Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Μτσοτάκη με τον λαϊκισμό του Τσίπρα

Χρονιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων εκτιμούν στη Νέα Δημοκρατία ότι θα είναι το 2017, αφού διαβλέπουν σχέδιο «απόδρασης» του Αλέξη Τσίπρα μέσα από ένα σκηνικό σύγκρουσης με τους δανειστές.

Στην Πειραιώς, το γαλάζιο επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς ώστε όλα να είναι έτοιμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ενώ βασική προτεραιότητα παραμένει το ουσιαστικό «άνοιγμα» στην κοινωνία με την προβολή του κυβερνητικού προγράμματος σε όλους τους τομείς.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου κατέδειξε την αμετακίνητη απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να αναδεικνύει τα λάθη της συγκυβέρνησης χωρίς να αφήνει το παραμικρό περιθώριο συναίνεσης με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σε μια συγκυρία όπου το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης παραμένει στο παρασκήνιο όσο η κυβέρνηση καταρρέει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει στην ανάγκη των πρόωρων εκλογών και σύγκρουσης με το λαϊκισμό, παραθέτοντας παράλληλα το πρόγραμμά του για την οικονομία που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Στελέχη του κόμματος εξέφραζαν την ικανοποίησή τους από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε ρεαλιστής και ενωτικός, απορρίπτοντας το δρόμο των εύκολων υποσχέσεων και του λαϊκισμού.

«Η Ελλάδα σήμερα έχει επιτακτική ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση. Που μπορεί να προκύψει μόνο από μια πολιτική αλλαγή. Η πολιτική αλλαγή, την οποία ζητάμε, δεν αφορά την ανάληψη της εξουσίας με τη στενή, διαχειριστική της έννοια. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκολλήσει η χώρα. Είναι ρήξη με το επώδυνο, με το τραυματικό παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής: «Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται πλέον σε ένα 10% της κοινωνίας. Σε αυτούς που δεν θέλουν καμία αλλαγή. Που αρνούνται να δουν τι έχει συμβεί στη χώρα αυτά τα δύο χρόνια. Που επιρρίπτουν με μεγάλη ευκολία τις δικές τους ευθύνες στους άλλους. Σε αυτούς που έχουν προσωπικό όφελος από τη σημερινή κυβέρνηση. Σε όλους τους άλλους, στο 90% των Ελλήνων, δεν λέτε τίποτα».

Η εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι απολύτως αναγκαία για μία δυναμική επανεκκίνηση της χώρας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης: «Θα χρειαστεί σοβαρή προσπάθεια από όλους, γιατί οι αλλαγές είναι ώριμες μεν, αλλά πρέπει να νικήσουμε τις αντιστάσεις της αδράνειας και των αντιλήψεων του χθες. Να νικήσουμε την παραίτηση και την απογοήτευση που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση, να βάλουμε στην άκρη τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα στην πράξη ότι το μπορούμε».

«Κοροϊδεύει ο πρωθυπουργός όταν παρουσιάζει ένα εφάπαξ βοήθημα ως 13η σύνταξη», δήλωσε («Real News») ο διευθυντής του Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης: «Ενδεχομένως, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος να προετοιμάζουν τη δραπέτευσή τους από τα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν». Επισήμανε πως η Συμφωνία Αλήθειας θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, ενώ απαντώντας στην ερώτηση για το εάν η Νέα Δημοκρατία θα δεχθεί τη συμφωνία Τσίπρα ή θα επαναδιαπραγματευτεί, είπε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε αν θα καταλήξει σε συμφωνία ο κ. Τσίπρας ούτε, προπάντων, σε ποια συμφωνία θα καταλήξει.

Η αναξιοπιστία του και η πολεμική που αναπτύσσει εναντίον μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων υπονομεύουν κάθε δυνατότητα ικανοποιητικού αποτελέσματος. Στραγγαλίζουν την οικονομία και δεν μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης και η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσουν τη συζήτηση με τους εταίρους της χώρας πάνω στον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση που παρουσιάσαμε και που περιλαμβάνει απτά δείγματα επιτάχυνσης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων».

Στη Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει το κεφάλαιο των ψηφοδελτίων όπου ο πρόεδρος του κόμματος έχει δεσμευθεί για ριζική ανανέωση και σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες αυτό θα γίνει πράξη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

kkatsavou@etypos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Αναλαμβάνει δράση ο Μητσοτάκης: Επαφές με ηγέτες για Αγία Σοφία και κυρώσεις στην Αγκυρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Νέα σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη την Δευτέρα στο Μαξίμου – Ανησυχία για την Β. Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία και το κοινό πλαίσιο δράσης

Tinad

Αιχμηρή ανακοίνωση ΝΔ για Παππά: 367 λέξεις για να μην απαντήσει τι δουλειά είχε στην Κύπρο

Tinad

Ποιοτική υπεροχή της Ν.Δ. – Συντριπτικά υπέρ της η σύγκριση με ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Αγία Σοφία: Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο – Συνομιλία με Βαρθολομαίο

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Να στείλει η Ευρώπη μήνυμα αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση του κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Έντονη αντίδραση της Ελλάδας για την Αγία Σοφία: Ο Μητσοτάκης ξεκινά διεθνείς τηλεφωνικές επαφές

Evanthia Karra

Μητσοτάκης: Θαύμα πολιτιστικής κληρονομιάς το γεφύρι της Πλάκας

Evanthia Karra