ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Αμπου Ντάμπι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Άμυνα, επενδύσεις και ενεργειακή συνεργασία σε πρώτο πλάνο

ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπου Ντάμπι βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που εντάσσεται στην ενεργητική διπλωματία για την ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και στοχεύει στην εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, η οποία αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Μητσοτάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας θα βρεθεί και η οικονομία και η προσέλκυση επενδύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, dr. Ali Rashid Al Nuaimi, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, ενώ θα επισκεφθεί το Sheikh Zayed Grand Mosque Center.

Σταθμό στην πορεία οικονομικής συνεργασίας έχει αποτελέσει και το Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ακολούθησε την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, φέρνοντας στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας και πολυμελή αντιπροσωπεία από τα ΗΑΕ, τα μέλη της οποίας είχαν συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτεινόταν από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Η σχέση με τα ΗΑΕ παίρνει μορφή ευρείας και σε βάθος στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία φυσική γέφυρα ανάμεσα στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στις εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον του αραβικού κόσμου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μια διαφορετική συνέντευξη: Τα παιδιά της Atraktos Kids «ανακρίνουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τη Δευτέρα στις 5 η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ποιο το μήνυμα που έστειλε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν λίγο πριν συναντηθούν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Έχουμε σχέδιο, για να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εστίαση: Μόνο οι εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους; – Τι είπε ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών κι εργαζομένων σε γηροκομεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Θα ανοίξει σύντομα η συζήτηση για διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πώς ευχήθηκε ο Μητσοτάκης χρόνια πολλά στην κόρη του, Σοφία [εικόνα]

Ανασχηματισμός: Γιατί δεν είναι ώρα ακόμη – Τι σκέφτεται ο Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom