Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ενώνουμε δυνάμεις, στηρίζουμε οικονομία

Θεοδωρικάκος: Οι 11 προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με 5.000 έργα για την Αυτοδιοίκηση

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Την ώρα που γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, το υπουργείο Εσωτερικών κατέχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια στήριξης αναπτυξιακών πολιτικών.

Με πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου δημιουργήθηκε και «τρέχει» το μεγαλύτερο επενδυτικό πρότζεκτ στη χώρα αυτήν τη στιγμή. Το εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. δίνει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει μία «χρυσή» ευκαιρία. Να γίνουν 5.000 έργα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε επίσημα στις 18 Ιουνίου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από εκείνη την ημέρα ο υπουργός Εσωτερικών έχει ξεκινήσει ένα οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα. Στόχος να γίνουν γνωστά τα οφέλη σε κάθε περιφέρεια και δήμο. Οι προσκλήσεις των έργων και δράσεων θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ήδη όμως υλοποιούνται 460 έργα του προγράμματος «Φιλόδημος» για τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση.

Μήνυμα συγκλίσεων

Το μήνυμα που στέλνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος προς την Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρο: «Ενώνουμε δυνάμεις, κάνουμε τις απαραίτητες συγκλίσεις, αφήνουμε πίσω διχασμούς και κομματικούς αποκλεισμούς. Οι Ελληνες πρέπει να επιδείξουμε ενότητα ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή». Μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του υπουργού Εσωτερικών στο παράδειγμα ευρύτατης συναίνεσης που επετεύχθη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Οι συγκλίσεις, όμως, δεν μένουν μόνο στα λόγια. Υπάρχουν και οι απαραίτητοι συμβολισμοί. Στην παρουσίαση του προγράμματος για τη Δυτική Ελλάδα στην Πάτρα βρέθηκαν μαζί ο γαλάζιος περιφερειάρχης, ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ δήμαρχος Πάτρας και ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής της Ενωσης Δήμων. Στη Στερεά Ελλάδα επελέγη η Χαλκίδα, που έχει γυναίκα δήμαρχο, για την παρουσίαση του προγράμματος. Στη Θεσσαλονίκη έγινε κοινή εκδήλωση και για τις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας και τη Θράκη. Στη Θεσσαλία η παρουσίαση έγινε στην ιστορική πόλη του Κιλελέρ. Στην Αττική η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Περιστέρι, με οικοδεσπότη τον «πρύτανη» της Αυτοδιοίκησης, Ανδρέα Παχατουρίδη, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας που αποδίδει το υπουργείο Εσωτερικών στις δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Το στοίχημα

«Μεγάλο στοίχημα» για το υπουργείο Εσωτερικών είναι να καταφέρει η Αυτοδιοίκηση να εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε, όπως έχει επισημανθεί, επανειλημμένως, από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, πρόκειται για μία πρωτοβουλία με τριπλό στόχο: αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.

Πρώτη στάση του οδοιπορικού του υπουργού Εσωτερικών ήταν το Αργος. Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανακοίνωσε ότι εντάσσονται στο πρόγραμμα 52 έργα, προϋπολογισμού 115,5 εκατ. ευρώ, που είχαν υπαχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει διασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Επιστρέφοντας ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε το πρόγραμμα στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής, όπου και υπογράμμισε τη δυνατότητα που παρέχει η δράση για στήριξη των δήμων που δεν έχουν τεχνική επάρκεια, με μηχανικούς του Μητρώου που δημιούργησε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Ο κ. Θεοδωρικάκος στάθηκε, ιδιαιτέρως, στη δυνατότητα που δίνει το «Αντώνης Τρίτσης» για αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων. «Πρέπει να γίνει, αμέσως, ο έλεγχος και να κινηθούμε γρήγορα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να νιώθουν ασφαλείς οι οικογένειες ότι τα παιδιά μας που πηγαίνουν σχολείο είναι ασφαλή. Είναι μια δράση που θα καταγράψει την ευαισθησία της Αυτοδιοίκησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τη δέσμευση του πρωθυπουργού να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι ο ν. 4412, με σκοπό να διευκολυνθούν τα έργα στην Αυτοδιοίκηση.

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΧΡΥΣΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ»

Με τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης Ν.Δ., ο κ. Θεοδωρικάκος βρέθηκε την 7η Ιουλίου στη Χαλκίδα. Εκεί, επισήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το δημιουργικό και αποτελεσματικό της έργο, αφήνοντας στο χθες όσους δεν μπορούν να υπερβούν τον τεχνητό διχασμό των Ελλήνων και καταστάσεις συκοφαντίας.

Οσον αφορά στο «Αντώνης Τρίτσης», τα έργα της Στερεάς Ελλάδας που μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα είναι 50, προϋπολογισμού 115.698.880,32 ευρώ. «Είναι τα έργα που κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα. Δεν το αφήσαμε να συμβεί αυτό», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Δύο ημέρες αργότερα, από το Κιλελέρ, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους δημάρχους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αξιοποιήσουν τη «χρυσή» ευκαιρία που δίνεται για έργα πνοής στην περιοχή μέσω του προγράμματος. Από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, διεμήνυσε: «Στα χέρια μας είναι να γράψουμε χρυσές σελίδες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης».

Και την Πέμπτη ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε στην Πάτρα, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Τόνισε ότι μέσα στην κρίση οι δήμοι και οι περιφέρειες απέδειξαν, με τη στήριξη του κράτους, ότι αποτελούν πυλώνα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Θεοδωρικάκος: Πιστώθηκαν, ήδη, 4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καρδίτσας για αποζημιώσεις στους πληγέντες

Ανδρέας Ντίνης

«Ιανός»: 37 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες – Το ποσό που δικαιούται κάθε δήμος

Evanthia Karra

Επιστρέφει αύριο στο υπουργικό γραφείο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ανδρέας Ντίνης

Στο νοσοκομείο με έντονους πόνους ο Θεοδωρικάκος – Του συστήθηκε αγωγή και ανάπαυση

Ανδρέας Ντίνης

Kι όμως το κράτος υπάρχει

Kon

Μόρια: Μήνυμα Θεοδωρικάκου σε τοπικούς φορείς στη Λέσβο: Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος: Στα σχολεία όλο το προσωπικό καθαριότητας

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος για άνοιγμα σχολείων: Τα μέτρα και οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν

Tinad

Αθόρυβη μεταρρύθμιση

Kon