Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηστός Πρωτόπαπας στον «Ε.Τ.»: Τα παραμάγαζα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία

Χρηστός Πρωτόπαπας στον «Ε.Τ.»: Τα παραμάγαζα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

«Οι προσωπικές στρατηγικές εξυπηρετούν τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ», απαντά ο Χρήστος Πρωτόπαπας στους Γ. Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι «έσπασαν» τη γραμμή του κόμματος στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός αποκλείει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητά πλήρη διερεύνηση των αποκαλύψεων κατά του Νίκου Παππά από τη Δικαιοσύνη και σημειώνει ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ασκεί υπεύθυνη και όχι λαϊκίστικη αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας σάς κατηγορεί ότι αρνείστε να συμπορευτείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σας απομακρύνει από τις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Τι απαντάτε;

Συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποια πολιτική βάση;

Για να στηρίζουμε τις βαθιά συντηρητικές και καθεστωτικές πολιτικές της διακυβέρνησής του;

Ή τα παραδικαστικά και παρακρατικά παραμάγαζα που άνθησαν στην αυλή του; Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Εξάλλου, δεν ανήκει σε αυτήν.

Με αφορμή τη στάση σας στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί ότι κάνετε αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση και όχι στην κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Οι διακηρύξεις μας για αυτόνομη πορεία, με θέση και όχι στείρα άρνηση, γίνονται πραγματικότητα.

Με τη στάση μας ξαναγράψαμε ένα αρχικά απαράδεκτο και αυταρχικό νομοσχέδιο. Και επιβάλαμε τις θεσμικές εγγυήσεις που περιφρουρούν δύο συνταγματικά δικαιώματα.

Αυτό της συνάθροισης και διαδήλωσης, αλλά και αυτό της ελεύθερης κίνησης και προστασίας της περιουσίας των πολιτών. Από τη στάση μας κέρδισαν ο λαός και η δημοκρατία.

Αυτή είναι η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση. Η πραγματικά προοδευτική και όχι λαϊκίστικη. Που μπορεί έμπρακτα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, απέναντι στις βαθιά συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ. Που έχει άποψη, πρόταση και τη διεκδικεί μέσα στη Βουλή.

Το πιο εύκολο για τη Ν.Δ. θα ήταν ένα ξερό «όχι» συνοδευόμενο από λαϊκίστικους βερμπαλισμούς.

Θα τη διευκολύναμε, έτσι, να περάσει το αρχικό σχέδιό της, που ήταν βαθιά συντηρητικό και επικίνδυνο.

Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καστανίδης, όμως, δεν τα είδαν έτσι τα πράγματα…

Οι δημοκρατικές διαδικασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταλήγουν σε αποφάσεις. Που πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. Γιατί μόνο έτσι υπερασπίζουμε και στην πράξη εφαρμόζουμε την επιλογή μας για την αυτόνομη προοδευτική πορεία.

Οι προσωπικές στρατηγικές τη συσκοτίζουν και την αποδυναμώνουν. Εξυπηρετούν μόνο τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Θα συνεχίσουμε με δύναμη και αισιοδοξία στον δρόμο που έχουμε χαράξει.

Τι είναι για εσάς οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που δρούσαν παραθεσμικοί μηχανισμοί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.; Μεθοδεύσεις της Δεξιάς ή στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν;

 Θεωρώ ως αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβει, να κάνει τη δουλειά της και να διερευνήσει όλα όσα αποκαλύπτονται. Δεν μπορεί να αιωρούνται υποθέσεις που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Να επισημάνω ότι μεθοδεύσεις της Δεξιάς υπήρχαν και υπάρχουν. Μόνο που με μεγάλη προθυμία τα κυκλώματά της τα αγκάλιασε και τα χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ» και ζητά απαντήσεις, αλλά ο κ. Τσίπρας καλύπτει πλήρως τον κ. Παππά, γίνεται η ασπίδα του και καλεί και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν το ίδιο. Τι βλέπετε;

Ο,τι βλέπει και όλος ο κόσμος. Ασπίδα για τα μαγαζιά, τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό και σε νόμιμες αλλά καθόλου ηθικές πρακτικές στελεχών του. Και μετά μιλά για «ηθικό πλεονέκτημα». Τι να πει κανείς…

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση του κορονοϊού και τις αποκαλύψεις για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για να καλύψει τα λάθη της πολιτικής της;

 Δεν πρόκειται για «λάθη» από τη Ν.Δ., αλλά για συντηρητικές πολιτικές, για συνειδητές επιλογές που προωθούν μόνο τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Που επιχειρούν την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και εγκαταλείπουν στην τύχη τους τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Το ότι βρίσκει και κάνει η Ν.Δ., εκμεταλλευόμενη τα «επιτεύγματα» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ας προβληματίσει το κόμμα αυτό. Που είναι σαφές πια ότι αδυνατεί να ασκήσει αξιόπιστα τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση έκλεισε έναν χρόνο ζωής. Πού βγάζετε «κίτρινες» και πού «κόκκινες κάρτες»;

Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσαμε τα 22 σημεία της κριτικής μας για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης Ν.Δ. Πολλά τα βιώνει ήδη ο ελληνικός λαός. Το «μισή δουλειά-μισός μισθός» για τους εργαζομένους, την κλειστή στρόφιγγα της ρευστότητας για τους μικρομεσαίους, την εγκατάλειψη των αγροτών. Την ανικανότητα στους χειρισμούς για τον τουρισμό.

Τη συνέχιση των δεσμεύσεων Τσίπρα για την εξοντωτική φορολογία της μεσαίας τάξης, τη μείωση των συντάξεων, το Υπερταμείο της υποτέλειας.

Αλλά αναδείξαμε και άλλα που βρίσκονται ακόμη πίσω από το φως της δημοσιότητας. Και, κυρίως, το πελατειακό κράτος που η Ν.Δ. οικοδομεί.

Δεν δίνουμε προειδοποιήσεις «κίτρινης κάρτας». Αλλά αγωνιζόμαστε για την οριστική αποβολή αυτών των πολιτικών από τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

  «Να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη όλες οι καταγγελίες»

 Συμμερίζεστε τα περί «βούρκου» και «ποδοσφαιροποίησης» της πολιτικής ζωής;

– Υπάρχει ο κίνδυνος της πόλωσης και του διχασμού. Που βολεύει και τη Δεξιά και τον λαϊκισμό για να επιβιώνουν. Εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών και της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Με τον κίνδυνο της ύφεσης και της ανεργίας να είναι προ των πυλών. Με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται συνεχώς. Με τα προβλήματα για τους μικρομεσαίους και τους εργαζομένους να διευρύνονται.

Ας δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις λογικές. Να ολοκληρωθούν με νηφαλιότητα και δικαιοσύνη οι διαδικασίες της προανακριτικής. Να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη όλες οι καταγγελίες.

Και να ενισχυθούν οι θεσμικές εγγυήσεις για να μην υπάρξουν στο μέλλον και άλλα ανάλογα φαινόμενα. Με ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών.

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένοντας αμήχανα το φρούτο να… ωριμάσει

Μιχάλης Μάρδας

Φιλοσοφία… μπαχαλακισμού

Kon

Κι όμως, ο υποκριτής κ. Λιάκος έχει δίκιο!

Kon

Έκαναν τη ζημιά, ζητούν και τα ρέστα

Kon

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για μάσκες, ελληνοτουρκικά και οικονομία

Μιχάλης Μάρδας

Οσα σήματα κι αν αλλάξει…

Kon

Λίφτινγκ…

Kon

Εννοιες ασύμβατες…

Kon