ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάθεση Καλογρίτσα που «καίει» τον Νίκο Παππά: «Διεκπεραίωνα εντολές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Αποκαλύψεων συνέχεια από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, που κατέθεσε για πρώτη φορά ενώπιον των δικαστικών αρχών και επιβεβαίωσε πως μετείχε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες «κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου» και της τότε κυβέρνησης.

Ο επιχειρηματίας βρέθηκε χθες στο Πταισματοδικείο Αμαρουσίου, όπου είχε κληθεί για να καταθέσει ως μάρτυρας για τη μήνυση που είχε καταθέσει κατά των εκπροσώπων της λιβανέζικης κατασκευαστικής εταιρίας CCC, όπου έχει ως γνωστόν κάνει λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, συγκεκριμένα από τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε για περίπου δυόμισι ώρες στην πταισματοδίκη Αμαρουσίου, επιβεβαιώνοντας διά ζώσης τα όσα είχε ισχυριστεί μέσω της μηνυτήριας αναφοράς του και των υπομνημάτων του: ότι, δηλαδή, είχε υπάρξει ευθεία παρέμβαση από τον Νίκο Παππά, προκειμένου να φτάσουν στα χέρια του επιχειρηματία τα τρία εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία κάλυψε το απαιτούμενο ποσό της εγγυητικής επιστολής και μπόρεσε έτσι να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Οπως φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας, «διεκπεραίωνα εντολές της τότε Κυβέρνησης» και περιέγραψε με λεπτομέρειες την προσέγγιση που δέχθηκε από τον Νίκο Παππά και τους συνεργάτες του.

Κατά πληροφορίες ο Χρ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε σε συνομιλίες που είχε με τον πρώην υπουργό Επικρατείας, αλλά και σε υποδείξεις που είχαν γίνει από την πλευρά του Ν. Παππά για τον τρόπο καταβολής των χρημάτων, αναφέροντας πως την περίοδο εκείνη μεγάλο μέρος των τραπεζικών του λογαριασμών ήταν δεσμευμένο και γι’ αυτό δεν μπορούσε να διαθέσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για τηλεοπτική άδεια. «Οταν το είπα στον Παππά, μου απάντησε: “Δεν χρειάζονται χρήματα από εσένα. Θα τα βρούμε εμείς. Εμείς το όνομά σου θέλουμε μόνο”», φέρεται να υποστήριξε ο Χ. Καλογρίτσας ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Κατά την κατάθεση Καλογρίτσα, μόλις το σχέδιο για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού φιλικού προς την τότε κυβέρνηση ναυάγησε, τα τρία εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής χρησιμοποιήθηκαν τελικά για τη δημιουργία φιλοκυβερνητικού εντύπου. «Ο Ν. Παππάς μου είπε», φέρεται να υποστήριξε ο επιχειρηματίας, «πως αφού δεν κάναμε κανάλι, θα φτιάξουμε μία εφημερίδα. Καθ’ υπόδειξή του, τα χρήματα που προορίζονταν για την εγγυητική δόθηκαν τελικά για την εφημερίδα “Documento”», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο επιχειρηματίας έχει στραφεί στα δικαστήρια κατά των εκπροσώπων του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού CCC και της θυγατρικής του εταιρίας Αλ Γκάντι, ζητώντας την καταδίκη τους για απάτη επί δικαστηρίω και ψευδή κατάθεση. Ο λόγος ήταν πως η λιβανέζικη εταιρία είχε πετύχει την καταδίκη του επιχειρηματία στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης, που υποχρέωνε τον Χρ. Καλογρίτσα να καταβάλει στην CCC το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είχε δοθεί ως προκαταβολή για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την οποία η λιβανέζικη εταιρία είχε συνάψει σύμβαση με την εταιρία «Τοξότης» συμφερόντων Καλογρίτσα, η κατασκευή όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ομως, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η σύμβαση αυτή ήταν εικονική και δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα: Είχε συναφθεί μόνο για να φαίνεται νόμιμο το ποσό που είχε χρησιμοποιήσει ο Χρ. Καλογρίτσας για την εγγυητική επιστολή και οι εκπρόσωποι της αραβικής εταιρίας παραπλάνησαν το Διαιτητικό Δικαστήριο. Μάλιστα, οι δικηγόροι του επιχειρηματία έχουν καταθέσει μία σειρά από έγγραφα, όπως e-mails που έχουν αποστείλει εκπρόσωποι της αραβικής εταιρίας, που αναφέρουν μία σειρά από κωδικές ονομασίες που γεννούν πολλά ερωτηματικά, όπως «White House» και «White Poscha», ενώ γινόταν λόγος και για τραπεζικά στοιχεία «φίλων» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι συνθηματικές ορολογίες που περιέχονται σε μία σειρά από έγγραφα (όπως e-mails που έχουν αποστείλει εκπρόσωποι της αραβικής εταιρίας) που κατέθεσε ο Χρ. Καλογρίτσας προς τις δικαστικές αρχές αναμφίβολα γεννούν ερωτηματικά, καθώς και φράσεις όπως «η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή».

Ο αποστολέας του e-mail μάλιστα, εκπρόσωπος της CCC (επίσης έχει μηνυθεί από τον επιχειρηματία), κάνει λόγο για «έναν κυπριακό αριθμό» μέσω του οποίου θα δοθούν τα στοιχεία ενός ατόμου, καθώς και ότι «οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porsca είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ: Δεν αρέσει καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το τέλος της πανδημίας έρχεται όλο και πιο κοντά

Tinad

ΝΔ: Αυτό που για όλο τον κόσμο είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρωτόγνωρη ευκαιρία

Evanthia Karra

Ο Αλεξιάδης απλώς επανέλαβε τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί με κάθε ευκαιρία τη χώρα

Το τέλος του Ιγκλέσιας και ο Τσίπρας

Kon

Οι ανεμόμυλοι της Κουμουνδούρου…

Kon

Οι «αγανακτισμένοι» δεν δίνουν πια πολιτικές νίκες

Kon

Απίστευτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και μετά ζητά την εφαρμογή του

Μιχάλης Μάρδας

Η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά φορολόγηση της μεσαίας τάξης

Μιχάλης Μάρδας