυσική γέφυρα ανάμεσα στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στις εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον του αραβικού κόσμου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολεία: Σενάριο για άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου και μήνυμα Μητσοτάκη στο τέλος της εβδομάδας

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: Σημείο αναφοράς που πρέπει να μείνει εκτός κομματικής αντιπαράθεσης η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη»

Μιχάλης Μάρδας

«Σοκ» για τον Τσουβέλα στο ΤΑΞΙ: Μπήκε μέσα ο… Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανδρέας Ντίνης

Παράταση του lockdown εισηγούνται στο Μαξίμου οι επιστήμονες – Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Δημήτρης Ντόγκας

Μητσοτάκης σε νοσηλεύτριες: Όταν απειλείται η υγεία όλα γίνονται δημόσια – Βαθιά πατριωτική η πράξη σας

Tinad

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της UNICEF στην Ελλάδα: «Τα παιδιά μας δίδαξαν πώς να φοράμε τη μάσκα μας»

Tinad

Μητσοτάκης: «Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα θα έχουμε καλά Χριστούγεννα»

Δημήτρης Ντόγκας

Μητσοτάκης- Στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ: Ευρωπαϊκός συντονισμός για την πανδημία

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου για τον κορωνοϊό – Πότε θα επανέρθουμε σε κανονικούς ρυθμούς

Μιχάλης Μάρδας