Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για συμφωνία παρά την… γκρίνια του Βορρά

Ταμείο Ανάκαμψης: Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για συμφωνία παρά την... γκρίνια του Βορρά

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Την εκτίμηση ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει συνολική συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 και το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ έκαναν χθες στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών αύριο και μεθαύριο.

Το ότι τις τελευταίες μέρες οι χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) έχουν ανεβάσει τους τόνους με απαισιόδοξες δηλώσεις για τις εργασίες της συνόδου χαρακτηρίζεται ως λογικό, δεδομένου ότι είθισται πριν από κρίσιμες συνόδους να ανεβαίνουν οι τόνοι για προφανείς διαπραγματευτικούς λόγους.

Οπως ανέφερε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης, ακόμη κι αν δεν καταλήξουν οι ηγέτες σε οριστική συμφωνία την Παρασκευή και το Σάββατο, στην πρώτη συνεδρίασή τους με φυσική παρουσία από τον περασμένο Φεβρουάριο, θα πρέπει να σημειώσουν τέτοια πρόοδο, που να επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι του Βορρά πολιτικά είναι δύσκολο να επιμείνουν σε ακραίες θέσεις, αφενός μεν γιατί με τις ρυθμίσεις που προωθούνται τελικά το ταμείο ανάκαμψης δεν τους δημιουργεί καμία οικονομική επιβάρυνση και αφετέρου εξασφαλίζουν και τις επιστροφές σημαντικού μέρους της καθαρής συνεισφοράς τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για τις τέσσερις χώρες πρόκειται συνολικά για πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Από την άλλη, η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε στα κράτη μέλη την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο τροποποίησης της πρότασης της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης σε ό,τι αφορά το μέγεθος (750 δισ. ευρώ) και την αναλογία (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια).

Ωστόσο, ο κ. Μισέλ φρόντισε να ικανοποιήσει το αίτημα των χωρών του Βορρά να μην αποφασιστεί η διάθεση όλου του ποσού των επιχορηγήσεων 500 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης, αλλά να δοθεί τώρα το 70% και το υπόλοιπο 30% να διανεμηθεί το 2023 με νέα απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών η οποία θα βασίζεται στην οικονομική κατάσταση κάθε χώρας τη διετία 2021-2022. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ανάκαμψη σε μια χώρα τόσο λιγότερα χρήματα θα πάρει στη δεύτερη διανομή.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«Χαστούκι» Κομισιόν σε Τσαβούσογλου: Δεν τον εξουσιοδοτήσαμε να μιλά εκ μέρους μας

Evanthia Karra

Στην Ελλάδα η τρίτη αποθήκη της Ε.Ε. με υγειονομικό υλικό – Επτασφράγιστο μυστικό το πού θα βρίσκεται

Tinad

Αξιολόγηση σχεδίων ανάκαμψης από την Κομισιόν – 10% προκαταβολή το 2021

Kon

Το μέσον και το μήνυμα

Kon

Η απόφαση της Ευρώπης, μια φιλοσοφία

Kon

Διακυβέρνηση σε ρυθμό… «My way» από τον Κυριάκο

Kon

Κορωνοϊός: Συμφωνία Κομισιόν με τη γαλλική Sanofi για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου

Tinad

Στουρνάρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Ώθηση στην ελληνική οικονομία – Στο 2% ο ρυθμός ανάπτυξης

Tinad

Ο Μητσοτάκης το ξέκοψε στους «φειδωλούς» της Συνόδου Κορυφής: Δεν εκβιαζόμαστε

Μιχάλης Μάρδας