ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ξεκινούν οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ, αποθήκης φυσικού αερίου, ΛΑΡΚΟ

Χατζηδάκης: Ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση για τα φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Newsroom eleftherostypos.gr

Μέσα στο Νοέμβριο ξεκινούν οι ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα και της ΛΑΡΚΟ, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο του energypress.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα δημοσιευθεί ο Οδηγός του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ καθώς και ότι η κυβερνητική παρέμβαση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα γίνει πολύ σύντομα.

Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός ανέφερε ότι στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα εκδοθούν οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ ως το 2024, που είναι ρυθμιζόμενα, και θα ακολουθήσει το market test με στόχο η ιδιωτικοποίηση να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός θα αφορά το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ με αυξημένα δικαιώματα για το μέτοχο μειοψηφίας.

Μέσα στο Νοέμβριο επίσης θα εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για το πλαίσιο τιμολόγησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα προκειμένου να «τρέξει» στη συνέχεια η διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ θα προκηρύξουν εξάλλου στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τους διαγωνισμούς για την πώληση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας και των μεταλλείων Καστοριάς και Εύβοιας, αντίστοιχα με στόχο όλα τα περιουσιακά στοιχεία να καταλήξουν σε ένα επενδυτικό σχήμα.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της διαδικασίας διεκπεραίωσης των αιτήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τη θέση σε λειτουργία νέου πληροφοριακού συστήματος ενώ ανήγγειλε επίσης ότι σύντομα θα αξιολογηθούν αιτήσεις επενδυτών για κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αναφέρθηκε στη στροφή της επιχείρησης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο ισχύ πάνω από 1 γιγαβάτ ως το 2023. Τόνισε δε ότι οι ΑΠΕ είναι πλέον απολύτως ανταγωνιστικές και έχει έρθει η ώρα, μετά από ένα μεταβατικό στάδιο που δεν πρέπει όπως είπε να είναι μεγάλο, να ενταχθούν στην αγορά προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης υπογράμμισε ότι οι νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω της τεχνολογικής προόδου των τελευταίων ετών, μειώνουν το κόστος της ενέργειας ενώ απέδωσε τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα σε παράγοντες όπως η έλλειψη διασυνδέσεων, η υψηλή φορολογία και οι στρεβλώσεις της αγοράς. Συνέστησε δε ηρεμία και νηφαλιότητα στον τρόπο αντιμετώπισης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος της Solar Power Europe Αριστοτέλης Χαντάβας ανέφερε ότι στην περίοδο 2017-2019 οι ΑΠΕ μείωσαν το κόστος παραγωγής ενέργειας σε ποσοστό 12 – 21 % ενώ συμπλήρωσε πως η μείωση των τιμών αποζημίωσης της «πράσινης» ενέργειας που έγινε το 2014 όταν και πάλι είχε εμφανισθεί έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, οδήγησε σε 5ετές «πάγωμα» των επενδύσεων.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Φόβος για «εικόνες Μπέργκαμο» στη Θεσσαλονίκη – Σκηνές έξω από νοσοκομεία – Τρόμος για τις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Πέθανε ο πρόεδρος της Βαρβακείου Κλεάνθης Τσιρώνης

Κορωνοϊός και απαγόρευση κυκλοφορίας: Όλοι σπίτι μετά τις 9 το βράδυ – Ποια άλλα μέτρα είναι πιθανά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΔΕΔΔΗΕ: Επιστροφή χρημάτων σε οικιακούς καταναλωτές μέσω διαδικτυακής εφαρμογής

Ανδρέας Ντίνης

Μειωμένα δημοτικά τέλη θα πληρώνουν όσοι παράγουν… λιγότερα απόβλητα – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Δημήτρης Ντόγκας

Σάμος – Χατζηδάκης: Σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης για τα ετοιμόρροπα κτίρια

Ανδρέας Ντίνης

Τι αλλάζει από μεθαύριο στην αγορά ενέργειας – Πώς θα μειωθούν οι τιμές

Δημήτρης Ντόγκας

Xατζηδάκης: Από τον Μάρτιο του 2019 ο Τσακαλώτος δήλωνε στην Κομισιόν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Evanthia Karra

Χατζηδάκης στον «Ε.Τ.»: Το Χωροταξικό νομοσχέδιο δεν θα απαλλοτριώσει τις περιουσίες των πολιτών

Μιχάλης Μάρδας

ΔΕΔΔΗΕ: Η πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο

Ανδρέας Ντίνης

Χατζηδάκης για ηλεκτροκίνηση: Έρχεται επιδότηση 1.000 και πλέον οχημάτων

Ανδρέας Ντίνης

ΔΕΔΔΗΕ: Πυρετωδώς οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Εύβοια

Tinad