Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κερνάει και Τσίπρας πίνει… – Το παρασκήνιο πίσω από το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ!

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σε υπόθεση του ενός, χωρίς ενστάσεις από το εσωτερικό του κόμματος, εξελίσσονται ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η επιχείρηση ανανέωσης του κόμματος.

Το νέο σήμα του κόμματος που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αποτέλεσε προσωπική απόφαση του ιδίου. Λέγεται μάλιστα και δεν διαψεύστηκε ως τώρα ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε μόνος μία από τις προτάσεις που έκανε η εταιρία που ανέλαβε την πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, χωρίς – όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν για αντίστοιχα θέματα- να υπάρξει συζήτηση σε κάποιο κομματικό όργανο.

Το τετράλεπτο βίντεο που συνόδευσε την παρουσίαση του νέου σήματος επιβεβαίωσε όλες τις σχετικές πληροφορίες, περί καμπάνιας επικεντρωμένης αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα και είναι σαφές ότι το βασικό μήνυμα που στέλνεται είναι πως στον νέο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας θα είναι ο «απόλυτος άρχων».

Είναι εντυπωσιακό, αλλά σε όλα τα πλάνα που συνθέτουν το βίντεο των τεσσάρων λεπτών, πλάνα που περιλαμβάνουν και στιγμές από την τετραετή και πλέον κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνον ο κ. Τσίπρας.

Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, σε επαφή με τον κόσμο, επαφές και συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες. Παντού μόνο Τσίπρας.

Το βίντεο, που έχει βασικό μήνυμα την επιχείρηση ανανέωσης του κόμματος, δεν έχει καμία αναφορά ή εικόνα στον νέο γραμματέα, στον νέο εκπρόσωπο Τύπου, στους νέους τομεάρχες.

Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος επιχειρεί οι Ελληνες να δουν ότι ο κ. Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Είναι ακόμα σαφές ότι επιδιώκεται να σταλεί το μήνυμα ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα στο τιμόνι, δεν θα είναι μόνο αριστερό κόμμα, δεν θα αναφέρεται μόνο στο χώρο της Αριστεράς.

Οι επιλογές αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την παραδοχή που διακινείται το τελευταίο διάστημα από τους επιτελείς του κ. Τσίπρα ότι το μόνο που έχει να «πουλήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ για να επανασυνδεθεί με την κοινή γνώμη είναι ο αρχηγός του.

Σκοπός είναι και η ενίσχυση του αρχηγικού προφίλ του κ. Τσίπρα, η οποία κρίνεται αναγκαία καθώς έχει εξασθενήσει τόσο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη όσο και γενικά, τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων της κοινής γνώμης.

Ο δρόμος προς το συνέδριο θα αποτελέσει ένα «one man show» του κ. Τσίπρα, με στόχο την επικράτηση των αλλαγών που επιδιώκει στην πολιτική, τη φυσιογνωμία, την ιδεολογία και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την τελική οργανωτική επικράτηση.

Στο βίντεο της παρουσίασης ο κ. Τσίπρας επιχειρεί, «σβήνοντας» το παρελθόν, να εμφανιστεί ως εγγυητής της εξέλιξης και της προόδου, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν όρια μεταξύ κομμάτων και ιδεολογιών.

«Η ιστορία των κοινωνιών μας είναι η ιστορία της εξέλιξης. Η ανθρώπινη γνώση, η επιστήμη, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες. Ολα εξελίσσονται. Η πρόοδος αυτή πολλές φορές φοβίζει. Φοβίζει τους λίγους που έχουν μάθει να καρπώνονται τα οφέλη μιας κοινωνίας οργανωμένης γύρω από τα συμφέροντα και τις επιθυμίες τους», λέει χαρακτηριστικά, με πρόθεση να στείλει μήνυμα όχι μόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και σε όσους συντρόφους του εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσουν να εναντιωθούν στις αλλαγές που επιδιώκει. Τους απειλεί ευθέως ότι αν αντιδράσουν θα καταγγελθούν ότι το κάνουν επειδή φοβούνται μη χάσουν προνόμια.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Φιλοσοφία… μπαχαλακισμού

Kon

Κι όμως, ο υποκριτής κ. Λιάκος έχει δίκιο!

Kon

Έκαναν τη ζημιά, ζητούν και τα ρέστα

Kon

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για μάσκες, ελληνοτουρκικά και οικονομία

Μιχάλης Μάρδας

Οσα σήματα κι αν αλλάξει…

Kon

Λίφτινγκ…

Kon

Εννοιες ασύμβατες…

Kon

Το περιτύλιγμα και το περιεχόμενο

Kon